Историческата победа за Манчестър Сити бе и една от най-лесните (видео)

Историческата победа за Манчестър Сити бе и една от най-лесните (видео)

Фаворитът за титлата в Англия Манчестър Сити счупи още един рекорд. "Гражданите" постигнаха 15-а поредна победа в Премиър лийг и оставиха в историята постижението на Арсенал от 2002 година, когато "топчиите" записаха 14 последователни успеха. Освен това, Сити е първият отбор в елита на английския футбол без загуба след 17-ия кръг. Гостуването на аутсайдера Суонзи не затрудни звездния състав на Джосеп Гуардиола, а резултатът можеше да е и много по-внушителен от крайното 4:0. Два гола отбеляза Давид Силва, а веднъж се разписаха Кевин де Бройне и Серхио Агуеро.

Сити показа зрелищен футбол и се върна към убедителните победи, след като предишните 4 бяха неизменно с 2:1. Сити запази аванса си от 11 точки пред Манчестър Юнайтед, а Суонзи остана на дъното в класирането с едва 12 точки. 

През уикенда Сити надви градския си съперник Юнайтед на "Олд Трафорд" и направи нова голяма крачка към титлата. Суонзи пък взе ценни три точки срещу Уест Бромич, но въпреки това се намираше на последното 20-о място. Въпреки огромната разлика в класите, Пол Клемънт се надяваше да неговият отбор да стане вторият през сезона, който успява да вземе нещо от "гражданите", след като до момента това успя да стори само Евертън.
Големият проблем на "лебедите" беше головата им немощ. Въпреки че през лятото си върна Уилфред Бони, уелският тим имаше само 9 попадения от 16 мача - най-лошото постижение в четирите професионални дивизии в Англия.
Контузеният Уейн Раутлидж отсъстваше от състава на домакините, а Федерико Фернандес, който доскоро лекуваше травма, остана на пейката. В сравнение с победата над Уест Бромич единствената рокада беше появата сред титулярите на Джордан Аю. 
Джосеп Гуардиола не можеше да разчита на Венсан Компани и в центъра на защитата си партнираха Николас Отаменди и Еляким Мангала. Габриел Жезус отстъпи мястото си на върха на атаката на Серхио Агуеро, а най-близо до аржентинеца действаха Бернардо Силва и Рахим Стърлинг. На десния фланг на отбраната започна Данило вместо Кайл Уокър.
Сити подходи много агресивно и още от началните минути пресираше съперника дълбоко в неговата половина. Агуеро постоянно търсеше топката, но първият опасен удар нанесе Фернандиньо. Бразилецът шутира силно от границата на наказателното поле, но Лукаш Фабиански изби. Домакините приеха ролята на отбор, който ще се защитава през цялото време и се стремяха с всички сили да отблъскват атаките към вратата си.
Доста от нападенията на Манчестър Сити завършваха с центрирания, което бе малко изненадващо. Въпреки ниския си ръст, Агуеро на два пъти стреля с глава, но над напречната греда. В 25-ата минута само късметът спаси Фабиански след удар на Отаменди, но две минути по-късно "гражданите" стигнаха до гол. Негов автор стана Давид Силва след поредното центриране на Бернардо Силва. Испанският национал бе оставен абсолютно непокрит и технично чукна топката покрай Фабиански.
В 34-ата минута гостите поведоха с 2:0. Де Бройне стреля от фаул, топката мина през много футболисти, но никой от тях не я докосна и тя влезе във вратата на домакините. "Суонзи така и не предложи нищо в офанзивен план, а Сити владееше топката в 77% от игровото време през първата част.
Второто полувреме беше лишено от интрига, а тя можеше съвсем да изчезне още в 46-ата минута, но Давид Силва стреля встрани от вратата след перфектна триходова комбинация с участието на Де Бройне и Агуеро. Не след дълго аржентинският нападател на "гражданите" се освободи в наказателното поле и шутира, но Фабиански бе заел добра позиция и спаси.
Третият гол обаче не закъсня. В 53-ата минута Стърлинг проби отляво и подаде на Давид Силва, който спокойно и много технично копна топката над стража на домакините. Сити видимо се забавляваше и начинът, по който атакуваха футболистите в тъмносиньо, бе истинска наслада за окото.
В 58-ата минута брилянтен пас на Фернандиньо намери Стърлинг - английският национал стреля от въздуха, но отново Фабиански показа класа. Полякът нямаше нито миг спокойствие, а и защитниците пред него не му помагаха достатъчно.
Суонзи създаде напрежение пред вратата на Едерсон чак в 64-ата минута. Тогава далечен изстрел на Роке Меса рикошира в бранител на гостите, но бившият страж на Бенфика реагира блестящо и изби.
Последната четвърт от двубоя премина в по-лежерно темпо, но Манчестър Сити вкара още един гол. След многобройни пропуски, Агуеро все пак намери пътя към противниковата врата и в 84-ата минута простреля Фабиански с плътен удар по диагонала.
МИНУТА ПО МИНУТА
СТАТИСТИКА ОТ МАЧА
КЛАСИРАНЕ
ГОЛМАЙСТОРИ
ПРОГРАМА
ГЛЕДАЙТЕ ТУК
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти