РБ Лайпциг гледа към осминафиналите след лекция срещу Зенит (видео)

В ранния мач от група "G" на Шампионската лига РБ Лайпциг победи с 2:0 като гост Зенит и направи голяма крачка към осминафиналите на турнира. Резултата откри Диего Деме в края на първото полувреме, а след почивката се разписа и Марсел Забитцер.

РБ Лайпциг е лидер в групата с 9 точки, а Зенит остана на трета позиция с 4 пункта. Толкова има и Лион преди домакинството си на Бенфика.

Зенит искаше да вземе реванш за загубата с 1:2 в Германия преди две седмици, когато поведе в резултата, но допусна пълен обрат. Питерци "загряха" за днешния мач с равенство (1:1) в дербито срещу ЦСКА (Москва), което ги задържа на лидерската позиция в руското първенство след преполовяването на сезона.

Сергей Семак заложи на схема с трима централни защитници в лицето на Бранислав Иванович, Йордан Осорио и Ярослав Ракицкий. По двата фланга действаха Игор Смолников и Дъглас Сантос, а атаката водеха Сердар Азмун и Артьом Дзюба. Руският национал се надяваше да продължи серията си, след като се разписа във всяко от последните 4 домакинства на тима в ШЛ.

10 Зенит - РБ (Лайпциг)

РБ Лайпциг пристигна в Санкт Петербург след истинска наказателна акция срещу Майнц 05 в Бундеслигата - 8:0! "Червените криле" знаеха, че дори и равенство ще ги остави на върха в групата, но Юлиан Нагелсман декларира, че отборът му ще преследва победата.

Младият наставник на гостите трябваше да се лиши от услугите на голмайстора Тимо Вернер. От клуба обясниха, че нападателят има мускулен проблем и това е причината да не попадне в титулярния състав. Това отвори място за Емил Форшберг, който си партнираше в предни позиции с Юсуф Поулсен. 

РБ Лайпциг бързо се настани в противниковата половина и накара домакините да се бранят. В 6-ата минута Форшберг комбинира с Поулсен, но Михаил Кержаков предвидливо пресече последвалото подаване. В 13-ата вратарят на Зенит спаси изстрел на Дайо Упамекано, а секунди по-късно шут на Марсел Халстенберг изненада Кержаков, но реферът Орел Гринфелд прибегна до намесата на ВАР, защото останаха съмнения, че в хода на атаката Кристофър Нкунку е играл с ръка. Контактът беше неволен и съвсем минимален, но израелският съдия реши да отмени попадението.

Зенит разчиташе основно на дълги пасове към Дзюба, който в повечето случаи печелеше единоборствата и разпределяше топката към свои съотборници. В 22-ата минута таранът на домакините умело задържа в наказателното поле, а отклонената топка стигна до Магомед Оздоев, който не я уцели добре и възможността пропадна.

В 31-ата минута имаше нов спорен момент. Дъглас Сантос се понесе напред и когато наближи наказателното поле, пресрещнат от Лукас Клостерман, се хвърли на тревата. Бразилецът откровено симулира, но съдията не видя това, а отново поиска помощ от ВАР, за да прецени дали да даде пряк свободен удар или дузпа. Дори и да имаше нарушение, то бе в пеналта, но Гринфелд назначи пряк свободен удар.

В края на полувремето Дзюба се изнерви, защото не получаваше никаква подкрепа в предни позиции, а РБ Лайпциг пропусна още един шанс да поведе, след като Кержаков изби коварен шут на Форшберг. Домакините отговориха с хубаво взаимодействие между Дзюба и Азмун, който технично пусна топката покрай Петер Гулачи, но тя мина на сантиметри от дясната греда. 

В добавеното време на първата част гостите получиха фаул на границата на наказателното поле, след който стигнаха до гол. Изстрелът на Марсел Забитцер срещна стената, но топката отиде на крака на Диего Деме и капитанът на РБ Лайпциг я заби в мрежата. 

Второто полувреме започна с по една смяна и в двата отбора - Смолников отстъпи мястото си на Вячеслав Караваев в състава на Зенит, а Кевин Кампъл замени Халстенберг за РБ Лайпциг.

Домакините трябваше да променят нещо, но отново действаха неуверено в защита. В 48-ата минута Нкунку беше оставен да стреля под гредата, но Кержаков спаси. Стражът на питерци имаше и още няколко намеси, с които запази резултата непроменен. След час игра Вернер влезе вместо Нкунку, а малко по-късно РБ Лайпциг удвои преднината си. Форшербг подаде много интелигентно в коридор към Забитцер, който преодоля Кержаков и спокойно насочи топката в мрежата.

Дзюба и Упамекано, които имаха закачка още от началото на мача, едва не се сбиха, но и двамата се разминаха само с жълти картони. Семак рискува и извади Бранислав Иванович, като пусна още един офанзивен футболист - Себастиан Дриуси. В 71-ата минута Осорио засече с глава центриране от корнер, но топката излезе в аут.

В оставащото време гостите контролираха двубоя, но Зенит все пак организира някои интересни атаки. При една от тях Дзюба се оказа на добра позиция, но силният му удар беше блокиран. РБ Лайпциг пък пропусна да направи победата си още по-изразителна.

В следващия кръг на 27 ноември германският тим ще е домакин на Бенфика, а Зенит ще посрещне Лион.

МИНУТА ПО МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
КЛАСИРАНЕ
ГОЛМАЙСТОРИ
ПРОГРАМА
ФОТОГАЛЕРИЯ
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти