УЕФА обяви над 83 млн. лв. приходи за българските клубове, ето откъде идват парите

УЕФА обяви над 83 млн. лв. приходи за българските клубове, ето откъде идват парите

УЕФА публикува обширен доклад за доходите на европейските клубове през 2018 година. От него става ясно, че българските тимове заемат 30-о място по приходи в Европа, възлизащи на 42 млн. евро (малко под 84 млн. лева).



Най-големите приходи на родните тимове идват от спонсорски договори (37%). След това се нареждат парите от УЕФА (28%). Тези от ТВ права са в размер на 7 %, което е с два процента повече от приходите от продажба на билети и абонаментни карти. Любопитното е, че българските клубове взимат повече пари от ТВ права от държави като Хърватия и Сърбия, които са преди нас по общи приходи, а дори се доближаваме и до страна като Украйна, която е с много по-голямо население от нашето.

Останалите 23 % от приходите попадат в графата “Други”.

С най-големи приходи за 2018 г. са английските клубове - 5,439 милиарда евро. На второ място е Германия - 3,156 милиарда евро. Петицата допълват Испания (3,145 милиарда), Италия (2,307 милиарда) и Франция (1,694 милиарда).

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти