България вече има нов селекционер! Легендите Боби Михайлов и Краси Балъков си стиснаха ръцете

България вече има нов селекционер! Легендите Боби Михайлов и Краси Балъков си стиснаха ръцете

Легендата Красимир Балъков е новият селекционер на националния отбор на България по футбол. Настоящият треньор на Етър днес следобед се видя с президента на БФС Борислав Михайлов, а след разговора двамата си стиснаха ръцете на базата в Бояна. Бившата десетка на "лъвовете" ще бъде представен официално утре на 14 май около 15:30 часа, веднага след Изпълкома. Той заменя на поста Петър Хубчев, който реши да напусне представителния отбор след равенствата 1:1 с Черна гора и 1:1 с Косово, като се очаква да поеме официално Левски след края на сезона. Дебютът на Бала ще бъде на 7 юни в Прага срещу Чехия, а три дни по-късно ще води за първи път "трикольорите" на стадион "Васил Левски" срещу Косово.

Лично Борислав Михайлов ще представи Балъков на медиите, след като Хубчев беше представен от вицепрезидента Йордан Лечков.

Бала взима в своя щаб  - помощника си в Етър Станислав Генчев, както и треньора на вратарите на "болярите" Калоян Чакъров. Помощникът на Балъков в Черноморец (Бургас), хърватския Хайдук (Сплит) и Кайзерслаутен - Йончо Арсов пък ще бъде дясната ръка на новия селекционер, научи Sportal.bg. Столичанинът работи последно с Илия Груев в Дуисбург.

След мачовете с Чехия и Косово обаче ще има промени в щаба на Балъков, тъй като Генчев и Чакъров се очаква да се върнат в Етър, а бившият играч на Лудогорец ще бъде новият треньор на шампионите от 1991 година. Има варианти един или двама германски специалисти да влязат в екипа на Бала.

Роденият във Велико Търново треньор има 92 мача (4 място във вечната ранглиста на "лъвовете") и 16 гола за България, като бе основна част от "златния състав" на България през 90-те години на миналия век, с който играе два пъти на Световно първенство и един път на Европейско първенство. Той е единственият български халф, който е попадал в Идеалния отбор на Мондиал. Това се случва на САЩ'94, когато "лъвовете" печелят бронзовите медали, а освен него и голмайсторът Христо Стоичков е в 11-те най-добри по терените в Америка. Така след дълги години неговата мечта да води България се сбъдна. През последното десетилетие често името на Краси Балъков беше спрягано за национален селекционер, но досега това си оставаха слухове. Търновецът е четвъртият играч от "златното поколение" след Христо Стоичков, Любослав Пенев и Петър Хубчев, който поема България.
Треньорската визитка на Красимир Балъков:

2003-2005 Щутгарт(помощник)
2005 - Плауен (Германия) играещ треньор
2006-2007 Грасхопърс
2007-2008 Санкт Гален
2008-2010 Черноморец (Бургас)
2011-2012 Хайдук (Сплит)
2012 - Кайзерслаутен
2014-2015 Литекс
2018 - Етър
2019 - БЪЛГАРИЯ

 

Последвайте каналите ни в:

Още от Национални отбори

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти