Пет медала за България от Гран При на Испания по борба

Пет медала за България от Гран При на Испания по борба

Пет медала спечелиха националките на България по борба по време на Гран при на Испания. Миглена Селишка и Тайбе Юсеин се окичиха със сребро, а бронз заслужиха Биляна Дудова, Елица Янкова и Мими Христова. В българската битка при 48-килограмовите Селишка, трикратна европейска шампионка за девойки, победи Елица Янкова, бронзова олимпийска медалистка с 14:0 в четвъртфиналите. Преди това Селишка срази със същия резултат Сара Хамди (Тунис), а на полуфиналите се справи с рускинята Надежда Фьодорова - 16:12.

В решителната схватка за титлата националката загуби от друга представителка на сборная - Анжелика Веточкина с 10:16. Янкова, която лекуваше стара травма, заради която пропусна и европейското, победи на репешажите тунизийката Хамди с 15:0. А в сблъсък за бронза прегази рускинята Фьодорова с 16:2. Двукратната световна вицешампионка Тайбе Юсеин (категория до 63 кг) записа 4 победи с технически туш - прегази Хеда Странд (Норвегия) с 14:0 и Илана Кратиш (Израел) също с 14:0, после и американката Нилсен с 15:2, а на полуфинала преодоля друга американка - Аманда Хенди с 11:0. На финала Юсеин отстъпи пред монголката Орхон Пуревдорджи с 2:11 и остана със сребро.

При 55-килограмовите Биляна Дудова, настояща европейска шампиона, е с бронз, като за отличието се пребори срещу италианката Карола Райнеро - 7:4. Преди това Дудова загуби на старта от бъдещата финалистка Мария Гурова (Русия) с 4:11, а в репешажите тушира французойката Матилде Ривиер.

В същата категория Евелина Николова е осма след победа с 18:5 срещу испанката Марина Руеда и загуба срещу унгарката Рамона Галамош - 2:11. В кат. до 60 кг Мими Христова беше убедителна за бронза срещу шведката Терезе Персон - 11:0. Преди това призьорката от европейски първенства победи Ирене Гарсия (Испания) с 15:0 и Ариан Карпио (САЩ) с 18:5, а на полуфиналите бе спряна от латвийката Анастасия Григориева с 3:16. В кат. до 69 кг Виктория Бобева е седма, а София Георгиева е девета. В отборното класиране националките са трети. Първи са американките, следвани от отбора на Русия. До 21 юли националките, водени от старши треньора Петър Касабов и помощника му Мариян Недков, ще останат на лагер в Испания.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти