Гледай на живо

Контролна среща: България (U16) - Вестфалия (U16) 0:1

71 години Спартак (Пд)!

71 години Спартак (Пд)!

Днес Спартак (Пловдив) чества 71 години от основаването си. На днешната дата е утвърдено името на клуба, което с гордост носи и до днес. Месец по-рано се сливат Народното физкултурно дружество (НФД) „Левски“ и НФД Ударник под името Левски-Ударник. На едно от първите събрания на ръководството са определени и цветовете на екипите на тима – синьо, червено и бяло. Историята на Спартак има много възходи и падения. Безспорно най- великият момент е спечелването на шампионата на страната през 1962/1963, а легендарният Тодор Диев става голмайстор на България.

Още тогава пресата гърми „Пловдив е футболна столица на България“. През 1958 г.“гладиаторите“ печелят Купата на страната, тогава на Съветската армия. През лятото на 1967 Спартак (Пловдив) е принуден да се слее с Академик (Пд) и Ботев (Пд) и заедно образуват нов клуб с името Тракия (Пловдив), който дълго време е сред най-добрите отбори в „А“ група.

На 2 декември 1982 г. Спартак възстановява своята самостоятелност, което продължава до 1998г., след като поради тежка управленска криза се обединява с другия клуб от пловдивския район „Южен“ – Сокол`94 Коматево, който по онова време е и значително по-стабилен финансово. Под името Спартак-С’94 тимът играе до 2001 година. От 2001 Спартак отново си връща самостоятелността. Една от най-тъжните дати в историята на Спартак е 11 август 2016г., когато мъжкият отбор на Спартак (Пловдив) се разпада и отказва участие в първенството на Трета лига-Югоизточна „В“ група и остава само школата на клуба.

Повратният момент е началото на 2018г., когато с ново ръководство, начело с Динко Миленчев, мъжкият тим на Спартак е възстановен и тръгва от най-долното стъпало на футбола, за да громи по села и паланки с амбицията с всеки един сезон да изкачва по едно стъпало по пътя към успехите от славните години на отбора от „Кючук Париж“. С амбицията стадионът, носещ името на Тодор Диев, крилото по-бързо от вятъра, да се превърне в едно съвременно и модерно съоръжение.

По трънливия път на възраждането Спартак има и подкрепата на своите фенове, защото всички вярват, че историята продължава… Ръководството на клуба изненада всички служители, треньори, футболисти и децата от школата с торти. Всеки един набор получи по една торта с пожелание за много успехи, защото Историята продължава….

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички