Станка Златева: Като треньор спя по-малко

Станка Златева: Като треньор спя по-малко

Станка Златева е най-успешната българска състезателка в борбата през последните години. Тя има пет световни и шест европейски титли. На два пъти стига финал на олимпийски игри, но остава със сребърни медали.

34-годишната българка прекрати своята кариера в началото на 2016-а. Оттогава тя е треньор. По нейна инициатива беше изградена зала по борба в Сливен. Съоръжението ще бъде официално открито на 26 октомври от 16 часа, точно на Димитровден. Специално за читателите на "България Днес" Станка Златева разказа интересни подробности около промяната в нейния живот.

- Г-це Златева, получи ли се залата по борба, така както на вас ви се искаше?
- В началото бях малко уплашена. Не знаех дали ще стане това, което ми се искаше. Бях притеснена. Знаете как всичко зависи от финанси. Министерството помогна с парите. Имаше и доста други неща, които зависеха от мен. Благодание на спонсори, хора и общината залата стана уникална. Направиха отпред градинки. Красиво е. Има пейки. Децата могат идват с колела.

- Какво ви костваше цялата организация около строежа?
- Нещата много бързо се подредиха от само себе си. Хората почувстваха положително. Всички искаха да допринесат и помогнат. В подходящия момент попаднах на точните хора. Идеята тръгна от моя бенефис на турнира "Дан Колов". Разговаряхме с министър Кралев и с кмета. Те подкрепиха идеята. Трябваше да се финансира проектът. Общината даде безвъзмездно имота. Всички са радостни. Дори е прекрасно за разходки. Нямам думи. Ще направим откриването на празника на града. Министърът на спорта и кметът ще са тук. Надявам се още хора да дойдат. Залата остава за града. С нея ще се възпитават децата на спорт.

- Колко излезе изграждането на залата и как ще се оправяте с издръжката оттук насетне?
- Министерството на спорта осигури 631 000 лв. Имаше и други неща, за които оттук и оттам хората помогнаха. Сега всичко е в изправност. Още нямам идея за консумативите. Не съм плащала ток или вода. Ние сме от септември в залата. В момента е топло и слънчево. Даже още не сме решили какво ще монтираме за повишаване на температурата през зимата.

- Звучите като преродена покрай новата зала.
- Радвам се, защото с децата вече ходим по турнири. Те вземат медали. Всичко това ме зарежда.

- По-голямо ли е удовлетворението, когато видите някой малчуган да печели медал, отколкото самата вие да завоювате титла?
- Сега виждам сравнението, когато децата започват да стоят правилно. Показват качества. Борят се. Искат да печелят медали. От друга страна, когато загубят, плачат. Всичко това са емоции.

- Как се промени ежедневието на Станка Златева?
- Стана по-тежко. Досега правех по две тренировки на ден. На обяд спинках. Сега от сутрин до вечер обикалям, защото все има нещо да се прави. По две-три тренировки на ден водя. Постоянно съм ангажирана.

- Запалиха ли се още деца по борбата след изграждането на залата?
- Имам много хубави дечица. Тренират от една година при мен. Има и по-малки. Искат да идват, но в момента разполагам само с един тепих. Няма къде да ги побера. Карам ги да изчакат.

- Има ли място за още един тепих?
- Има, има достатъчно място. Може и два да сложа, но нямаме финанси. Докато беше Валентин Йорданов начело на федерацията, нещата се подреждаха. Сега се вижда спад. Йорданов ми подари единия тепих от Русе, но човекът няма друг. Оттам нататък не виждам светлина в тунела.

- Остана ли време да направите вино и суджуци?
- Виното го направихме. За суджука още е топло. Към Нова година ще го оправим и него.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти