Министър Кралев и австрийският вицеканцлер обсъдиха важни проблеми

Министър Кралев и австрийският вицеканцлер обсъдиха важни проблеми

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев проведе 2-часова работна среща с австрийския вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе. По новото разпределение на ресорите в правителството във Виена спортът се управлява директно от неговия кабинет. Г-н Щрахе отговаря и за военното министерство. Срещата се проведе по покана на австрийската страна по време на зимните олимпийски игри Пьончан 2018.

Обсъдени бяха два основни проблема. Първият бе за спора между ФИБА и Евролигата. Министър Кралев изрази опасения, че той може да не бъде решен по време на българското европредседателство, защото тлее от години. Заради това вероятно ще се търси решение по време на мандата на Австрия като европредседател.

Вицеканцлерът Щрахе обеща да присъства на Европейския спортен форум, организиран от Европейската комисия на 22 и 23 март в София, където ще бъдат направени първите стъпки за сближаване на двете страни. Там ще бъде проведена среща, инициирана от Комисар Наврачич, в която ще вземат участие министър Кралев, вицеканцлер Щрахе и представители на ФИБА и Евролигата.

Министър Кралев информира колегата си за твърдата подкрепа на премиера Бойко Борисов по тази тема. Бойко Борисов е поел ангажимент да инициира срещи на най-високо ниво, за да бъде решен този конфликт. Проблемът е, че преди години ФИБА е дала възможност Евролигата да бъде регистрирана като частна фирма. Така страдат националните отбори. Хайнц-Кристиан Щрахе обеща подкрепа на Австрия за решаването на този спор.

След това бе обсъдена общата позиция на ЕС по актуализацията на кодекса на Световната антидопингова агенция (WADA), който се обсъжда в момента. Министър Кралев, като член на управителния съвет на WADA, запозна колегата си с решенията, които са били взети на сесията в Сеул, както и тези, които се очакват на следващата в Монреал през май.

Двамата обсъдиха и проблемите в детско-юношеския спорт. Австрийците обявиха желанието си да съдействат за развитието на българските ски-курорти.

След това министър Кралев разгледа австрийската къща в Пьончан в компанията на президента на Националния олимпийски комитет на Австрия Карл Щос, който е и член на МОК и генералния му секретар Петер Менел.

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти