Хърватия изхвърли Русия след изключителна драма с дузпи! Ще гледаме "шахматистите" срещу Англия!

Отборът на Хърватия се промъкна до 1/2-финалите на Световното първенство след победа с 6:5 (4:3 при дузпите) над Русия след изпълнение на дузпи (1:1 в редовното време и 2:2 в продълженията). Срещата в Сочи беше изпъстрена с множество инфактни моменти и две попадения след 90-ата минута. Денис Черишев откри резултата в 31-ата минута, а в 39-ата Андрей Крамарич изравни. В продълженията Вида вкара за "шахматистите" в 101-ата минута, а Марио Фернандес изравни в 115-ата.
При дузпите пропуски направиха Фьодор Смолов и Марио Фернандес (Русия) и Матео Ковачич (Хърватия). На 1/2-финала Хърватия ще се изправи срещу мотивирания тим на Англия. Двубоят е на 11 юли на "Лужники".
Наставникът на домакините Станислав Черчесов заложи на Артьом Дзюба в нападение, подкрепян от Александър Самедов, Александър Головин и Денис Черишев.
Златко Далич разположи офанзивна 11-орка с Марио Манджукич и Андрей Крамарич в нападение. По двете крила действаха Анте Ребич и Иван Перишич.
Срещата започна с много амбицирана игра на Сборная. Руският тим стъпи здраво и се нахвърли към вратата на Субашич. Във втората минута Черишев получи в наказателното поле, видя коридор за удар, който обаче беше затворен в точния момент.
В петата минута Головин се шмугна по десния фланг и центрира към Черишев, Деян Ловрен не се справи с изчистването, топката попадна у Дзюба, чийто шут беше блокиран.
В шестата Анте Ребич пребори с тяло Фьодор Кудряшов и от малък ъгъл шутира силно - вратарят изби в корнер. При последвалото центриране Ловрен игра с топката, а след това Ребич стреля с глава над гредата. Срещата беше доста динамична в първите минути и кълбото бързо се пренасяше в другото наказателно поле.
В 11-ата минута Шимо Върсалко центрира по земя към непокрития Манджукич, който обаче не уцели добре топката. В 17-ата Самедов си поведе прекалено дълго в наказателното поле и Даниел Субашич предотврати опасността.
След последвало затишие руснаците "избухнаха" с великолепен гол. В 31-ата минута Черишев овладя атрактивно, комбинира с Дзюба и реализира прекрасно попадение. Номер 6 завъртя топката с прекрасен фалцов удар от 20 метра, а вратарят Субашич нямаше нужната видимост и не успя да реагира. Топката влетя в горния му десен ъгъл - 1:0.
Балканският тим успя да реагира сравнително бързо. В 39-ата минута домакините се оголиха в защита, Манджукич напредна отдясно и центрира към непокрития Крамарич, който обърна топката с глава към далечната греда - 1:1. В крайна сметка полувремето завърши при равенство.
jВтората част стартира с по-дейна игра на хърватите. В 51-ата Крамарич получи удобна топка за задна ножица, завъртя се атрактивно, пращайки топката в ръцете на Игор Акинфеев. В 60-ата хърватите бяха на милиметри от попадение. Двама защитници и Акинфеев се сблъскаха и подариха топката на Перишич. Той шутира към далечния ъгъл, топката се удари в гредата и зрителите останаха с впечатление, че ще попадне в мрежата, но тя прелетя близо до голлинията и не попадна в мрежата.
В тези минути домакините предимно се защитаваха. Далич извади по-офанзивния Перишич и пусна Брозович. Черчесов се лиши от услигите на Черишев и заложи на Фьодор Смолов, подсилвайки атаката. В 72-ата Смолов задържа продължително топката в наказателното поле, изчака прекалено дълго и не успя да стреля. Вместо това атаката продължи надясно, последва центриране и Александър Ерохин стреля опасно с глава - малко над гредата.
В 76-ата Манджукич свали топката на дузпата за Лука Модрич, той се забави с овладяването и ударът му беше блокиран. В последните минути на редовното време двата тима повече внимаваха да не допуснат попадение.
В 89-ата вратарят Субашич получи контузия в бедрото, но поради липса на смени трябваше да стисне зъби и да пази до продълженията, когато е позволена допълнителна четвърта смяна.
Модрич тормозеше защитата на руснаците в добавените минути. В четвъртата добавен аминута Смолов шутира от малък ъгъл, за да изпрова вратаря - Субашич се справи и изби.
Все пак Субашич остана на вратата на старта на продълженията. Руският тим започна по-агресивно, пресирайки високо своя опонент. В 97-ата Върсалко напусна принудително и остави без опции Далич в оставащите минути. В 100-ата минута Ловрен сбърка и даде тон на остра контраатака двама срещу двама. Смолов падна в наказателното поле в търсене на дузпа, но съдията прецени, че няма нарушение.
По-малко от минута по-късно Дамагой Вида се извиси при корнер, стреля с глава, топката се отклони леко от Ведран Чорлука и влезе в мрежата. В крайна сметка попадение беше записано на Вида.
Интересното е, че реферът не извади жълт картон на защитника, който си съблече фланелката при радостта. Само минута по-късно Вида извърши нарушение и получи картон. Черчесов реагира мигновенно след гола и пусна в игра Алан Дзагоев.
В 112-ата Кузяев овладя на гърди избита топка и шутира между купа от играчи. НИкой защитник не успя да блокира удара, но Субашич инстинктивно успя да спре пътя на топката. В 113-ата Смолов финтира защитник в наказателното поле, след което центрира към втората греда, но Субашич някак съумя да смени посоката на топката. В 115-ата Дзагоев центрира от статично положение, а Марио Фернандес изпревари Манджукич и отбеляза с глава, насочвайки неспасяемо в далечния ъгъл - 2:2.
Смолов изпусна първата дузпа след доста несполучлив опит за "Паненка". Бразович и Дзагоев отбелязаха, а след това дойде пропускът на Ковачич. Акинфеев плнжира и отрази ниския удар. Веднага след тази грешка Марио Фернандес прати топката покрай гредата в аут. Модрич застана зад топката и вкара с голяма доза късмет. Вратарят изби кълбото в гредата и то сякаш се поколеба дали да влезе в мрежата. Игнашевич, Вида и Кузяев бяха безгрешни. Както и срещу Дания, последната дузпа отново беше за Иван Ракитич, който не сгреши и прати хърватите на 1/2-финал.
При дузпите Русия - Хърватия:
0:0 - Смолов пропуска
0:1 - Брозович бележи
1:1 - Дзагоев бележи
1:1 - Ковачич пропуска
1:1 - Фернандес пропуска
1:2 - Модрич бележи
2:2 - Игнашевич бележи
2:3 - Вида бележи
3:3 - Кузяев бележи
3:4 - Ракитич бележи
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти