Супердербито на Русия завърза интригата за титлата (видео + галерия)

Супердербито на Русия завърза интригата за титлата (видео + галерия)

Централният мач от 20-ия кръг в руската Премиер лига между Спартак (Москва) и Зенит не излъчи победител - 1:1. И двата гола паднаха до почивката. Денис Глушаков даде преднина на домакините в 13-ата минута, но в 27-ата Вилмар Бариос изравни с първия си гол за питерци.

Резултатът е по-изгоден за Зенит, който има аванс от 5 точки пред втория ЦСКА (Москва). Краснодар и Локомотив (Москва) са на 6 точки зад лидера, а Спартак изостава на 8 точки от първото място.

50 Спартак (Москва) - Зенит 1:1

На трибуните на "Откритие Арена" беше и бившият наставник на Спартак Масимо Карера, който продължава да се радва на огромна популярност сред феновете на столичния гранд. 

Гостите имаха сериозни претенции за неотсъдена дузпа срещу Артьом Дзюба през първото полувреме. Руският национал постоянно беше освиркван от привържениците на бившия си клуб.

50 Спартак (Москва) - Зенит 1:1

През седмицата Зенит отпадна от Виляреал на 1/8-финалите в Лига Европа, но пък в първенството започна да се откъсва пред преследвачите си, които допуснаха грешни стъпки и в този кръг. В състава на Сергей Семак нямаше никакви изненади. Атаката водеха Сардар Азмун и Артьом Дзюба, по фланговете действаха Далер Кузяев и Емилиано Ригони, а Бариос и Кристиан Нобоа оформиха двойката опирни халфове.

За Спартак дербито беше последен шанс да се включи в битката за титлата. Тимът на Олег Кононов имаше повече време за подготовка и се надяваше да се възползва от натрупаната у съперника умора. Домакините започнаха в предни позиции с Луис Адриано, подкрепян от Александър Ташаев, Софиан Хани и Лоренсо Мелгарехо. С по-дефанзивни задачи бяха натоварени Глушаков и Роман Зобнин.

50 Спартак (Москва) - Зенит 1:1

За разлика от есенния мач в Санкт Петербург, който приключи с нулево равенство, този път двата отбора се впуснаха в атаки от самото начало. Още в 5-ата минута Мелгарехо влезе в наказателното поле, след като лесно премина покрай Бариос, но Андрей Луньов спаси удара му. 

Насърчавани от феновете си, спартаковци буквално летяха по терена. В 13-ата минута "Откритие Арена" имаше повод да празнува. По ирония на съдбата, гола вкара ненавижданият от голяма част от привържениците Денис Глушаков. Опитният халф беше на точното място след комбинация между Хани и Ташаев, за да засече топката във вратата на Зенит - 1:0.

50 Спартак (Москва) - Зенит 1:1

Зенит бързо се окопити, най-вече благодарение на Ригони. Аржентинецът направи много интересни неща по десния фланг, а Айртон трудно с справяше с опазването му. В 22-ата минута след центриране на Ригони топката стигна до Азмун, но Зобнин веднага блокира иранеца.

Гостите изравниха в 27-ата минута с първия гол на Бариос след трансфера му от Бока Хуниорс. Отново Ригони прати топката в наказателното поле на Спартак, където първоначално изглеждаше, че няма да се стигне до нищо опасно, но Георгий Джикия прати топката на крака на Бариос и колумбиецът майсторски я насочи до гредата.

50 Спартак (Москва) - Зенит 1:1

В 33-ата минута Луис Адриано стреля коварно, но Луньов се намеси. Домакините доста разчитаха на статичните положения, но бранителите на Зенит внимаваха за включванията на Джикия и Иля Кутепов. Питерци се стараеха да задържат топката по-продъжително, но до края на полувремето нямаха други голови възможности. 

Мелгарехо реши да опита късмета си с удар от около 30 метра в 52-ата минута и принуди Луньов със сетни сили да избива в корнер. Малко по-късно Семак предприе интересен ход. Треньорът на Зенит смени Нобоа със Себастиан Дриуси и отборът му започна да действа доста по-атакуващо.

50 Спартак (Москва) - Зенит 1:1

Точно след час игра Юрий Жирков проби и намери връхлитащия в наказателното поле Ригони, който нацели гредата. Веднага след това Мелгарехо отново стреля от далечна дистанция, но Луньов и този път спаси. Парагавецът определено нямаше ден, защото десетина минути по-късно поредният му удар не попадна в целта, а позицията беше великолепна.

Олег Шатов смени Азмун в състава на Зенит, а за Спартак се появиха младоците Максим Глушенков и Александър Ломовицкий. В 85-ата минута Глушаков напусна и предизвика разнопосочни емоции по трибуните - имаше аплодисменти, но се чуха и освирквания.

50 Спартак (Москва) - Зенит 1:1

В края никой от съперниците не искаше да рискува, а реферът Владимир Москальов раздаде няколко жълти картона. Равенството беше справедиво и гарантира, че последната третина от сезона ще е още по-интересна. Първите пет отбора в класирането са събрани в 8 точки и всеки от тях има надежди да стане шампион.

След паузата за националните отбори Зенит ще е домакин на Оренбург, а Спартак ще гостува на Ахмат.

МИНУТА ПО МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
КЛАСИРАНЕ
ГОЛМАЙСТОРИ
ПРОГРАМА

ФОТОГАЛЕРИЯ
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти