Спешъл Олимпикс България, БФБ и НБЛ се включват в Европейската баскетболна седмица

Спешъл Олимпикс България, БФБ и НБЛ се включват в Европейската баскетболна седмица

В периода 24 ноември – 3 декември 2017 година, Спешъл Олимпикс България в партньорство с Българската федерация по баскетбол и Национална баскетболна лига организират промоционална кампания в подкрепа на Европейската баскетболна седмица Спешъл Олимпикс 2017. Целта е да се разшири достъпът до спорт за хора с интелектуални затруднения с помощта на баскетболната игра.

В рамките на XIV-та Европейската баскетболна седмица Ресурсен център София съвместно със Спешъл Олимпикс България организира баскетболен турнир, който ще се проведе на 3 декември 2017 г. от 10:00 до 12:00 часа в баскетболната зала на стадион „Васил Левски”. За поредна година Национална баскетболна лига се включва и подкрепя Европейската баскетболна седмица.

Във връзка с кампанията Спешъл Олимпикс България организира официална пресконференция на 23 ноември от 11:00 часа в пресклуб България. На нея ще присъстват организаторите на проявата и генералният мениджър на НБЛ Лили Борисова.

Движението Спешъл Олимпикс е създадено през 1968 година от Юнис Кенеди Шрайвър и признато от Международния олимпийски комитет за благото на повече от 4,2 милиона души с интелектуални затруднения и осигурява занимания и състезания в 32 олимпийски спорта в 170 страни по света. В България Спешъл Олимпикс стартира своята програма през 1994 година.

От възстановянето си през 2003 г. до днес, програмата на Спешъл Олимпикс в България подпомага развитието на спорта сред българите с интелектуални затруднения в 25 спорта - футбол, народна топка, лека атлетика, тенис на маса, тенис на корт, плуване, баскетбол, боче, боулинг, конен спорт, бадминтон, гребане, кану-каяк, ветроходство, гимнастика, джудо, вдигане на тежести, волейбол, колоездене, летни кънки, голф, аеробика, ушу, алпийски ски и бързо пързаляне. Инициативите у нас обединяват над 6 000 атлети с интелектуални затруднения, които тренират поне 2 часа седмично. Повече от 2 200 атлети с интелектуални затруднения пък са участвали в поне едно състезание или спортен празник и са преминали през здравен скрининг в рамките на програмата „Здрави атлети”.

Предизвикателствата пред развитието на Програмата на Спешъл Олимпикс в България до Световните летни игри 2019 г. са следните :

• Повече от 7000 атлети с интелектуални затруднения, които тренират по два часа седмично;
• Повече от 3000 атлети с интелектуални затруднения, които са участвали в поне едно състезание или спортен празник;
• Повече от 1500 партньора – деца и младежи без увреждания в обединени спортове;
• Повече от 1000 доброволци;
• Повече от 100 общински, регионални и национални състезания и спортни празници;
• участие на българска делегация с един нов спорт в Световните летни игри на Спешъл Олимпикс в Абудаби (ОАЕ)’2019

Последвайте каналите ни в:

Още от Баскетбол

Виж всички