Първи медал за България от Олимпиадата за глухи в Турция

Първи медал за България от Олимпиадата за глухи в Турция

Борецът Иван Стоилов (кат 66кг) в класическия стил донесе първо отличие за България от провеждащите се в момента Олимпийски игри за глухи в Самсун, Турция. Българинът разби в битката за бронзовия медал Стивънс Мелендер от Венецуела с 9:0 точки. По пътя за третото място Иван Стоилов победи иранеца Али Фарахани с 9:3, Александър Повичан (Украйна) с 8:0 точки, но на полуфинал отстъпи от бъдещия шампион Мартин Александров (Русия) с 21:12, въпреки, че на два пъти повеждаше в резултата .

Скандално съдийско решение отне поне още един медал за България от борбата. В битка отново за бронза в категория 80кг. Христо Павлов беше видимо ощетен от арбитрите в схватката с представителя на домакините Ахмет Качур. 40 секунди преди края и при резултат 2:1 за Павлов реферите прекъсват борбата и анулират точките на българина. Въпреки подадената контестация от родна страна за очевадно грешно решение , комисията решава ,че всичко е по правилата и турчина се качва на подиума, а Христо Павлов остава 5-ти. Подобен случай и в срещата за бронз на Ангел Ценов (85 кг), но пак благодарение на съдийско рамо Расол Даряни от Иран взема отличието, а Ценов се класира на пето място.

"От толкова години съм в борбата , но такова чудо не бях виждал. Както аз, така и двамата ми колеги треньори с които сме тук. Ясно е , че у дома и стените помагат, както се казва ,но да спреш борбата и да анулираш точки без никаква, ама никаква причина не е нормално. Направихме каквото трябва, но нямаше как да ни уважат контестацията. Просто не беше честно турския борец да се качи на подиума. При Ангел Ценов отново аванта за иранеца. Невероятен Иван Стоилов в първите две борби, а на полуфинала отново имам забележки срещу съдиите в схватката му с руснака Александров. Не се оправдавам, напротив допуснахме грешки, но когато играеш като равен с равен, а на моменти и превъзхождаш е адски некоректно да виждаш тази несправедливост пред очите ти" ,сподели от Самсун главния треньор по борба Денислав Чамишки.

От класическия стил България завърши с 1 бронзов медал, три 5-ти места (Панайот Димитров - 59кг, Христо Павлов- 80кг и Ангел Ценов - 85кг). Христо Кличуров (75кг) остана 7-ми. Днес в програмата на Игрите с българско участие е стрелбата на 10 метра пистолет (Марин Филипов), тенис на маса- индивидуално (Халит Хасан, Петър Колев и Иван Недев), както и двойките в бадминтона - мъже, жени и смесени (Силвия Бозева, Габриела Колицова, Никола Тянков и Людмил Гетов).

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти