Левски ще зимува втори, легендата Георги Илиев се сбогува с футбола (видео+галерия)

Отборите на Локомотив (Пловдив) и Левски не успяха да се победят в дербито на 20-ия кръг на efbet Лига. Двата тима не си вкараха гол в битката за второто място, което остана за "сините". Двубоят ще бъде запомнен със сбогуването на един от най-добрите полузащитници на България през този век - Георги Илиев. Опитният футболист се раздели с любимата игра след рекордните за родния футбол 461 мача в елита. Той бе капитан в последната си среща, а секунди преди да бъде заменен спаси тима си от загубата с невероятен спринт от 100 метра, като изби топката от краката на Мазурек. Парвиз Умарбаев удари гредата от фаул в 18-ата минута, а Ален Ожболт беше изгонен за глупава постъпка в 63-ата минута, когато отиде да избута Ейолфсон пред очите на Станислав Тодоров. Минута преди края на редовното време Паулиньо поиска дузпа след сблъсък с Карагерен, който пък малко по-рано можеше да матира Миятович.

Четвъртото равенство на Левски през тази кампания остави отбора на второ място с 43 точки, а пловдивчани ще зимуват трети с актив от 41 точки, като имат преднина от две точки пред четвъртия във временното класиране ЦСКА-София, който вече приключи участието си в есенния дял с актив от 39 точки.

Шампионът Лудогорец е завърши годината с 48 точки и пропусна да увеличи преднината си на седем точки пред столичани.Буквално преди двубоя около 6000 зрители станаха на крака, за да аплодират легендата Георги Илиев, за когото това бе последният двубой в кариерата. За него мачът бе под №461 в елита на България, което е абсолютен рекорд в родния футбол. Варненецът, който получи подарък картина на Стария град на Пловдив, се просълзи, но веднага се концентрира.
93 Локомотив (Пловдив) - Левски
Треньорът на "смърфовете" Бруно Акрапович нямаше проблеми със състава. Той заложи на същите 11, които отнесоха с 3:0 Дунав насред Русе в предния кръг.
Пред Мартин Луков в защита действаха триото Езе, Малембана и Алмейда. Карагерен, Умарбаев, Петрович и Томашич бяха халфовете зад Георги Илиев, който днес бе капитан, а в атака играеха Димитър Илиев и Ален Ожболт.
Наставникът на столичани Петър Хубчев пък направи три промени сред титулярите от успеха с 2:0 над Витоша (Бистрица). Иван Горанов, Кали Тиам и Нуно Рейш се завърнаха в състава, като заеха местата на Ивайло Найденов, Филипе Нашименто и Янис Каргас. Милан Миятович бе вратар, а Живко Миланов, Рейш, Холмар Ейолфсон и Горанов бяха защитниците. Тиам и Мартин Райнов бяха опорните халфове, докато Франко Мазурек бе плеймейкър. Станислав Иванов и Паулиньо действат по двете крила, а атаката се водеше от Дени Алар.
"Червено-черните" започнаха по-активно, докато "сините" разчитаха на контраатака. Първата опасност беше в 10-ата минута, когато след центриране от фаул Тиам бе близо до това да си отбележи автогол. Буквално при следващата атака Паулиньо майсторски надигра няколко противници и излезе сам срещу Луков. Бразилецът обаче стреля покрай лявата греда на домакините.
Опитният Илиев надхитри Тиам и спечели фаул на границата на наказателното поле пред Миятович. Зад топката застана Урамбаев, който майсторски прехвърли стената, но горната греда спаси столичани. Това се случи в 18-ата минута. Последва сериозна битка на терена, но точни удари в очертанията на двете врати липсваха.
Ейолфсон с глава стреля слабо малко преди края на първото полувреме. Много сериозна агитка подкрепяше "сините", които бяха препълнили сектора за гостите, а освен това и половината блок отстрани беше запълнен с фенове на Левски.Привържениците на столичани запалиха множество факли в началото на втората част, което принуди Станислав Тодоров да спре мача за няколко минути. Последваха две опасни центрирания пред вратата на Луков, като удар с глава на Рейш бе избит пред голлинията от Езе. Минута по-късно имаше опасност пред Миятович, а в 55-ата минута Езе стреля с глава на сантиметри от дясната греда.
В 62-ата минута домакините останаха с човек по-малко. Нападателят Ожболт получи директен червен картон, след като агресивно избута Ейолфсон в гушата. Това решение на Тодоров изнерви срещата и Райнов, Ейофсон и Алмейда получиха жълти картони в рамките на две-три минути. Филипе Нашименто замени Стаси Иванов.
Легендата Георги Илиев не успя да вкара гол в своя последен мач, но в 73-ата минута направи нещо невероятно. 38-годишният плеймейкър изпълни ъглов удар, след който последва светкавична контраатака на гостите. Той пробяга на спринт целия терен и спаси сигурен гол. Ветеранът изби от краката на Мазурек топката след хубава комбинация между Паулиньо и Нашименто, който намери аржентинеца на три метра пред голлинията. Тази негова проява обра аплодисментите на около пет хиляди фенове на "смърфовете", а секунди по-късно целият стадион стана на крака, за да се сбогува с един от много класните футболисти, които радваха българските феновете с играта си през този век.
На негово място влезе Петър Витанов, който подаде на Карагерен в 78-ата минута, а деветката на пловдивчани направи най-големия пропуск за Локомотив в мача, след като не уцели вратата.
Мохамед Насиру и Момчил Цветанов влязоха в игра, а последните минути Левски стана по-активен.
В 88-ата минута Паулиньо влезе в наказателното поле и падна след съприкосновение с Карагерен, но реферът Тодоров даде знак играта да продължи, тъй като бразилецът може би избърза да се хвърли на земята.Мохамед можеше да стане герой в 95-ата минута, но вместо това предизвика смях, като с удар от въздуха вместо да уцели вратата, по-скоро върна топката назад към дузпата.
Така двата тима след много борба не се победиха и пропуснаха шанса да се доближат до Лудогорец. Левски може да съжалява, че не показа достатъчно хъс и желание за победа в последните 30 минути, когато имаше човек повече на терена. Точно тогава отборът трябваше да демонстрира, че израства и търси още по-челно класиране.

"Смърфовете" пък изпратиха една великолепна година за тях, в която спечелиха Купата на България, завърнаха се в Европа, а една победа ги лиши от това да завършат година на второ място в първенството.

Следващата година стартира ударно и за двата отбора в еfbet Лига. Левски ще е домакин на ЦСКА-София, докато "черно-белите" имат дерби с Ботев Пловдив на "Коматево".

ЛОКО (Пд) - ЛЕВСКИ 0:0

ЛОКО (ПД):

Мартин Луков, Дейвид Малембана, Стивън Езе, Динис Алмейда, Бирсент Карагарен, Парвиз Умарбаев, Милош Петрович, Йосип Томашевич, Георги Илиев, Димитър Илиев, Ален Ожболт


ЛЕВСКИ:

Милан Миятович,  Живко Миланов, Нуно Рейш, Иван Горанов, Кали Тиам, Мартин Райнов, Паулиньо, Франко Мазурек,  Дени Алар, Станислав Иванов

СЪСТАВИТЕ
МИНУТА ПО МИНУТА
КЛАСИРАНЕ
ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА ЛОКОМОТИВ (ПД)
ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА ЛЕВСКИ
ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти