Гонзо: Черно море имаше нужда от смяна на "кръвта", една купа не гарантира място за цял живот

Гонзо: Черно море имаше нужда от смяна на "кръвта", една купа не гарантира място за цял живот

Старши треньорът на Черно море Георги Иванов даде обширно интервю за клубния сайт на “моряците”, в което говори за селекцията, новите попълнения, младите футболисти, подготовката в Банско, контролите и програмата за новия сезон. Специалистът обясни в детейли какво се очаква от новодошлите играчи, целите и начина, по-който иска тимът да изглежда в мачовете от шампионата в Първа професионална лига.



- Г-н Иванов, продължава подготовката на отбора в Банско. Как върви тренировъчният процес в зимния ни курорт?

- За момента всичко върви по план. Смятам, че футболистите, които привлякохме, са в добро състояние. Тренировъчната база е добра, терените са на ниво и противниците ни в контролите са подходящи за това, което ни трябва. От тук нататък трябва да изчистваме някои неща в играта.

- Оптимист ли сте, че Черно море ще влезе максимално подготвен в първенството, като се има предвид, че е трудно да се направи нов отбор за месец, а точно толкова време имате, за да се адаптират осемте попълнения към новата обстановка?

- Смятам, че отборът ще бъде готов за първия мач. Предвид, че имаме осем нови футболисти, ще бъде малко по-трудно. По-трудно ще придобием синхрона в играта. С повечето играчи съм работил и те знаят моите изисквания. Така че смятам, че бързо ще се адаптират.

- Мариян Огнянов почти не игра през пролетта, дали ще е готов за старта на сезона?

- С Мариян се бяхме разбрали още през зимата да дойде в Черно море, но тогава двете ръководства не се договориха за цената на футболиста. Изчакахме да изтече договорът му и го привлякохме. Огнянов винаги съм го харесвал като играч. Последната ми година като футболист в Левски играхме заедно. Отличен състезтел и добър човек. Смятам, че е класно попълнение за Черно море и е играч, който може да даде разликата с другите отбори. Умее да сменя темпото, да контролира топката, а това е, което ни трябва на нас. Той, Старокин и Божилов са хора, с които Черно море ще има солидна халфова линия, а това ще даде стабилност на целия отбор.

- Божилов не направи много силен сезон с Берое, дали ще успее да върне доброто си име с Черно море?

- Не желая да коментирам как са играли футболистите, които сме привлекли, в други отбори. Подбирах играчите според стила, които искам да играе Черно море. Това са подходящите хора. Исках да съберем най-добрите българи в състава и смятам, че го направихме. Още два месеца, преди да привърши първенството, сме подписали предварителни договори с тези футболисти, защото имат потенциал. Това, че са играли слабо в другите отбори, не ме интересува. Аз познавам техните качества и съм убеден, че те ще се представят на нивото, което очаквам.

- Борислав Балджийски не показа най-доброто от себе си през миналия сезон, ще надигне ли глава сега?

- Всеки футболист има нужда от адаптация. Не само чужденците се нуждаят от нея. В крайна сметка идват при друг треньор, в друг отбор, с други футболисти и като цяло в друга обстановка. И на него му трябва адаптация. Аз съм склонен да му дам време, предвид това, че познавам качествата му. В Славия и в Монтана игра доста силно и ако успеем да върнем формата му, ще допринесе много за отбора.

- Ще има ли Емо Михайлов реален конкурент на вратата?

- Водихме преговори с двама вратари – чех и вторият вратар на националния отбор на Уелс. Не се получиха нещата. За тези, които в момента имаме като предложения от мениджъри, не убеждават, че ще ни свършат работа. Но и да не намерим, смятам, че Емо Михайлов ще се справи. Иван Дюлгеров показва добро израстване и мисля, че след една година Черно море ще има добър вратар на малко години и пред който има голямо бъдеще.

- Остава ли твърдо в Черно море Александър Цветков? Заговори се за интерес към него от отбори от чужбина.

- На този етап – да. Сашо имаше предложение от Левски. Двата клуба изобщо не започнаха преговори, предвид това, че самият футболист не искаше да отиде при “сините”, а предпочете да остане в Черно море. Неговото желание е да играе в чужбина, ако се появи такава възможност. В момента го броя за футболист на Черно море и ако остане, аз ще бъда щастлив, защото това е играч, който в последната една година показа най-голямо израстване в България. Започнаха да го канят в националния отбор. Наблюдава го солиден клуб, който имаше сериозен интерес към него, но знаем, че един трансфер е сигурен, когато стане факт.

- Предвид напредналата футболна възраст и новите хора в средата на терена, Георги Илиев ще става ли част от ротациите в състава през предстоящия сезон?

- Разбира се. Имаме седем добри халфа в отбора – Атанас Зехиров, Жоро Илиев, Орлин Старокин, Георги Божилов, Сашо Цветков, Мариян Огнянов и Борислав Балджийски. От тях могат да играят петима. Всеки един от тези футболисти ще се бори за титулярно място. Конкуренцията е полезна за един отбор. Не искам да се повтаря това, което се случи миналата година. В един момент имахме трима халфове – Даниел Георгиев, Георги Илиев и Тодор Паланков. И когато искаш да промениш нещо в играта, не можеш да го направиш. В момента имаме седем футболисти за пет места. Който е в най-добро състояние, той ще играе. Не приемам това за възрастта, защото за мен тези футболисти са мъже. Същото е и с младите. Казвал съм го много пъти – аз не съм треньор на юношески отбор, а на мъжкия тим. Затова всички играчи в първия отбор ги третирам като мъже. И от тях очаквам да показват необходимото ниво като на останалите, за да имат шанс да играят. Както Мартин Костадинов и Ертан Томбак. Двамата показват израстване и затова ще намират място в състава. Така че не ме интересува на колко години е Георги Илиев, Костадинов или Томбак. Имам група от 20 футболисти и на никой не гледам годините. Състава не го нареждам според годините, а според качествата на футболистите и моментното им състояние.

- Привлякохте втори чист нападател в отбора в лицето на Цветелин Чунчуков. Заформя се сериозна конкуренция между него и Марек Кузма. Имате ли фаворит за този пост?

- Който преценя, че е в по-добра форма преди предстоящия мач, той ще играе. Старах се в отбора да има поне по двама футболисти на един пост. От играчите в тима искам единствено да ме затрудняват в избора на състав – в добрия смисъл. Да се чудя кого да пусна да играе. Това е най-хубавото нещо за треньора. Има хора, които започват даден мач, защото чисто тактически са по-подходящи, а други да влизат в хода на мача. Няма резерви, имаме много равностойни играчи.

- Има доста млади футболисти в отбора, които водят подготовка с първия тим. Как се справят те с тренировките и тежките натоварвания?

- Младите момчета в отбора се справят добре, но Мартин Костадинов и Ертан Томбак са футболистите, които бих отличил. Заради тяхното трудолюбие, желание и мотивация. Всички останали трябва да следват техния път. Когато си мотивиран и се бориш, няма как да не постигнеш това, което искаш. Убеден съм, че тези две момчета до една-две години ще бъдат титуляри в Черно море. Дали ще съм аз треньор или някой друг, те имат бъдеще. Ние ще направим всичко възможно да им помогнем, но от тях си зависи докъде ще се развият. При младите футболисти е много важен спортният живот – режим, хранене. Това са неща, които ние като треньори не можем да следим. Всеки трябва да има самодисциплина.

- Имахте футболист на проби, който вече не е част от отбора..
.

- Имахме нужда от външен футболист. Момчето (б.а. Валентино Кайене) има качества, но на този етап не е опция за Черно море. Продължаваме да търсим крило и вратар. Но ако намерим правилните играчи, които могат да ни бъдат полезни за стила, който искам да наложа в Черно море, ще ги привлечем. Ако не – ще останем с футболистите, които имаме до момента. Става сложно, защото времето ни е малко. Първенството започва на 15 юли и дори да вземем някой футболист в последната седмица преди старта на шампионата, той няма да е готов поне още три четири мача. Ако не намерим до края на подготовката това, което търсим, смятам, че няма нужда да привличаме никой. Освен ако не е играч, водил подготовка с друг клуб.

- Черно море изигра две контроли до момента по време на лятната подготовка – с Левски и Берое. Как ви се стори отборът в тези два мача?

- Проверките с Левски и Берое бяха доста добри. Доминирахме и в двата мача и показахме добри неща. Говоря за първите полувремена, когато играха основните ни футболисти, които налагаме. Черно море да бъде доминантен отбор – това е стилът, който ще налагаме в отбора. Не искам да сме тим, който само се защитава и изнася топката с 60-метрови пасове. Искам да имаме контрол над топката, тя да минава през всички футболисти и да бъдем разнообразни в играта. Това, което искам да постигна сега, опитах да го направя и с отбора от миналата година, но беше трудно, защото играчите тогава имаха други характеристики.

- Вече стана ясна програмата на Черно море и тя изглежда удобна в първите пет кръга. Ще тръгне ли Черно море мощно – така, както очакват и феновете, за разлика от минали сезони, когато не влизаше убедително в първенството?

- Програмата е удобна, когато печелиш. Ако спечелим първите пет кръга – ще е много добре. Играем с отбори, които не са толкова претенциозни, но в същия момент това са най-опасните мачове. Първата ни среща е с Витоша (Бистрица). Почти нищо не знаем за този отбор. Преди първия кръг няма как да имаш впечатления от отборите в шампионата. Всеки прави селекции, вземат по 7-8 нови футболисти. Затова е важно ние да се подготвим добре, да си изчистим стила и другите отбори да се съобразяват с нас, а не толкова ние с тях.

- През по-голямата част от миналия сезон Черно море бе в играта за Топ 4 и Европа, но рухна в плейофите, защо се случи така?

- По принцип всички първенства са тежки. Това са 36 мача, в които трябва да държиш едно постоянно ниво. Това не са 3-4 или 5 двубоя… В отбора имахме 5-6 футболисти, които бяха на години. Смятам, че когато едни футболисти започват да застаряват, отборът не може да поддържа добро ниво дълго време. Ако е един човек, отборът ще го “носи”. Но когато са 5-6, вече става много трудно. Миналия сезон имахме малка бройка футболисти, не можехме да правим ротации. Тези хора се измориха, а когато си уморен, не може да си концентриран. Така се получи в плейофите. Допреди това показвахме добри неща в мачовете. За голямо мое съжаление, в последните 10 мача, бяхме пълно разочарование предвид това, че самите футболисти бяха изхабени. Може някой да се обиди сега, но това е самата истина. Идва един момент, в който виждаш, че треньорът иска повече от теб. Което е жалко… Тази промяна трябваше да бъде направена доста по-рано, защото Черно море има проблем с това в последните три години. Още миналия сезон трябваше да бъде направено това освежаване на кръвта. През 2015 година, когато Черно море взе купата, отборът не се представи добре в първенството. През следващия сезон тимът имаше негативна серия от 13 мача без победа. В последните месеци от 10 мача има победа и равен. Самите резултати показват, че е дошло време за промяна. И ако сега не бяхме я направили, това, което ни се случи през последния месец и половина, щеше да се повтори и през новото първенство. В това съм убеден на хиляда процента. Това, което казах за Балджийски – когато един футболист е на 26-27 години, можеш да му дадеш време да си възвърне формата, но когато е на 34, 35 години и не е на ниво, няма как да очакваш да върви нагоре, защото футболната му възраст го дърпа надолу. Изпитвам уважение към всички, които си тръгнаха. Добри футболисти са. И Мишо Венков, и Дани Георгиев, и Пламен Николов, и Тодор Паланков. Те дадоха много на Черно море, но в крайна сметка трябва да се сложи край.

- Появиха се изказвания на легенди на Черно море, които ви критикуваха заради решението да освободите въпросните играчи. Една от изтъкнатите причините бе спечелването на Купата на България срещу Левски, когато вие бяхте ръководител в “синия клуб”. Как ще коментирате това?

- Има много некоректни журналисти. Не смятам да отговарям нито на тях, нито на ветерани. Ако спечелването на купата ти гарантира години живот в даден клуб, то тогава аз трябваше да играя в Левски до 40 години. Та аз съм ставал шест пъти шампион и съм печелил четири пъти Купата на България… Всяко нещо си има край. Какво значение има купата. Смешно и жалко е, че има хора, които го коментират и пишат по медиите. Мога да им отговоря за всяко едно нещо, но не мисля, че някой има нужда от това. Аз говоря с факти и не правя нещата, за да се харесам на някакви хора. Аз съм старши треньор и от мен се искат резултати, а не да отговарям на някого чрез медиите.
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти