Китай вкарва младежкия си отбор в германската регионална лига

Китай вкарва младежкия си отбор в германската регионална лига

Германия дълго време се опитваше да вдигне нивото на футбола в Китай, а половин година след като федерациите на двете страни подписаха договор за партньорство, се роди една революционна идея.
Трансферите и турнетата на водещите отбори от Бундеслигата в Китай не са нещо ново, но включването на китайския отбор за младежи до 20 години в германската футболна система е действие, което граничи с революцията.

Нападателят на Кьолн Антони Модесте е на ръба на голям мултимилионен трансфер в китайската Суперлига, а Байерн, Борусия (Дортмунд) и Шалке'04 ще направят кратки турнета преди подновяването на първенството. Но предложението на китайския олимпийски отбор по футбол да се присъедини към първенството на Югозападната регионална лига (четвърто ниво), може да даде ново измерение на договора между Китай и Германия, подписан през 2016 година.

В дивизията, обединяваща отбори от провинциите Хесен, Баден-Вюртемберг, Рейнланд-Пфалц и Саарланд, има 19 отбора. Ако китайският отбор бъде приет, той ще стане отбор номер 20 и ще играе всяка седмица със свободния от мачове германски тим. Този китайски тим ще се подготвя за участие на Олимпийските игри през 2020 година в Токио, а мачовете ще имат характера на контроли и няма да оказват влияние на крайното класиране. Идеята е китайските младежи да играят срещу германци, а след това ще пътуват до Азия и за включването си в квалификациите.

Подобна практика е имало и в България преди близо 15 години. Момчета от Спортната академия на провинция Ухан бяха базирани в Ботевград и играеха в софийското юношеско първенство до 19 години под името Лю Цен. След пет сезона обаче самите китайци сметнаха проекта си за неуспешен.
Но клубовете от германската Регионална лига Югозапад са позитивно настроени, а и ще получат финансови дивиденти от цялата тази операция.

"Без съмнение клубовете имат интерес, не на последно място, защото за всеки мач китайската федерация ще плаща по 15 хиляди евро на мач за всеки отбор", коментира пред "Кикер" вицепрезидентът на Германския футболен съюз Рони Цимерман. "Съвсем скоро мениджърите на клубовете ще се съберат и ще вземат финално решение, защото и в близките дни трябва да направим програмата за новия сезон", каза още той.

Но аз не очаквам проблеми. Всичките 19 клуба от Югозападната четвърта дивизия дадоха индикации, че ще подпишат едно такова споразумение, заяви от своя страна генералният секретар на регионалната дивизия Феликс Видеман.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти