Поредна драма на "Герена", в която Левски отново стана за смях на цяла Европа

Поредна драма на "Герена", в която Левски отново стана за смях на цяла Европа

Отборът на Левски отново стана за смях на Европа, след като отпадна още в първия квалификационен кръг на Лига Европа от Вадуц. "Сините" победиха с 3:2 носителя на Купата на Лихтенщайн, но с общ резултат 3:3 отпаднаха от надпреварата. В изключително драматичен двубой, в който имаше пет гола, обрати, пропусната дузпа, червен картон, бесни ултраси, счупени седалки и скандирания за оставка, "сините" напуснаха евротурнирите след отпадане от единствения професионален отбор на Лихтенщайн.

Колибали даде аванс на гостите в 25-ата минута, Сержиу Буш изравни в 35-ата минута. Белаид донесе пълен обрат в 53-ата минута, но в 55-ата минута Тадич изравни. Кабрал в 85-ата минута вкара за победното 3:2, което не се оказа достатъчно. Буш пък пропусна дузпа в 75-ата минута. Станислав Костов беше изгонен в последната минута.

Поредната срамна страница в историята на Левски идва от това, че отпада за първи път в първия квалификационен кръг на евротурнирите. Освен това "сините" преклониха глава пред състав, които играе във втора дивизия на Швейцария - "Чалъндж лига", където завърши на четвърто място с актив от 59 точки, изоставайки на 26 точки от победителя Ньошател Ксамакс. Бюджетът на Вадуц е много по-нисък от този, с който разполагат на "Герена", но въпреки това представителят на малката държава в Централна Европа продължава във втория квалификационен кръг.

На стадион "Георги Аспарухов" Делио Роси заложи на същите 11, които стартираха миналата седмица в Лихтенщайн. 26-кратните шампиони на България се нуждаеха от победа с два гола, за да продължат напред,след като отстъпиха с 0:1 в първия сблъсък.

Капитанът Божидар Митрев бе на вратата за Левски, докато Милош Цветкович, Аймен Белаид, Давид Яблонски и Иван Горанов бяха защитниците пред него. Жорди Гомес, Антъни Белмонт и Давиде Мариани бяха халфовете, а Габриел Обертан, Жерсон Кабрал и Сержиу Буш пък бяха нападателите в схемата 4-3-3.

149 Левски - Вадуц

Интересното е, че треньорът на гостите Роланд Врабец също бе заложил на същите титуляри, които започнаха мача на стадион "Рейнпарк" във Вадуц.

Пред около 6000 зрители на "Герена" първото положение беше пред Габриел Обертан, който от малък ъгъл стреля слабо в ръцете на вратаря. Това се случи в 10-ата минута, като изненадващо преди това домакините не опитаха да наложат натиск.

149 Левски - Вадуц

В 14-ата минута Кабрал стреля от над 20 метра, като вратарят Хирцел изби в корнер. Хубав удар на Буш рикошира в крак на защитник и излезе на сантиметри от горната греда. При последвалото центриране от ъглов удар Яблонски се размина с топката. Това се случи в 21-ата минута.

Голмайсторът от първата среща Колибали матира Митрев с удар от 17 метра. Досу премина през Горанов и след това на скорост през още няколко защитници, преди да подаде на Колибали, който вкара за 0:1.

Сега Левски се нуждаеше от три гола, за да продължи напред.

149 Левски - Вадуц

Тимът на Роси се хвърли в атака, като натисна сериозно своя противник. Мариани стреля, но Хирцел отново изби. В 29-ата минута Яблонски центрира и топката кацна на горната греда на Вадуц. Последва удар далеч от целта на Гомес, а опасно центриране на Горанов беше избито.

149 Левски - Вадуц

Малко по-късно, в 35-ата минута, Сержиу Буш изравни. Обертан, който вдигна оборотите, подаде с пета на румънеца, а деветката на столичани вкара от 16 метра в долния десен ъгъл. Попадението е негово второ за Левски в Европа.

149 Левски - Вадуц

Румънецът можеше да вкара втори гол, но този път прати топката в аут с глава. Цветкович също пропусна добра възможност в последните секунди на първата част, когато стреля високо над вратата.

На почивката Роси направи изненадваща смяна, след като в игра се появи Мартин Полачек. Вратарят направи дебют за "сините", влизайки на мястото на Митрев, който сам поискал смяна, а капитанската лента беше дадена на Горанов.

149 Левски - Вадуц

Тимът на Роси се хвърли в атака, тъй като имаше нужда от попадение. След няколко центрирания в наказателното поле на гостите Левски стигна до пълен обрат. Топката попадна в Аймен Белаид, който от няколко метра се разписа за 2:1 в 53-ата минута. Феновете се изправиха на крака и започнаха бурно да скандират, вярвайки в пълния обрат.

Цветкович направи глупав фаул, след който Вадуц изравни в 55-ата минута. Гаич центрира, а Тадич изпревари Полачек, който излезе неразчетено, и с глава шокира "Герена" - 2:2.

149 Левски - Вадуц

Попадението отряза краката на домакините, които в продължение на десет минути не успяха да се организират. В 65-ата минута Буш излезе сам срещу вратаря, но след като преодоля стража стреля в аут.

Белмонт беше изпратен с освирквания при смяната му със Станислав Костов. Играчите на Левски искаха дузпа за игра с ръка, а слаби удари на Мариани и Гомес не затрудниха вратаря на Вадуц.

149 Левски - Вадуц

В 73-ата минута Костов направи невероятен пропуск с глава, като от три метра стреля в ръцете на вратаря. Две минути по-късно Левски получи право да изпълни дузпа, след като Буш беше леко спънат в наказателното поле на гостите. Реферът посочи бялата точка, но ударът на румънеца беше избит от вратаря Хирцел.

Това вбеси феновете, които започнаха да скандират:"Оставка, оставка".

149 Левски - Вадуц

Около 150 ултраси от Сектор "Б" пристигнаха над тунела на Сектор "В", като се опитаха да нахлуят на терена, но бързата намеса на органите на реди не позволи това да се случи. Скандиранията продължиха, но в този миг Жерсон Кабрал с красив удар отдалеч върна надеждата на Левски. "Сините" поведоха отново в 85-ата минута, като продължиха да търсят този важен четвърти гол, който да ги класира.

149 Левски - Вадуц

Домакините имаха основателни претенции за дузпа срещу Обертан, който беше фаулиран, но такава не беше отсъдена.

Пропуски направиха Костов, Илия Димитров и Мариани, който в 88-ата минута стреля на сантиметра от гредата.

149 Левски - Вадуц

Левскарите търсеха победен гол, докато играчите на Вадуц започнаха да лежат на земята. Даденото едва три минути продължение ядоса още повече фенове и играчи, а Станислав Костов тръгна да дърпа футболист на гостите, който лежеше, и беше изгонен с директен червен картон.

149 Левски - Вадуц

Секунди по-късно всичко свърши. Левски за пореден път стана за резил, а ултрасите в Сектор "В", хвърлиха около 20-30 счупени седалки. Целият стадион кънтеше с възгласите: "Оставка, оставка" .

149 Левски - Вадуц

Поражението разклати сериозно стола на Делио Роси, който отново отказа да напусне поста сам. Специалистът заяви в Лихтенщайн, че загубата от Вадуц е много неприятна, но не и срамна, но след отпадането в столицата, дано да е променил мнението си, тъй като записа името си с един от най-големите резили на Левски.

Столичният гранд пък не е отстранявал отбор на "Герена" в турнирите от лятото на 2010 година, когато победи с 2:1 шведския АИК на прага на групите в Лига Европа.

След това "сините" бяха домакини в първите мачове със Спартак Търнава (1:0), Сараево (1:0) и Иртиш (0:0), като в реваншите винаги отпадаше. През 2014 г., и 2015 г., тимът не участва в Европа, а след завръщането си на европейската сцена отпадна на "Георги Аспарухов" от Марибор (1:1) и Хайдук (1:2).

149 Левски - Вадуц

Преди година Левски отстрани единствения съперник от 2010 година, когато в първия квалификационен кръг надигра черногорския Сутиетска с общ резултат 3:1, който беше записан в първата среща в София.

Освен това столичани записаха в Лихтенщайн 12-ти пореден мач без успех далеч от България в евротурнирите, където за последно спечелиха през 2010 година срещу Дъндолк (2:0).



ЛЕВСКИ - ВАДУЦ 3:2 (0:1 в първата среща, общ резултат 3:3)

0:1

Колибали

(25)
1:1

Буш

(35)
2:1

Белаид

53)
2:2

Тадич

(55)
3:2

Кабрал

(85)

ЛЕВСКИ (4-3-3):

Митрев (46-Мартин Полачек), Цветкович, Яблонски, Беалид (66-Станислав Костов), Горанов, Гомес, Белмонт, Кабрал, Мариани, Обертан, Буш (83-Илия Димитров)

ВАДУЦ (4-1-4-1):

Хирцел, Гьопел, Мунтвилер, Вайзер, Вон Нидерхаузен, Гаич, Колибали (87-Бюлер), Дражан (46-Люхингер), Матис, Досу (76-Брунер), Тадич

СЪДИЯ:

Роб Харви (Ейре)

ЖЪЛТИ КАРТОНИ:

Кабрал, Гомес, Горанов, Люхингер, Тадич, Вон Нидерхаузен

ЧЕРВЕН КАРТОН:

Костов (90)

СТАДИОН:

"Георги Аспарухов", 6000 зрители

ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти