Супер събота в Бундеслигата по Евроспорт 2

Супер събота в Бундеслигата по Евроспорт 2

Веднъж, най-много два пъти на сезон в Бундеслигата, нещата се подреждат така, че всички отбори в челото на класирането играят един срещу друг. Пригответе за Супер съботата на Евроспорт 2. В нея, в разстояние на пет часа, ще гледаме първите пет отбора – Борусия Дортмунд и Шалке 04 в дербито на Рур, след това Борусия Мьонхенгладбах и Байерн в една от Класиките на германския футбол, а между тях – вицешампионът Лайпциг, който приема Вердер.

Началото е в 16.30 ч. с Майката на всички дербита – това между „жълто-черни” и „кралско сини”. Борусия няма загуба вече в пет издания на сблъсъка, но е в отчайваща форма: три поредни поражения и само една победа от 30 септември насам – срещу Магдебург за купата. Освен това тимът на Петер Бос допусна 14 гола в предишния си пет двубоя – това е най-слабото подобно постижение в Бундеслигата.

Логично, треньорът е поставен под огромно напрежение и дори вече се заговори, че той може да бъде уволнен. В историята на дербито има само един треньор, сменен след загуба в него – Карл-Хайнц Мароцке е изпъден от Гелзенкирхен след домакинска загуба с 1:2 на 11-и ноември 1967-а (мачът пак е в 13-ия кръг). Бос има и сериозен проблем – все още не е ясно дали ще може да използва титулярния вратар Роман Бюрки, който получи травма срещу Тотнъм през седмицата. Сократис също е под въпрос, но Пулишич се връща в титулярния състав.

Шалке е на обратния полюс – седем поредни срещи без поражение, като при последните си четири победи тимът дори не допусна гол. Благодарение на тази серия отборът на Доменико Тедеско за първи път от пет години насам изпревари и големия си съперник в класирането. Но пък само преди няколко месеца Аякс на Петер Бос изнесе урок на Шалке 04 в Лига Европа. „Ако системата на Бос работи, ти си просто отнесен. Видяхме как се случваше в началото на сезона.

И нашата цел е да не позволим да се случи отново“, каза спортният директор на „кралскосините” Кристиан Хайдел. „За тази година и половина в Шалке, най-неприятната загуба бе онази в Амстердам – ние просто нямахме никакъв шанс да направим каквото и да е. А като качество на футболистите Борусия е едно-две нива над Аякс“, добави Хайдел. Халфът Леон Горецка поднови тренировки през седмицата и би трябвало да започне двубоя за Шалке. Същото важи и за защитника Бенжамен Стамбули, който се оплакваше от болки в бедрото, но ще е титуляр.

Лайпциг срещу Вердер е мач между два отбора на трето място – третият отгоре надолу срещу третия отдолу нагоре. Вицешампионът още няма загуба на свой терен (4-1-0), докато Вердер няма победа като гост (0-4-2, но само с пет допуснати гола). През седмицата Лайциг наказа Монако с 4:1 в Шампионската лига и си осигури мачове в Европа и през 2018-а, докато „зелените” в предишния кръг взеха първата си победа през сезона – 4:0 в северно дерби срещу Хановер. Макс Крузе беше замесен и в четирите гола (хеттрик и асистенция) и показа че навлиза във форма след дългото възстановяване от травма.

Всичките попадения дойдоха след контратаки, което е и най-силното оръжие на Вердер. Треньорът на домакините Ралф Хазенхютл не може да използва контузените Поулсен и Забицер, като вместо тях ще играят Огостен и Деме. За Вердер ще започнат тези 11, които преди седмица Лайпциг има и философия, която следва стриктно. Но това, че съперникът залага на футбол с високо темпо ни дава шанс да се възползваме от грешките му“, обясни треньорът на зелените Флориан Кофелдт.

От 19:30 в съботнатата вечер е ред на Класиката: Байерн гостува в Гладбах. Борусия е в отлична форма и взе 13 от последните 18 възможни точки, за да се изкачи до четвърто място в класирането. А баварците не обичат да гостуват тук – Мьонхенгладбах е мястото, където те са спечелили най-малко точки от всички други градове в Бундеслигата. Откакто Юп Хайнкес застана начело на шампиона обаче Байерн е непоколебим – пет поредни победи в първенството и голова разлика 14:1. Но сега опитният треньор трябва да се справя със сериозен брой контузени играчи – към трайно отсъстващите Нойер, Мюлер и Рибери, през седмицата се добавиха и Робен, Тиаго, Алаба, Коман, Рафиня и Хумелс.

Дитер Хекинг едва ли ще прави много промени в отбора си. Най-вероятно Винченцо Грифо ще е  титуляр вместо Фабиан Джонсън в халфовата линия. „Ясно е, че Байерн е фаворит, но ако имаме ден и дадем всичко от себе си, може да изненадаме съперника. Факт е, че все още ни липсва малко постоянство, но като цяло се справяме доста добре“, каза Хекинг. Със своите 362 мача като треньор той е вторият най-опитен в Бундеслигата. Недостижимо първи с 647 срещи на скамейката е именно Хайнкес. Двамата се познават още откакто Хекинг е на 18 години – тогава Хайнкес го взе в Гладбах от Падерборн. „Винаги съм го уважавал. Той беше изключително амбициозен – понякога се пускаше в тренировъчните мачове и се играеше докато неговият отбор не спечели“, върна се назад във времето Хекинг. Е, сега поне Юп Хайнкес не е човекът, който решава кога ще свърши двубоят.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички