Татко е Бронзовия бомбардировач!

Татко е Бронзовия бомбардировач!

Той е един от най-добрите боксьори в тежка категория.

Името му всява страх, а до момента никой не е успявал да го победи при професионалистите. Дионтей Уайлдър живее в истинска спортна приказка, в която не липсват препятствия.


Дионтей Уайлдър: Трябва да съм перфектен за 2 секунди! Бам, бам и лека нощ...
Дионтей Уайлдър: Трябва да съм перфектен за 2 секунди! Бам, бам и лека нощ...


Американецът ще се изправи срещу Луис Ортис в мач-реванш за титлата на Световния боксов съвет (WBC).

16 Дионтей Уайлдър и Луис Ортис застанаха лице в лице

Боксът не се появява случайно в живота на американеца, който вече има в актива си 41 победи и 1 равенство. Но преди да стигне до висините в този спорт, Дионтей Уайлдър трябваше да премине пред ада на родителството, през бронзовия рай и през победите. Загубите обаче остави на друг. Те не влизат в неговия дневен ред!

16 Дионтей Уайлдър и Луис Ортис застанаха лице в лице Дионтей Уайлдър и Луис Ортис застанаха лице в лице (видео + галерия)
Дионтей Уайлдър и Луис Ортис застанаха лице в лице (видео + галерия)

Дионтей е роден на 22 октомври в Таскалуса, Алабама, САЩ. Обожава американския футбол. В университета в родния му щат пък играе баскетбол и дори му предричат успешна кариера. Докато появата на един ангел не променя живота му.

През март 2005 г. се ражда първата му дъщеря - Наея. Тя обаче страда от сериозно заболяване на гръбначния стълб - спина бифида. Лекарите са песимисти, че тя някога ще проходи. 

Вместо да се отчае, Дионтей решава, че просто ще работи по-усърдно, за да предложи на своята дъщеричка най-добрите грижи. Само на 19 години бъдещият шампион работи на 3 места - в два ресторанта и като доставчик на бира. 

"Бях просто едно колежанче от баскетболния отбор и всъщност именно заради дъщеря ми влязох в бокса. Готов съм на всичко за детето си. Обещах на Наея да стана шампион и да мога да осигуря всичко, от което има нужда. Трябваше да съм сигурен, че мога да изпълня това обещание. Тя ме вдъхнови да си сменя професията", заяви Уайлдър пред "Сън".

16 Дионтей Уайлдър и Луис Ортис застанаха лице в лице

 

2 години по-късно Дионтей приема с голяма гордост два чифта златни ръкавици. Той се превръща в шампион на един от най-силните турнири в САЩ. Това го прави част от националния тим на страната за олимпийските игри в Пекин през 2008 г. Нещо повече - той се връща от там с медал. Бронзов! А ударите му се отличават с такава сила, че напомнят на... бомби.

Следващата крачка е логична. След 30 победи и 5 загуби при аматьорите, Уайлдър влиза при професионалистите.

Първият му мач е на 15 ноември 2008 г. срещу Ийтън Кокс, а резултатът е категоричен - нокаут във втория рунд за дебютанта. 

Не след дълго Уайлдър започва са се появява на ринга с маска. 

"Един ден преди години бях в Ню Орлиънс и видях маската. Тя ме повика, разбирате ли?! Погледнах я и сякаш ме повика. Предаде ми някаква луда енергия. Трябваше да я имам", разказва той.

Всъщност, след като Дионтей скрие лицето си, на негово място се появява той - Бронзовия бомбардировач.

"Когато сложа маската, блокирам всичко друго. Странно е. Тя е всичко за мен. Трансформира ме, прави ме най-добрия в категорията. Придава ми увереност. Хората ме гледат с нея и казват, че съм луд, но аз знам, че се страхуват", обяснява Уайлдър.

На 24 ноември Дионтей отново ще се качи на ринга. Този път за десетата защита на титлата, която е негово притежание от 2015 г. насам. Той ще бъде Бронзовия бомбардировач, а когато се прибере вкъщи, ще прегърне Наея и другите си 4 деца, за които има друг "прякор" - татко!


btvnovinite.bg

Последвайте каналите ни в:

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти