България отива на Евро '20 като балкански шампион по Бейзбол 5

България отива на Евро '20 като балкански шампион по Бейзбол 5

България е новият стар балкански шампион по Бейзбол 5. Националният ни отбор защити титлата си от София '18, триумфирайки и във второто издание на регионалната надпревара, проведено отново в българската столица. Домакин на турнира беше мол "България", а всички мачове се изиграха в атриума на партерното ниво. Във финала във формат "2 от 3" тимът ни победи два пъти състава на Румъния – с 3:1 като домакин и с 4:0 като гост.

Пред погледите на десетки фенове и случайни посетители отборите на България, Сърбия, Румъния и Молдова изиграха динамични мачове, предложили зрелищни изпълнения и драматични обрати. Най-паметен ще остане двубоят за трето място между сърбите и молдовците, който постави световен рекорд по продължителност в уличната версия на американската игра – 9 ининга.

Западните ни съседи заслужиха бронзовите медали, надделявайки с 11:10 след четири допълнителни части, което не се беше случвало никога в 2-годишната история на най-младата дисциплина под егидата на световната бейзболна и софтболна конфедерация (WBSC). Предишният рекорд беше 8 ининга в мача за 3-то място на I балканиада между Чехия и Сърбия (6:5).

Специални гости на II балканско първенство бяха генералният секретар на БОК Белчо Горанов и вицепрезидентът на WBSC Дидие Семине. Французинът връчи наградите на участниците заедно с домакина и главен организатор от българската федерация по бейзбол и софтбол (БФБС) Юрий Алкалай.

За България, Румъния и Молдова турнирът в София беше и генерална репетиция за предстоящото в края на месеца първо издание на европейското първенство по Бейзбол 5. То ще се проведе от 28 февруари до 1 март във Вилнюс (Лит) с участието на общо 16 тима. Първите два в крайното класиране на Евро '20 ще представят Стария континент в I световно първенство в Мексико през ноември.

Балканският шампион България е в група С на континенталното първенство заедно с тимовете на Израел, Естония и Русия. Регионалният вицешампион Румъния е в група В с Беларус, Латвия и Италия. Молдова пък е в група А с Белгия, Швеция и Нидерландия. В група D съперници ще са домакинът Литва, Франция, Швейцария и Чехия.

II БАЛКАНСКО ПЪРВЕНСТВО ПО БЕЙЗБОЛ 5 – СОФИЯ '20

Групова фаза

България - Сърбия

7:0

Румъния - Молдова

6:0

България - Молдова

8:0

Сърбия - Румъния

1:5

България - Румъния

5:8

Молдова - Сърбия

3:18

(3 ининга)

Мач за 3-то място

Сърбия - Молдова

11:10

(9 ининга)

Финал (2 от 3)

България - Румъния

3:1

Румъния - България

0:4

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти