Отстъпление за България в световните ранглисти по бейзбол и софтбол

Отстъпление за България в световните ранглисти по бейзбол и софтбол

Световната бейзболна и софтболна конфедерация (WBSC) публикува обновените издания на световните ранглисти в мъжкия и женския вариант на американската игра. Във финалните класации за 2019 г. България заема 56-о място както в мъжкия бейзбол, така и в женския софтбол (б. р. – през последните години WBSC изготвя подреждане и в дисциплините бейзбол за жени и софтбол за мъже, но тези версии не се практикуват организирано у нас).

И в двата класически спорта страната ни бележи отстъпление, като особено забележимо е то в бейзбола. В края на 2018 г. България заемаше 44-та позиция при мъжете, но слабото представяне на националите през 2019 г. доведе до срив с 12 места в ранглистата. Миналото лято представителният ни отбор беше домакин на Евро '19 в Дивизия Б и загуби всичките си пет мача, завършвайки последен на турнира в Благоевград.



При жените пък страната ни нямаше нито едно софтболно участие на национално ниво през 2019 г. Със запазен актив от 106 т. България отстъпва с една позиция спрямо 55-ото място, което заемаше в края на 2018 г., изпреварена от Дания, която се изкачва от №56 до №52.



Промени в челото на бейзболната ранглиста на WBSC няма. На първо място в света остава Япония, чийто тим спечели световното първенство във формат "Премиър 12", на което беше съдомакин. Топ 4 продължават да допълват САЩ, Корея и Тайван, а на 5-а позиция се изкачва Мексико, извоювал историческа квота за олимпийските игри в Токио '20.

В софтбола няма никакви размествания в Топ 6. Световен №1 все така са САЩ, следвани от Япония, Канада, Пуерто Рико, Мексико и Тайван. Китай измества Австралия от 7-ото място, след като през 2019 г. стана вицешампион на Азия при жените и взе бронзови медали при девойките до 17 г.

Световната ранглиста на WBSC се изготвя на база представянето на всяка национална федерация на международното поле във всички надпревари под егидата на конфедерацията – от детско до професионално ниво. Активът на всяка държава е формиран от резултатите на отборите й за 4-годишен период – в случая 2016-2019 г.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти