Доклад в САЩ: От Русия подкупили ФИФА за домакинството на Мондиал 2018

Доклад в САЩ: От Русия подкупили ФИФА за домакинството на Мондиал 2018

Департаментът по правосъдието на САЩ публикува доклад, в който се твърди, че бивш президент на ФИФА е бил подкупен от руски олигарх, за да може Русия да спечели домакинството на Мондиал 2018.

Именно Русия спечели гласуването, което се проведе през 2010 година, като другите кандидати бяха Англия, Белгия/Холандия и Испания/Португалия. По това време президент на световната футболна централа беше Сеп Блатер. Въпросният доклад, който е в размер на 430 страници, е изготвен с целта да се прегледа разследването на ФБР относно потенциалното руско вмешателство в изборите за президент на САЩ през 2016 година. Той включва детайли от предишен доклад, съставен от бившия британски разузнавателен агент Кристофър Стийл, който твърди, че руски олигарх е повлиял на процеса по избиране на домакин на Мондиал 2018.

“През юли 2011 година Стийл предаде доклад, в който е обобщен предполагаем разговор между руския президент Дмитри Медведев и тогавашния руски премиер Владимир Путин, в който според доклада Путин е признал, че руски олигарх е подкупил президента на ФИФА, за да може Русия да спечели правото да бъде домакин на Мондиал 2018. След това, през 2012 година, Стийл запозна ФБР с двама британски представители, разполагащи с информация, отнасяща се за предполагаемите усилия на Русия да подкупи ръководители на ФИФА. Преглеждането ни на кодирания файл на Стийл също така разкри, че Стийл е снабдил ФБР с доклад през юни 2015 година, в който е цитиран представител от Кремъла, признал, че оттам са подкупили ръководители на ФИФА с цел да се осигури домакинството на Мондиал 2018”, пише в доклада.

Тогавашният президент на ФИФА Сеп Блатер не е споменат в доклада. В момента той изтърпява 6-годишно наказание за одобряване на плащане в размер на 1,5 млн. евро до бившия президент на УЕФА Мишел Платини, който също е отстранен от спорта за 4 години.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти