Победната серия на Ливърпул мина и през Манчестър Юнайтед (видео)

Победната серия на Ливърпул мина и през Манчестър Юнайтед (видео)

Ливърпул победи Манчестър Юнайтед с 2:0 на “Анфийлд” в голямото дерби на Висшата лига и продължи победната си серия. Върджил Ван Дайк поведе мърсисайдци с гол в 14-ата минута, а Мохамед Салах се разписа в самия край на срещата.

Отборът на Юрген Клоп доминираше в големи периоди от мача, но след поредица от пропуски домакините трябваше да пазят преднината си в последните минути. Две попадения на Ливърпул бяха отменени през първото полувреме - едното на Фирмино за нарушение на Ван Дайк срещу Де Хеа, а другото на Вайналдум поради засада. Джордан Хендерсън удари греда в началото на втората част, а Мане и Салах на няколко пъти се разминаха с гола.

На фона на превъзходството на мърсисайдци Манчестър Юнайтед имаше своите шансове. Перейра през първата част и Марсиал след час игра бяха най-близо до попадение.

След тази победа преднината на Ливърпул на върха е 16 точки, а отборът е изиграл един мач по-малко от втория Манчестър Сити. “Червените дяволи” са пети, като изостават на пет точки от четвъртия Челси.

Ливърпул записа 13-а поредна победа във Висшата лига. От началото на сезона тимът не е спечелил само един мач и той беше при гостуването на Ман Юнайтед. След днешния успех тимът на Клоп вече записа победа над всички останали отбори в първенството. В седми пореден мач от първенството мърсисайдци не допуснаха попадение, въпреки че защитата им не изглежда чак толкова стабилна.

Въпреки очакванията "червените дяволи" да изглеждат доста дефанзивно, те започнаха доста активно. Солскяер заложи на схема с трима централни защитници, като единият от тях беше Люк Шоу. Гостите обаче стартираха активно и направиха няколко атаки към вратата на съперника. При една от тях Даниел Джеймс проби отдясно и центрира ниско в наказателното поле, но Ван Дайк изчисти.

Ман Юнайтед опитваше да прилага висока преса в полето на съперника и в началото на двубоя тя създаваше известни проблеми на мърсисайдци. В деветата минута домакините стигнаха до първи удар, но Мане стреля неточно.

В 14-ата минута Ливърпул поведе. След ъглов удар, изпълнен от Александър-Арнолд, Ван Дайк се извиси и с глава заби топката в мрежата. За Трент това бе девета асистенция във Висшата лига от началото на сезона. След попадението тимът на Юрген Клоп заигра по-спокойно и постепенно започна да контролира събитията на терена. Малко след гола имаше ситуация, в която отново Александър-Арнолд центрира към Ван Дайк, но този път холандецът не успя да стигне до топката и да я засече към мрежата.

Първият гол в мача разколеба сериозно Манчестър Юнайтед и последва период на доминация на мърсисайдци и нови положения пред вратата на Де Хеа. В 23-ата минута Мане пропусна великолепна възможност да се разпише. След рикошет във Фред топката се озова в нападателя на домакините в наказателното поле. Той обаче не си поведе добре и това му попречи да нанесе добър удар.

Секунди по-късно феновете на “Анфийлд” си помислиха, че техният отбор е повел с 2:0, но попадението бе отменено след разглеждане на ситуацията с ВАР. Топката бе върната в наказателното поле на Де Хеа. Фирмино и Мане бяха в засада и футболистите на Ман Юнайтед спряха да играят. Нападателите на мърсисайдци обаче се изтеглиха, а Ван Дайк навлезе от задна позиция. Последва единоборство между холандеца и вратаря на гостите. Съдията не отсъди нарушение, Линдельоф сбърка в опита си да изчисти, топката стигна до Фирмино и той с красив удар я прати във вратата. При разглеждането реферът прецени, че има нарушение на Ван Дайк срещу Де Хеа.

Останаха известни съмнения дали действията на холандския бранител нарушават правилата. Гари Невил, който коментираше мача за "Скай Спортс", и Рой Кийн, който бе в коментарното студио на телевизията, обявиха, че това не е нарушение и попадението е трябвало да бъде признато.

51 Ливърпул - Ман Юнайтед 2:0
В 36-ата минута втори гол на Ливърпул бе отменен. Страхотен пас на Окслейд-Чембърлейн изведе Вайналдум и той се разписа. Холандецът обаче бе в положение на засада и в тази ситуация нямаше съмнения.

Малко преди края на полувремето отборът на Солскяер имаше своя момент и можеше да изравни. Андрес Перейра проби отлично, но след като се забави с удара се сблъска със съотборника си Джеймс. Топката все пак стигна до Марсиал, който отправи хубав удар, но покрай вратата. Секунди по-късно Перейра пропусна фантастична възможност за гол. Уан-Бисака бе изведен от дясно и пусна топката успоредно на голлинията, като Перейра само трябваше да я засече в мрежата, но не успя да стигне до нея.

Де Хеа запази вратата си в 45-ата минута. Испанският вратар направи блестящо спасяване с крак, след като Мане излезе сам срещу него. Сенегалецът бе изведен отлично от Салах, но ударът му бе в обсега на стража на гостите.

В началото на второто полувреме Ливърпул има желание да реши мача. Мърсисайдци започнаха на изключително високо темпо и в рамките на пет минути създаде няколко чисти положения. Мохамед Салах пропусна невероятна възможност, като на два метра пред вратата не успя да насочи добре топката. Секунди по-късно Хендерсън уцели греда, като това бе част от ситуациите пред Де Хеа в този период. Малко по-късно и Мане се отличи с пропуск.

Пропуснатите възможности можеше да бъдат наказани. Последваха няколко минути, в които Юнайтед успя да мине центъра и на два пъти стигна в близост до вратата на Алисон. Първо Фред успя да пробие през защитата на домакините, но се забави с удара и топката мина покрай вратата. След това Марсиал пропусна отличен шанс. Той направи двойно с Перейра и се озова на великолепна позиция, но стреля доста неточно.

Последва период, в който играта бе по-накъсана. Ливърпул започна да играе по-предпазливо, но и да допуска повече грешки. В 68-ата минута Алисон трябваше да отразява удар на Фред. Солскяер пусна в игра Мата и Грийнууд, които освежиха играта на гостите. “Червените дяволи” дори опитаха да натиснат и се пренесоха в половината на съперника. Клоп извади Фирмино и Мане, като пусна Фабиньо и Ориги, а тимът му пазеше преднината си.


По-агресивните действия на Ман Юнайтед доведоха до няколко центрирания и леко притеснение по трибуните, но не и до реални голови ситуации. В самия край Алисон изчисти топката напред, а Салах я натигна като се оказа сам в половината на съперника. Джеймс опита да го настигне и опита да му попречи, но не успя и египтянинът прати топката покрай Де Хеа, като направи резултата 2:0.

ЛИВЪРПУЛ - МАНЧЕСТЪР ЮНАЙТЕД 2:0
1:0 - Ван Дайк (14)
2:0 - Салах (92)
 
СТАТИСТИКА
КЛАСИРАНЕ
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти