В Моуриньовия Юнайтед назрява буря

В Моуриньовия Юнайтед назрява буря

Жозе Моуриньо има душата на лидер. Вдъхва самочувствие у своите играчи, у своите хора въобще, прегръща думата „отбор”. Той пипаше топката така както водопроводчик пипа цигулка, а днес е един от най-престижните футболни треньори в света и е спечелил всички най-големи трофеи. Нескрит мадридист, португалецът продължава да държи връзка с президента на „белите” Флорентино Перес, но днес управлява с желязна ръка Манчестър Юнайтед. Като Наполеон не търпи протести. Затова и днес в съблекалнята на „червените дяволи” назрява буря. Попитайте Пол Погба…

Моуриньо те гледа право в очите и ти казва какво мисли, колкото и да боли или да те вади от равновесие. Неговият приятел и ученик Айтор Каранка го каза: „Научих от Жозе, че най-доброто за играчите е да им се казва истината пряко.” И португалецът не се сдържа. Ако негов играч не тича или не полага достатъчно усилие, моментално бива поставен на пейката. Стори това с Икер Касийяс, стори го и с Еден Азар, сега го сторва и с Погба. „Тук лидерът съм аз и с това нещо футболистите трябва да са напълно наясно”, отсече наставникът от Сетубал.

Или си с него, или се сблъскваш с него. Попитайте Серхио Рамос, когото Моуриньо остави не един път на резервната скамейка, задето е дръзнал да противоречи на правилата му. Или сънародника му Кристиано Роналдо. Или Месут Йозил, който отлетя към Арсенал след поставения му от португалския треньор етикет „индивидуалист”. Отборът стои над всичко, а веднага след него е той. „Играчите, също като мен, са тук, за да служат на отбора, да дават най-доброто от себе си за отбора. Освен ако не се случи нещо особено, аз тренирам отбори, не индивидуалности. И предпочитам да говоря за всички като за едно цяло”, казва наставникът.

Това нещо като че е убягнало на френската суперзвезда Погба, който си позволи да апострофира Моуриньо след поражението на Манчестър Юнайтед на гости на Нюкасъл. Така някогашният рекорден трансфер в историята на футбола си изкара наказание – поставяне на пейката. Източници „от кухнята” на клуба разкриват, че отношенията между Моу и френския ас са „напрегнато спокойни”.

След сезон и половина в Манчестър, Жозе продължава да живее сам в хотел „Лоури”, на 15-ина минути от работното си място в Тренировъчен център AON (преди известен като Тренировъчен Център Трафорд или просто като Карингтън). Неговата съпруга и децата му останаха в Лондон, където той пътува при всяка възможност и обядва в емблематичния ресторант „Ла Фамилия” в квартал Челси.

В апартамента си в хотела Моу има малък кабинет и модерен видеоекран за гледане на мачове, а всеки следобед се събира с верните си сътрудници Руи Фариа, Силвину Лоуру, Рикарду Формозиню, Карлос Лалин, Емилио Алварес и Джовани Черра. Трима португалци, двама испанци и един италианец оформят твърдото ядро на Моуриньо – екип, който опитва да сведе до минимум лошите резултати и с който наставникът разчертава всяка предстояща битка на терена.

В Юнайтед са готови да го следват до смърт. Каза го изпълнителният директор Ед Уудуърд при преподписването на договора до 2020 година: „Работната му етика и професионализмът му са изключителни. Кара ни да израстваме с духа си на победител и от първия ден прегърна желанието на клуба да налага млади качествени играчи в първия отбор.”

На „Сантиаго Бернабеу” Жозе Моуриньо остави след себе си легион от приятели и неколцина недолюбващи го. Сред приятелите изпъкват президентът на Реал Мадрид – Флорентино Перес, и генералният директор на клуба Хосе Анхел Санчес. Отношенията между тримата са повече от сърдечни.  След триумфа на „лос меренгес” във финала на ШЛ в Кардиф миналата година една от първите честитки към Перес бе sms от Моуриньо. Това бе последният контакт между двамата, а по-често си общуват Санчес и португалецът – горе-долу през две седмици. Затова и Флорентино и директорът толкова тежко приеха обявлението на треньора след едно тежко поражение от Борусия (Дортмунд), че няма да продължи в клуба.

Публиката е отдавна наясно с афинитета на Перес към Моуриньо и не е никаква тайна, че президентът на шампиона на Испания, Европа и света мечтае (утопично) за завръщането на треньора, който прекъсна триумфалния път на Пептим в Барселона. Това обаче ще стане едва когато на „Бернабеу” не остане и следа от Кристиано Роналдо и Серхио Рамос – близките врагове на Моу.

За момента обаче специалистът от Сетубал трябва да намери начин първо да потуши бурята, която му готви друг негов ас, готвещ се за ролята на CR7 и Рамос – Пол Погба.

Хосе Мануел Гарсиа, „Ел Конфиденсиал”

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички