Гледай на живо

Николай Желязков и Александър Попов застават един срещу друг преди дългоочаквания финал между Левски и ЦСКА във волейбола

Легендарен Камбуров съсипа празниците на Левски (видео+галерия)

Отборът на Берое удари Левски с 2:1, като се приближи на пет точки от третото място на "сините", които пък ще зимуват в много лошо настроение. Невероятният Мартин Камбуров вкара своя рекорден 16-и гол във вратата на столичани в 39-ата минута. Габриел Обертан в 77-ата минута изравни, а Александър Василев донесе трите точки на заралии. Сблъсъкът бе от последния за 2018 година 20-и кръг на Първа лига.

Берое завърши годината с 36 точки на четвърто място, докато Левски остана с 41 точки, като може да посрещне пролетния дял от сезона с изоставане от 10 точки зад Лудогорец и на четири от ЦСКА-София, ако шампионите победят Дунав, а "червените" се наложат над Ботев (Пловдив).

Героят за пореден път в мачовете с Левски се казваше Мартин Камбуров, който продължава да записва  името си в историята на родния футбол. 38-годишният таран беше над всички, като вкара своя 216-и гол в елита на България, 13-и през този сезон, но най-вече 16-и във вратата на 26-кратните шампиони, което го прави №1 по този показател.

79 Берое - Левски

Легендарният нападател вече еднолично е най-големият кошмар на Левски, като досега нито един играч не е вкарвал повече във вратата на "сините" в цялата им 104-годишна история. Досега Камбура делеше първата позиция с голмайстор номер едно на България Петър Жеков, който остана с 15 попадения срещу Левски. Жеката се е разписал 6 пъти с Берое и 9 пъти с ЦСКА. Настоящата деветка на заралии вкара своя първи гол с екипа на Берое, като вече има - 10 гола за Локомотив (Пд), 4 гола за Локомотив (София), 1 гол за Ботев (Пловдив) и 1 за Берое.

79 Берое - Левски

Сериозна мъгла падна в Стара Загора в часовете преди срещата. Видимостта не беше добра, но реферът Владимир Вълков реши мач да има 60 минути пред двубоя, тъй като ситуацията се подобри, но двата отбора да играят с оранжева топка. През втората част мъглата отново се спусна над стадион "Берое", но въпреки това срещата се проведе без да бъде спирана.

Треньорът на домакините Александър Томаш бе сменил само Вандерсон,

който се контузи тежко при успеха с 1:0

срещу Ботев (Враца). На негово място като титуляр на фланга започна сънародникът му Алфредо Мартинс.

79 Берое - Левски

Пред Душан Перниш в защита действаха Желев, Иван Бандаловски, Камен Хаджиев и Леони. Мартин Райнов и Александър Цветков бяха опорните халфове, а Мартинс, Иван Минчев и Борислав Цонев помагаха на Мартин Камбуров.

Наставникът на Левски Славиша Стоянович бе

направил две промени от успеха с 2:1

над Етър в предния кръг. Давид Яблонски се завърна в центъра на защитата след наказание, като си партнираше с Нуно Рейш. Паулиньо също отново бе сред титулярите. Така двамата най-добри срещу тима на Красимир Балъков - Сержиу Буш и Илия Юруков, бяха оставени на пейката.

79 Берое - Левски

Мартин Полачек отново бе на вратата. Милош Цветкович, Яблонски, Рейш и капитанът Иван Горанов бяха в защита. Кали Тиам, който беше централен защитник срещу "виолетовите", отново бе опорен халф. Негов партньор беше Давиде Мариани в схемата 4-2-3-1, докато Жерсон Кабрал, Паулиньо и Габриел Обертан действаха зад Станислав Костов.

79 Берое - Левски

Първият опасен удар беше за Обертан в 5-ата минута, когато той стреля от 20 метра, но Перниш изби. Кабрал и Паулиньо стреляха извън целта в следващите минути, докато гостите бяха по-активни.

79 Берое - Левски

В 31-ата минута Полачек спаси столичани. Вратарят изби удар от 10 метра на Камбуров, който отиваше в долния десен ъгъл. Таранът все пак вкара своя дежурен гол във вратата на "сините". Това се случи в 39-ата минута, когато първо отне топката от Мариани, след което швейцарецът при опита си да избие топката, я прати в Цонев. Юношата на столичани с едно докосване изведе голаджията, който се откъсна от лошо подредената защита, финтира Полачек и сам на празна врата вкара своя рекорден 16-и гол в мрежата на Левски. Той моментално се израдва пред агитката на гостите, като с жест им показа, че е номер едно.

Той не се бе разписвал срещу любимата си жертва от 12 май 2017 година, когато донесе победата с 2:1 на "смърфовете" на "Лаута"

. Интересното е, че тогавашното му попадение беше №186, с което изпревари най-голямата легенда на "черно-белите" Христо Бонев, ставайки голмайстор №4 в историята на България, а сега вече изостава само на 37 попадения от лидера във вечната класация на стрелците Жеков (253).

Гостите веднага реагираха и Мариани стреля, но Перниш изби в корнер. Последните минути мъглата отново падна над терена.

79 Берое - Левски

На почивката Сержиу Буш смени най-слабия за гостите Паулиньо. Първият удар беше за Кабрал в 48-ата минута, като Перниш отново спаси. Домакините обаче започнаха да държат повече топката, докато 26-кратните шампиони изпитваха затруднения. В 60-ата минута Костов стреля, но без да затрудни Перниш. Бърза контраатака на Берое беше пропиляна от Мартинс, който не успя да намери своите колеги.

79 Берое - Левски

Филипе Нашименто смени Мариани, който не беше доволен от това решение на Стоянович. Рубен Бригидо пък влезе вместо Мартинс.

Буш пропусна най-добрата възможност за Левски в 71-ата минута, когато засече с глава центриране на Цветкович, но заби топката в земята, след което тя излезе на сантиметри от горната греда.

В 76-ата минута Костов пропиля друго положение, като при опита си да спре топката в наказателното поле игра с ръка.

С първия си гол за сезона Габриел Обертан изравни с бомбен шут в 77-ата минута, което вдъхна надежда на гостите за пълен обрат.

Французинът нямаше гол от баража за Лига Европа

срещу Черно море на

24 май

, като това беше едва негов пети гол от 59 мача със синята фланелка.

79 Берое - Левски

Още при следващата атака обаче феновете на Берое избухнаха в радост. Резервата Александър Василев, който влезе няколко минути по-рано, вкара доста комичен гол, връщайки преднината на заралии. Той засече с долната част на корема центриране на другата резерва Рубен Бригидо и от три метра прати топката между краката на Полачек.

79 Берое - Левски

За него също това бе дебютен гол през тази кампания, но на другия полюс е представянето на защитата и вратаря на гостите, които не спират да правят елементарни грешки. 23-годишният бранител дори показа на колегите си, че се е разписал със своите атрибути, докато го прегръщаха след попадението.

Новият аванс даде самочувствие на "зелените", които се опитаха да довършат гостите с трети гол. Младият Атанас Кабов записа първи минути през сезона в шампионата за сметка на Кабрал, но и това не помогна.

79 Берое - Левски

Вратарят Полачек трябваше да се намества след поредната добра акция на Камбуров, който беше заменен под аплодисментите на публиката, а Владимир Гаджев излезе за първи път срещу родния си клуб. Именно грешка на бившия капитан на столичани в продължението можеше да струва победата на Берое, тъй като топката стигна до Яблонски, но той пропусна да изравни от добра позиция.

79 Берое - Левски

Така Берое записа 23-и успех от 107 мача срещу Левски в елита, а победата беше №19 на заралии срещу "сините" в Стара Загора. Тимът на Томаш нямаше гол в последните си

две домакинства срещу левскарите

, след като

преди това беше в серия от пет поредни успеха

.

79 Берое - Левски

Загубата пък е пета поредна далеч от София за 26-кратните шампиони на България и общо пета в първенството. Тимът от стадион "Георги Аспарухов" няма победа

в гостуване далеч от столицата от 25 август, когато спечели с 2:1

срещу Етър във Велико Търново. Последваха четири поражения в първенството -

с 0:1

от Локомотив (Пловдив),

с 1:2

от Лудогорец,

с 0:1

от Черно море и 1:2 от Берое, а между тях клубът

отпадна от Купата на България на "Тича" срещу "моряците" след изпълнение на дузпи

.

79 Берое - Левски
Левски изпраща поредната си негативна година, в която още преди Коледа е аут от борбата за титлата, докато Берое показва израстване и ще гони класиране в евротурнирите.

БЕРОЕ - ЛЕВСКИ 2:1
1:0 Камбуров (39)
1:1 Обертан (77)
2:1 Василев (79)

БЕРОЕ (4-2-3-1):

Душан Перниш; Милен Желев, Иван Бандаловски, Камен Хаджиев, Матус Леони; Мартин Райнов, Александър Цветков; Алфредо Мартинс, Иван Минчев, Борислав Цонев; Мартин Камбуров

ЛЕВСКИ (4-2-3-1):

Мартин Полачек; Милош Цветкович, Давид Яблонски, Нуно Рейш, Иван Горанов; Давиде Мариани, Кали Тиам; Жерсон Кабрал, Габриел Обертан, Паулиньо; Станислав Костов

СЪДИЯ:

Владимир Вълков

СТАДИОН:

"Берое"

СЪСТАВИТЕ
МАЧА МИНУТА ПО МИНУТА
КЛАСИРАНЕ
ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА БЕРОЕ
ВСИЧКИ МАЧОВЕ НА ЛЕВСКИ
ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти