Жребият прати "лъвчетата" на Ангел Стойков в тежка група

Жребият прати "лъвчетата" на Ангел Стойков в тежка група

Юношеският национален отбор до 19 години изтегли тежки съперници в Елитния кръг на европейските квалификации по футбол. Жребият днес изпрати младите лъвчета на селекционера Ангел Стойков в една група с Испания и Белгия, а четвъртият тим е Северна Македония.

България U19 (родени през 2001) ще играе срещу Испания, Белгия и Северна Македония в група 2 на Елитиния квалификационен кръг за Европейското първенство на УЕФА за юноши до 19 години през 2020 година. Срещите ще се проведат в Испания от 25 до 31 март 2020 година. Отборът на Ангел Стойков достигна до елитните квалификации след като през месец ноември победи в квалификациите Черна гора с 3:1 и Армения с 3:0, а срещу домакините от Турция отстъпи с 1:2. Победителите във всяка от 7-те групи в елитния кръг ще се класират за финалния турнир в Северна Ирландия от 19 юли до 1 август 2020 година. Това издание на Еропейското първенство за юноши ще определи и участниците от стария континент на Световното първенство на ФИФА до 20 години в Индонезия през 2021 година.

Станаха ясни съперниците за следващия набор, който ще бъде U19 - това са родените през 2002 година. Този тим има щастието да бъде домакин в своята група по пътя към 20-тото Европейско първенство на УЕФА. Квалификациите ще се проведат между 10 и 16 ноември 2020 година. България е в група 12 с отборите на Турция, Русия и Литва. Първите два отбора от квалификационните групи, както и отборът с най-добри резултати срещу първенците сред заелите третата позиция в групите си, ще продължи към Елитния кръг през пролетта на 2021 година. За финалите в Румъния ще се класират 7 отбора.
За следващото издание на европейското първенство, на свое заседание от май тази година, Изпълнителният комитет на УЕФА въведе нов регламент.

Квалификациите за евро 2022 ще се играят по схема, подобна на турнира на УЕФА Лига на нациите и ще бъдат двегодишни кампании. Това означава, че отборът, който ще представлява България в квалификациите за Евро 2022 също ще започна участието си в квалификациите през 2020 година, като по това време състезателите ще бъдат все още във възрастовата група до 18 години (родени след 1.1.2003 година). Според позицията си в ранклистата на УЕФА до 19 години, отборите са разпределени в 3 лиги - А, B и C, които за жребиите ще бъдат разделяни в 2 урни във всяка група: Лига А - урни 1 и 2 (по 10 отбора), лига Б - урни 3 и 4 (по 8 отбора) и лига С - урни 5 (10 отбора) и 6 (8 отбора).

Лига А се състои от 20 отбора, които ще формират 5 групи, Лига B е съставена от 16, които ще се разделят на 4 групи а в лига C попадат 18 отбора, като в тази лига групите ще са 5 с по 3 или 4 отбора във всяка. България ще стартира от лига В, където е в урна 3. Групите се състоят от по 2 отбора от всяка от урните в съответната лига. Квалифицаиите ще се проведат в 4 кръга, които ще се играят на турниран принцип - Кръг 1 през ноември 2020 година, Кръг 2 през юни 2021 година, кръг 3 през август, септември и октомври 2021 година и кръг 4 през март 2022 година.

След всеки кръг четирите водача в групите си и най-добрият втори от лиги В и С ще се изкачват в по-високата лига, а 4-те последни в групата си и най-слабо представилият се трети отбор от лиги А и В ще изпадат в съответната по-ниска лига.

След всеки кръг ще се провежда жребий за определянето на новите групи за следващия кръг. След кръг 2 отборите попаднали в лига С, както и домакинът на финалния турнир през 2022 година Словакия отпадат от квалификациите, а след кръг 3 лига В също прекратява участието си. В последния кръг отборите, попаднали в лига А ще се борят помежду си за участие във финалите, до които ще достигнат 5-те водача в групите си и двата 2-ри отбора с най-добри резултати.

Днешният жребий определи за съперници на България в лига В, група В1 отборите на Грузия, Босна и Херцеговина и Уелс. Турнирът ще се проведе от 7 до 13 октомври 2020 година, а домакин отново ще бъде България.

Юношеският национален отбор до 17 години ще стартира квалификациите си за Евро 2021 на 29 октомври 2020 година в Хърватия. Отборът ни попадна в група 1 с тимовете на Босна и Херцеговина, Лихтенщайн и домакините от Хърватия. Първите 2 отбора от седемте квалификационни групи, както и 4-те отбора с най-добри резултати срещу тях сред заелите третата позиция в групите си ще продължат към Елитния кръг. Финалите на Евро 2021 за юноши до 17 години ще се проведат в Кипър.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти