Владимир Кличко и Ленъкс Люис поспориха в социалните мрежи

Владимир Кличко и Ленъкс Люис поспориха в социалните мрежи

Две легенди на бокса споделиха мнението си за възможността професионални боксьори да участват на олимпийски игри. Поводът за дискусията беше решението на AIBA да позволи на професионални боксьори да участват в Токио 2020. Този ход бе разкритикуван от много боксови организации, а Световният боксов съвет (WBC) заплаши с 2-годишно наказание професионалните боксьори, които решат да участват на олимпиадата догодина.

“Професионалните боксьори не трябва да се бият срещу аматьори на олимпиадата. Някой може да бъде сериозно наранен. Боксът не е като другите олимпийски спортове. Това е много лоша идея”, написа Люис на своята страница в “Туитър”.

“Глупости, отговори му Владимир Кличко. - В интерес на истината, всички професионалисти се представиха слабо в Рио. Всъщност професионалният боксьор е в неизгодна позиция, когато се изправи на ринга срещу аматьор по правилата на аматьорския бокс. Изиграл съм стотици рундове спаринги с аматьори и знам за какво говоря.”

Ленъкс Люис обаче не му остана длъжен: “Разбира се, че има неопитни професионалисти, които не могат да се конкурират с елитните аматьори. Но след като веднъж отворите тази кутия (б.р. има се предвид кутията на Пандора - често употребявана метафора, с която се означава невинно действие с тежки и обикновено отрицателни последствия), къде ще поставите границата? Не мога да се сетя за елитен боксьор от световна класа, от която и да е категория, който би бил в неизгодна позиция срещу аматьор.”

Припомняме, че наскоро световният шампион в тежка категория Анди Руис обяви, че с радост би боксирал на турнира в японската столица и ще прегледа договорите с отделните организации за подобен ход. Той бе поканен от мексиканската федерация да се присъедини към олимпийския отбор, но президентът на WBC Маурисио Сюлейман заплаши, че всеки професионалист, без значение бивш или настоящ шампион, който реши да участва в Токио, ще бъде наказан с изваждане от ранкинг листите на WBC за две години.

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти