Футболната приказка на Индиана Василев и за общото с Индиана Джоунс

Футболната приказка на Индиана Василев и за общото с Индиана Джоунс

Индиана Василев безспорно е най-прогресиращият български футболист от началото на 2020 година. За по-малко от месец той дебютира за мъжкия отбор на Астън Вила – първият му мач бе за ФА Къп при загубата с 1:2 от Фулъм, а след това влезе като резерва в още две срещи на тима от Бирмингам в Премиър лийг – срещу Брайтън (1:1) и Уотфорд (2:1). След по-малко от месец, на 16 февруари, Инди, както го наричат всички, ще навърши 19 години.

Момчето, което е родено и израснало в Америка, отдавна е част от юношеските национални отбори на САЩ, но все още има възможност да облече екипа на България заради двойното си гражданство. Още в ранните му детски години при едно от идванията на семейството в България, Инди и сестра взимат наши паспорти.


Бащата Денчо Василев, който е и негов мениджър, разказа за “Гонг” футболната приказка на Индиана.

Денчо Василев също е бивш футболист, има мачове със Сливен в „А“ група в края на 80-те и началото на 90-те години. Той е част от легендарния отбор в паметните мачове с Ювентус за КНК и в турнира за Купата на България, която тимът от града под Сините камъни печели. Специалистите му вещаят сериозна футболна кариера, но на 21 години той избира да замине за САЩ – да учи и да играе в страната на неограничените възможности. Завършва университет в щата Алабама на пълна стипендия със специалност Международен бизнес и бизнес мениджмънт и веднага след това се връща у нас. Но не за да продължи с футбола, а за да се ожени за голямата си любов Маргарита. Взима съпругата си зад Океана и двамата започват да градят бъдещето си от нулата.

Докато учи и играе в университета, Денчо се сприятелява с американец, който има голяма компания за маркетинг и печат. След дипломирането той му предлага да започне работа при него, където е и до днес. Любовта му към футбола го кара да изкара лиценз, който му позволява да обучава на футбол деца до 12 г. Така през деня работи във фирмата, а вечер тренира малки момчета и момичета. Така е и до днес.

„И двете ни деца са родени в Америка, в град Савана, щата Джорджия. Инди има по-голяма сестра Ванеса, която учи в университет. Когато бяха малки, ги взех да тренират при мен. Инди беше на пет, а Ванеса – на 7. Дъщеря ми предпочиташе да играе като защитник, докато Инди все го влечеше напред. Мога гордо да кажа, че аз съм първия му треньор, защото беше в моя отбор до 10-годишна възраст, а след това се преместихме в Академия Савана Юнайтед, където го тренирах още две години“, разкрива бащата първите стъпки на Инди във футбола.

Много въпросителни има около интересното име, което е избрал за сина си.

„Кръстен е на Индиана Джоунс – главният герой от едноименния филм. Израснах с него, беше ми любим в младежките години. Да, странно е, рядко срещано, но пък и той си го харесва. И вкъщи, и навсякъде му казват Инди“, признава Денчо.

Когато Индиана става на 14 години, отива в Академията IMG. На практика това е пансион, в който се практикуват всички американски спортове - тенис, баскетбол, американски футбол. Живееш заедно с други деца, тренираш, учиш. Това му помага много да узрее на тази крехка възраст.

Астън Вила го забелязва на един турнир във Франция, където Инди участва с националния отбор на САЩ до 16 г. през 2016 г. Следва покана за едноседмични проби в Англия, на които се представя отлично и малко след това представители на академията на IMG се срещат във Флорида със семейството на Инди. Двете страни бързо си стискат ръцете и подписват договор за 3 години с клуба от Бирмингам.

„От Астън Вила бяха много сериозни и настоятелни. Първото нещо, което поискахме, бе да му осигурят апартамент в Бирмингам, за да може аз или жена ми да сме при него. Нямаше как да се съгласим на 16 г. да го пуснем самичък в Англия. Подкрепата на семейството е важна за всяко дете, а за него още повече. Той е доста срамежлив, затворен, нужно му е време да се отпусне, да свикне с новата обстановка и с новите хора. Аз бях наясно, че отиде ли сам, няма да се справи. Познавам си детето и затова поставихме това условие, което веднага бе прието“, обяснява Василев-старши.

Той напуска работа и се мести в Англия със сина си. Вози го на тренировки, ходи на всичките му мачове, не пропуска и гостуванията. В началото тийнейджърът играе за юношеската формация на Астън Вила до 18 г., а от лятото на 2019 г. е част от отбора до 23 г. Индиана е част от националния отбор на САЩ и на световното първенство за юноши до 17 г. в Индия през октомври 2017 г.

„Исках да не му липсва нищо. Да преживее по-лесно тази огромна промяна. Заради него се научих дори да готвя. Мога да кажа, че обиколих цяла Англия – където и да играеше Астън Вила, аз бях там. След това обсъждахме мачовете, давах му съвети“, разкрива бащата.

Голяма подкрепа в Астън Вила Инди получава от Стилиян Петров, който е със статут на легенда на клуба и живее в Бирмингам.

„Още в началото Стенли му се обади и каза, че може да разчита на него за всичко. При нужда винаги може да му се обади. Това е огромна морална подкрепа за младо момче като Инди“, държи да отбележи Василев-старши.

Денчо е наясно, че синът му има още много да учи във футбола и се радва, че работи здраво.

„Има много силен ляв крак, но умее да използва и десният. Вкарва и голове с него. Притежава отлична линейна бързина и поглед върху играта. Най-големият плюс обаче е интелектът му. От малък съм го учил, че всеки може да подава настрани и назад, важен е извеждащият пас. Справя се еднакво добре на всички постове в предни позиции – зад нападателя, на крилото или пък като изнесен напред нападател. Въпреки че не е много висок – 179 см , все по-често виждаме в тази роля така наречените леки нападатели, които са много подвижни“, обяснява Василев-старши.

След като изкарва близо година в Англия, Денчо се връща в Америка и предава щафетата на съпругата си Маргарита, която в момента се грижи за сина им на Острова. Той обаче продължава да следи в детайли изявите на наследника си. През есента на 2019-а, когато Инди вече играе в отбора до 23 години, Денчо не изпуска нито един мач, гледа ги в тв канал на клуба.

Бащата е наясно, че късметът е изиграл огромна роля за привличането на Инди в първия тим на Астън Вила.

„В този момент травма получи основният нападател в мъжкия тим Уесли. По същото време Инди играеше като нападател в отбора до 23 г. и вкара доста голове. Така се стигна и до качването му в първия състав. Дебютира за Купата, после влезе и в два мача от Висшата лига, но не очаквам да играе във всеки мач. Важното е, че вече е забелязан и само от него зависи докъде ще стигне. Аз много се гордея с него, защото се труди упорито. В Савана Инди е истинска звезда - в историята на града нито един спортист не е стигал до национален отбор на САЩ“, разкрива бащата.

Месеци преди баражите на България за класиране на Евро 2020 се заговори, че Инди може да получи първата си повиквателна за мъжкия ни отбор.

„Още никой не говорил с нас – нито с мен, нито с Инди. Не мога да кажа какво ще решим, ако това стане. Засега единствената покана от БФС бе през есента на 2019 г. за мачове на младежкия национален отбор. Получихме повиквателната, след като вече бяхме потвърдили участието на Инди в националния тим на САЩ до 20 години. Преди това никой не ни е търсил. Синът ми не е израснал в България, но всяко лято си идваме.

Вкъщи се говори само на български и децата знаят добре езика. Ванеса го владее отлично, Инди се притеснява, когато говори на български, но разбира всичко. Държа да отбележа, че българският паспорт много му помогна при договора с Астън Вила“, добавя Василев в ролята на мениджър и баща.

Това е само началото на приказката за българския талант от Америка. Продължението зависи само от Индиана Василев и всички в България се надяват то да е свързано с нашия национален отбор.

Последвайте каналите ни в:

Още от Българи зад граница

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти