Херо за Берое, Христо Стоичков, Левски и защо си тръгна от Лудогорец (видео интервю)

Наставникът на Берое Димитър Димитров - Херо даде специално интервю за Sportal.bg по време на лагера на старозагорци в Белек. Специалистът разказа за свършената работа от тима до този момент в подготовката за пролетния дял на шампионата в efbet Лига, спря се на селекцията на тима, както и на целите на заралии за остатъка от първенството.



Херо сподели накратко и мнението си за ситуацията в Левски, както и обясни защо е взел решение да си тръгне от Лудогорец, след като стана шампион с "орлите". Като за финал Димитров каза какви са очакванията от важните мачове на нацоналния отбор и се върна в спомените, за да сподели какво е чувството да бъдеш треньор на Христо Стоичков.

"Като цяло това, което бяхме запланували за лагера в Турция до този момент го изпълнихме. Имаме хора, които са след операция и са все още изостанали в подготвоката, но като цяло с останалите свършихме работата, която бе предвидена. В момента влизат и се интегрират нови хора, така че все още е трудно да се каже, че се придобива облик, но със сигурност се подобри агресията, динамиката, а и някои други детайли", каза наставникът.


Херо заяви, че е доволен от селекцията до момента и смята, че новите футболисти ще донесат дълбочина в състава. Специалистът призна, че клубът е имал реален интерес към Галин Иванов от Славия, но други отбори са се намесили с интерес към него и поради тази причина сделката е пропаднала.

"Доволен съм от новите играчи, знаете, че привличаме само свободни агенти. Имаме и определен бюджет за заплати, който не е голям, нямаме право да се оплакваме, защото има отбори, които са много по-зле от нас. Смятам, че заедно с новите и излекуването на контузените, ще имаме вече необходимата дълбочина и вариативност. Действително имахме интерес към Галин Иванов, но се появиха други отбори, които го пожелаха - аз казах, че има нови два клуба, които надцакват всички с привличането на български футболисти. Поради тази причина ние се отказахме от неговото взимане в състава. Имахме желание, но не се получи", обясни Херо.

Берое игра добре, но загуби от поляци (видео)
Берое игра добре, но загуби от поляци (видео)

Димитров се върна към началото на престоя си в Стара Загора, когато трябваше да се справя с много кадрови проблеми, което доведе и до отпадането за Купата на България от тима на ЦСКА 1948.

"Наистина, когато пристигнах в Берое имаше проблеми. Ако ги нямаше, аз нямаше да съм тук. Не искам да коментирам предишния щаб, винаги съм бил с добро отношение към останалите треньори, но като статистика ситуацията не бе добра. От 13 мача имаше седем загуби и отрицателна голова разлика. Лошото е, че точно тогава се получиха и някои контузии и останахме почти без играчи. Дори нямах възможност да сбъркам състава - бяхме останали с толкова малко хора. Сега съм убеден, че потенциалът ни значително ще се повиши.

"До известна степен тези контузии бяха в основата на загубата от ЦСКА 1948 за Купата на България, но нямаме право да се оправдаваме с това. Травмите са част от футбола. Също така и несериозното отношение на някои от хората, които вече не са в отбора оказа влияние. Понякога се получават такива резултати, които болят и тежат много".

Специалистът призна, че е раздвоен относно това, кое е по-добре за отбора - да влезе в първата шестица на шампионата или да се бори за Европа чрез седмо място в долната част на таблицата и бараж.

"Ние ще се борим за шестицата, но аз лично се чудя дали не е по-правилно да се борим за седмото място, което дава някакъв шанс за бараж за Европа. Не мога да отговоря еднозначно - от една страна искам да се бием с лидерите в шампионата, но пък по-големите шансове за евротурнирите сякаш са през седмото място и бараж", колебае се Херо.

В по-мащабен план наставникът отбелязва със съжаление, че българският футбол не е претърпял голямо развитие в последните години. Най вече заради отстъплението на "сини" и "червенит" спрямо Лудогорец.

"За съжаление не виждам някакво кой знае какво развитие в българския футбол от последния ми престои преди Казахстан и сега. Напротив мисля, че при отбори като ЦСКА и Левски има отстъпление. Затова турдно някой може да притесни Лудогорец в борбата за титлата. Ако Левски и ЦСКА не се развиват, едва ли можем да говорим за подобрение в българския футбол. Иска ми се да видя някакво положително развитие, но ми е трудно да го твърдя", отбеляза Димитров.

Херо е печелил дубъл като наставник на Левски и се надява, че финансовата неяснота на "Герена" в последните седмици няма да доведе до съдбата на ЦСКА от 2016 година, когато клубът фалира.

Павел Колев: Феновете не биха се справили с управлението на Левски
Павел Колев: Феновете не биха се справили с управлението на Левски

"Искрено се надявам и вярвам, че Левски няма повтори това, което се случи с ЦСКА преди години. Като цяло избягвам да коментирам другите клубове, тъй като не е коректно, а и съм доста встрани", заяви накратко Димитър.

Димитров се върна и към престоя си в Лудогорец, като разкри двете основни причини, поради които е отказал да остане начело на "орлите" след идването на Пауло Аутуори.

"На мен ми беше предложено да остана в Лудогорец с генерален мениджър Пауло Аутуори, но моите помощници трябваше да си тръгнат и това бе една от най-важните причини за решението ми. Аз не можех да ги оставя тези момчета на улицата. Другата основна причина бе, че аз смятам, че е крещящо право на всеки треньор сам да си определя селекцията, а там имаше разминаване в това отношение и аз споделих, че не съм щастлив от това. Като цяло обаче аз не коментирам решението на собствениците - те са в правото си. Те преценяват кое е най-доброто за клуба", обясни Херо.

Специалистът заяви, че националният отбор има реални шансове за класиране на Евро 2020 и се надява да се възползва от тази възможност, която се задава с баражите от Лигата на нациите.

"Трябва да използваме шанса с тези два домакински мача. Смятам, че отборите на Унгария и след това евентуално на Румъния или Исландия са в нашите възможности. Да, факт е, че и националният отбор не е на това ниво, на което ни се иска, но смятам, че имам реални шансове и трябва да се опитаме да го грабнем".

Димитров се върна и назад във времето, когато бе национален селекционер. Тогава в представителния ни тим все още играеше Христо Стоичов и Херо сподели какво му е било да бъде наставник на звезда от такъв ранг.

"Аз бях много силно респектиран от него. Доста се притеснявах и може би той усети това мое притеснение. При една от тренировките дойде и ми каза "Бате Митко, няма да се притесняваш, ако прецениш, че трябва да бъда сменен, ще ме сменяш. Каквото и да направиш, аз съм зад теб". Тогава ми падна камъкът след този разговор и Ицо ми беше изцяло в помощ на мен във всяка една минута", завърши Димитров.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти