Предлагат Ивелин Попов да е и в щаба за мачовете на България през ноември

Предлагат Ивелин Попов да е и в щаба за мачовете на България през ноември

Капитанът и най-опитен футболист от националния отбор по футбол Ивелин Попов да бъде част и от треньорския щаб в извънредната ситуация преди двата мача през ноември. Това предложение се обсъжда и може да стане факт в следващите дни, когато останалите да управляват БФС след катаклизмите през миналата седмица трябва да вземат бързо важното решение кой да бъде национален селекционер за предстоящата приятелска среща с Хаити на 14 ноември и за последната ни евроквалификация срещу Чехия на 17 ноември, след която можем единствено да се измъкнем от последното място в групата.

Идеята за включването на Попов във временния щаб е базирана не само на лидерските му качества,

51 България - Англия I Част

 

уважението от съотборниците и на нуждата от обединение

и вдигане на духа сред играчите в последните мачове преди важните битки от плейофите в Лигата на нациите през март. Ивелин познава най-добре всички свои съотборници - той е неизменна част от националния отбор в последните 12 г. Вече е на седмо място по брой изиграни мачове за “А” отбора на България – 88. №1 е Стилиян Петров със 106 пред Борислав Михайлов със 102, Христо Бонев (96), Красимир Балъков (92), Мартин Петров (90) и Димитър Пенев (90) са останалите легенди с повече двубои от настоящия капитан на България. Той вече изпревари огромни фигури в топ 10 – след него са Христо Стоичков (83 мача), Златко Янков (80), Димитър Бербатов, Наско Сираков и Аян Садъков (79).

Отделно сред обсъжданите мотиви е и фактът, че пред футболния свят Ивелин се превърна в олицетворение на

позитивен герой на фона на грозния скандал

на евроквалификацията с Англия. Решението му на полувремето да остане сам срещу феновете на трибуните на стадион “Васил Левски”, за да ги успокои и призове да няма обидни скандирания и след почивката, базирани на ескалацията на напрежението, бе похвалено от Маркъс Рашфорд, а по този начин стана достояние на целия футболен свят. Предвид предстоящите тежки наказания, които УЕФА се очаква да наложи на България, включването на превърналия се в пример за борба за толерантност Ивелин Попов в щаба може да бъде изтълкувано добре и на международно ниво.

Основното решение, което предстои да бъде взето след оставката на Красимир Балъков, е кой все пак да бъде официално или да се води национален селекционер за ноемврийските срещи,

лагерът, за които трябва да започне след 3 седмици,

а повиквателните за легионерите да се изпратят две седмици преди първия мач.

Експресността, с която трябва да бъде взето решението, предполага, че за мачовете през ноември България ще има временен треньорски щаб. Още повече че в началото на 2020 г. трябва да се проведе конгрес на БФС, а новото ръководство евентуално би могло да има нова визия за поста национален селекционер и да се налага плащане на неустойки след едва два мача начело, при това - срещу Хаити и мача за чест срещу Чехия. Тези доводи предполагат временно решение и повече време за търсене на дългосрочна перспектива.

Сред възможните варианти е старши треньорът на “Лудогорец” и досегашен помощник на Красимир Балъков в представителния отбор - Станислав Генчев, да получи предложение да е временен селекционер, като евентуално да се търси и психологическият ефект с включването на Ивелин Попов в щаба. При всички положения ще трябва да бъде избран и треньор, притежаващ УЕФА “ПРО” лиценз, който официално да бъде записан като национален селекционер на България.

А след 14 и 17 ноември да се мисли за март и напред.

Въпреки отчайващата статистика - 11 мача (5 равни и 6 загуби) и вече над 1 година без победа, националният ни отбор има шанс за класиране на Евро 2020 заради новия формат и резултатите в Лигата на нациите между септември и ноември 2018 г. под ръководството на Петър Хубчев.

Два кръга преди края на квалификациите за Евро 2020 ситуацията в потоците за плейофите в Лигата на нациите изглежда така: жребий ще реши кой измежду България, Израел и Румъния в кой поток ще се падне - дали в А при най-силните, или в поток С.

121 България - Англия

 

Към момента в поток А са Швейцария и Исландия, а два от отборите в жребия ще запълнят третата и четвъртата позиция.

В поток В са Босна и Херцеговина, Уелс, Словакия и Северна Ирландия.

В поток С са Шотландия, Норвегия и Сърбия, като един от тимовете в жребия ще заеме четвъртата позиция.

В поток D, към който нямаме отношение, към момента са Грузия, Северна Македония, Косово и Беларус.

От всички отбори засега са сигурни позициите на Шотландия в поток С и на Грузия и Беларус в поток D.

Окончателното разпределение на потоците ще е ясно след изиграването на последните евроквалификации на 17 ноември, когато ще се изяснят всички, завършили на първите две места в групите и класирали се на Евро 2020. Жребият за плейофите в Лигата на нациите, в който участват некласирали се отбори, е на 22 ноември. Полуфиналните плейофи са на 26 март. Финалните плейофи са на 31 март.

 

"24 часа"

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти