Спорно съдийство помогна на Манчестър Юнайтед за историческа победа срещу Челси (видео)

Спорно съдийство помогна на Манчестър Юнайтед за историческа победа срещу Челси (видео)

С попадения на Антони Марсиал и Хари Магуайър Манчестър Юнайтед се наложи с 2:0 над Челси в дербито от 26-ия кръг на Премиър лийг. Успехът е исторически за "червените дяволи", които за първи път в ерата на Висшата лига постигнаха две шампионатни победи в един сезон срещу тима от "Стамфорд Бридж".

Домакините не успяха да вземат реванш за поражението с 0:4 на старта на сезона. "Сините" създадоха много голови положения, но нямаха късмет пред противниковата врата, а голове на резервите Курт Зума и Оливие Жиру бяха отменени след намесата на ВАР.

Реферът Антъни Тейлър си навлече гнева на всички в Челси още преди почивката, когато не изгони Магуайър за умишлено грубо действие срещу Миши Батшуай, а след почивката именно английският национал удвои преднината на гостите.

Съперниците не бяха в добра форма преди този двубой и нямаха победа в предишните си 3 шампионатни мача. Челси загуби от Нюкасъл (0:1), след което направи равенства с Арсенал (2:2) и Лестър (2:2). Юнайтед пък отстъпи на Ливърпул и Бърнли с по 0:2 преди нулевото равенство с Уулвърхамптън.

След поредния разочароващ резултат Челси остава на 4-о място, но има само с точка повече от петия Тотнъм и е с две пред Шефилд Юнайтед. "Червените дяволи" пък се изкачиха до седмата позиция, като изпревариха Евертън и Уулвс, а изоставането им спрямо Челси е 3 точки.

Мениджърът на домакините Франк Лампард заложи на най-опитния си състав като средна възраст от старта на кампанията. На вратата отново бе Вилфредо Кабайеро за сметка на неубедителния Кепа Арисабалага. Тами Ейбрахам беше извън групата за двубоя, а Мейсън Маунт и Фикайо Томори бяха оставени на пейката.

Атаката водеше Миши Батшуай, подкрепян от Вилиан и Педро Родригес. Матео Ковачич, Жоржиньо и Н'Голо Канте бяха тримата в средата на терена.

В защитата на Юнайтед го нямаше Виктор Линдельоф, който е болен. Това даде шанс от първата минута на Ерик Байи, който си партнираше в центъра на отбраната с Хари Магуайър и Люк Шоу. В предни позиции стартира Антони Марсиал, а зад него действаха Даниел Джеймс и януарското попълнение Бруно Фернандеш.

Сред резервите на Оле Гунар Солскяер бяха Хуан Мата, Андреас Перейра, Одион Игало и Мейсън Грийнууд.

Челси имаше надмощие в началните минути и създаде две добри възможности за гол. Първо десният бек Рийс Джеймс се включи в атака и шутира на сантиметри от гредата, а малко след това и Вилиан прати топката в аут след пробив и изстрел с левия крак.Още в 10-ата минута обаче Канте се контузи и Лампард го замени с Мейсън Маунт. Домакините продължиха да доминират, а няколко слизания на Юнайтед към вратата на Кабайеро не завършиха с опасни удари.

В средата на полувремето след единоборство между Батшуай и Магуайър и двамата напуснаха пределите на терена. Падайки, бранителят на Манчестър Юнайтед протегна крака си и изрита умишлено Батшуай в бедрото, но след намесата на ВАР не получи дори жълт картон.В 23-ата минута лошо изчистване след корнер доведе до суматоха в наказателното поле на гостите, но Батшуай реагира със закъснение и не се възползва от подаването на Вилиан. Малко по-късно отново белгийският нападател беше в центъра на събитията. Той получи перфектен пас от Маунт, но прати топката покрай вратата.

След половин час игра и Бруно Фернандеш опита далечен изстрел, но отново не се наложи Кабайеро да се намесва. В 35-ата минута Вилиан преодоля Фернандеш и падна в наказателното поле, претендирайки за дузпа. Реферът Антъни Тейлър обаче прецени, че това е симулация и показа жълт картон на бразилеца.Секунди по-късно Марсиал се отскубна и опита да намери далечния ъгъл на вратата, но не му достигна точност. Челси отвърна с опасен пробив на Батшуай, който обаче беше спрян от Байи.

"Сините" направиха и още няколко хубави комбинации на висока скорост, но им липсваше прецизност при последния пас. "Червените дяволи" пък нанесоха своя удар точно преди почивката. Аарън-Уан Бисака центрира отдясно, а Марсиал изпревари във въздуха Андреас Кристенсен и с глава откри резултата.Дори след гола Челси веднага имаше чисто положение, от което можеше да изравни, но Батшуай пак стреля встрани от целта.

На почивката Лампард смени Кристенсен, който беше с разбит нос, с Курт Зума. Второто полувреме започна с жълт картон за Антонио Рюдигер за нарушение срещу Бруно Фернандеш. Челси атакуваше с всички сили, но все нещо не достигаше на "сините", за да се доберат до попадение.В 55-ата минута, макар и паднал Бисака блокира удар на Педро Родригес. Секунди по-късно резервата Зума скочи най-високо в наказателното поле и прати топката в мрежата на Давид Де Хеа, но радостта на домакините беше кратка, защото след преглеждане на ситуацията с ВАР Антъни Тейлър отмени гола. Повторенията показаха, че Брендън Уилямс наистина бива изблъскан от Сесар Аспиликуета, но след като самият испанец е бутнат в гръб от Фред.

В 63-ата минута Педро фаулира Фред на самата граница на наказателното поле. Зад топката застана Бруно Фернандеш, който нанесе хубав удар, но топката срещна гредата. В 65-ата Магуайър засече с глава центриране на Фернандеш и удвои аванса на Манчестър Юнайтед.При 0:2 Лампард реши да пусне Оливие Жиру, който се появи на мястото на Батшуай. Французинът веднага се прояви с хитро подаване с пета към Ковачич, но той се забави и Байи блокира удара му, изчиствайки в корнер.

В 77-ата минута късметът за пореден път обърна гръб на Челси. Маунт центрира към Жиру и той майсторски отклони топката с глава във вратата, но и този гол беше отменен. Засада действително имаше, макар и с милиметри.В заключителната част от мача Манчестър Юнайтед се прибра да брани изгодния резултат, а Челси всячески се опитваше да вкара поне един гол. Това можеше да стори Мейсън Маунт, но и след неговия изстрел топката се отклони от гредата.

В добавеното време дебют за "червените дяволи" направи Одион Игало. Нападателят стана първият нигериец в историята на Манчестър Юнайтед и секунди след влизането си в игра имаше шанс да се разпише, но Кабайеро му попречи.

За тима от "Олд Трафорд" победата е първа във Висшата лига от повече от месец, когато на "Олд Трафорд" беше сразен новакът Норич.

Следващият мач на отбора на Солскяер е домакинство на Уотфорд на 23 февруари, а на Челси предстои лондонско дерби с Тотнъм ден по-рано.

ГЛЕДАЙТЕ ТУК

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти