Първа открита подиум тренировка в "Арена Армеец" за гимнастичките

Първа открита подиум тренировка в "Арена Армеец" за гимнастичките

Националният отбор по художествена гимнастика проведе открита подиум тренировка в зала "Арена Армеец". Инициативата, която е първа по рода си, беше по идея на спонсора на БФХГ - Motorola Bulgaria.
Много малки деца и техните родители имаха шанс да се докоснат до магията на един от най-красивите спортове - художествената гимнастика. Освен че видяха на живо своите любимки, децата имаха възможност да се насладят на тренировъчния процес, а след заниманието се снимаха и взеха автографи от гимнастичките.

Президентът на БФХГ Илиана Раева нарече инициативата "уникална" и добави, че се надява тя да стане традиционна.

"За пръв път се прави такава тренировка. Идеята е малките деца да могат да се докоснат до своите каки-идоли. Да видят как те тренират, с какво точно се занимават. Това е една уникална инициатива и се надявам да продължи и в бъдеще. Този директен допир с големите шампиони пали искрата у децата. Вярвам, че това ще запали децата. След тренировката те ще могат да се снимат, да поговорят с новите златни момичета. Децата трябва да обичат художествената гимнастика, да живеят с мисълта, че те са актриси и танцьорки. Не искам да изпитват страх, а да могат да се състезават през пълни зали", каза Раева.

Спонсорът на федерацията Motorola награди за постигнатите отлични резултати през миналата година Невяна Владинова, Катрин Тасева, гимнастичките от ансамбъла Симона Дянкова, Лаура Траатс, Мадлен Радуканова, Елена Бинева и Теодора Александрова, както и треньорките Весела Димитрова и Бранимира Марков.

Председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че на този етап е доволна от подготовката на националните отбори индивидуално и ансамбъл за новия сезон.
"Искаме да запазим нашите нови композиции в тайна до последно. В нашия спорт трябва да има и тактика. В момента се отработват елементите. Това са наситени с движения, елементи и много трудност съчетания. На един много добър етап е подготовката, доволна съм от това, което виждам. Момичетата са много щастливи от новия правилник. Вярвам, че сме на правия път", добави Илиана Раева.

През следващата година България ще бъде домакин на Световна купа в София през април и на световно първенство по художествена гимнастика през септември. Старши треньорът на ансамбъла Весела Димитрова също е доволна от подготовката на отбора.

"Децата се раздадоха много в последните месеци. Много трудно съчетания, много по-сложни от миналата година. Новите композиции ще бъдат показани в края на януари и на първото състезание за новата година Гран При в Москва", коментира Димитрова.

"Тази тренировка е много важна за нас, защото хората, който обичат художествената гимнастика могат да се докоснат до момичетата. Наистина в момента работим по новите програми и на 5 декември имаме оглед. Станаха много сложни съчетания, но правилникът го изисква. Много отговорно е, че предстоят състезания в България. Това означава, че трябва да подобрим класиранията си", заяви Бранимира Маркова, старши треньор на национален отбор индивидуално.

Последвайте каналите ни в:

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти