Даниел Пеев: Новият формат за Купата е по-труден

Даниел Пеев: Новият формат за Купата е по-труден

Старши треньорът на Монтана Даниел Пеев коментира пред BGvolleyball.com трансфера на френския център Себастиен Роата. Наставникът обясни как и защо се е стигнало до привличането му. Пеев изрази и своето мнение относно новия регламент в турнира за Купата на България. Във финалния турнир, за разлика от миналата година, няма да има групова фаза. Пълен жребий ще определи четвъртфиналните двойки, следват полуфинали и финал.

- Г-н Пеев, изненадващ трансфер направихме в Монтана дни преди финалния турнир за Купата. Защо?

- Не бих казал, че е изненадващ. Ние бяхме казали, че ако имаме възможност да привлечем състезател, който ще ни е от полза, ще се възползваме от тази опция. Това наше действие е продиктувано от факта, че нашите центрове имат здравословни проблеми и във всеки момент, особено в края на есенния полусезон и евротурнирите, бяхме в много затруднена ситуация. И Боби Наков, и Иван Латунов имат болежки, които са хронични и има възможност да се обадят по всяко време. Сега, след започване на Купата, графикът е доста натоварен. В продължение на един месец имаме мачове през два дни и не бихме искали да рискуваме цялостното си представяне с една контузия, която да окаже влияние. Започнахме да се оглеждаме и да търсим център. Отвори се добра възможност със Себастиан. Първото, което оказа положително влияние, е, че е млад състезател, който е на 21 година и с оглед на сравнително младия ни отбор би се вписал добре в колектива. Отделно от това той се е изявявал и в младежките национални отбори на Франция. Преценихме, че е е добра опция да ни помогне за втория полусезон.

- Кой ви го препоръча?

- Има доста мениджърски агенции, към които се обърнахме и те ни го препоръчаха.  Имаше период, в който се запознахме с неговите качества. Мисля, че ще ни бъде полезен.

- В каква форма е Себастиен Роата?

- До последно е играл мачове, би трябвало да бъде в добро игрово състояние и кондиция. Въпросът е колко бързо ще успее да се впише в нашия колектив, в нашата игрова система, в начина на игра. При всички положения може би ще бъде използван още за Купата.

 - Имате ли в отбора здравословни проблеми преди турнира за Купата?

- Сериозни не. Но има състезатели, които взеха участие във всички мачове. Нормално е да имат някакви болежки, но не би трябвало да ни притесняват.

- Как оценявате новия формат за провеждане на финалния турнир за Купа България?

- По-труден. Това е първото впечатление, защото нямаш право на грешка. Който загуби, си отива. От тази гледна точка регламентът е по-тежък. През миналата година с груповата фаза имаше възможност да сбъркаш веднъж. Но в крайна сметка, за да стигнеш финал и да спечелиш Купата, трябва да побеждаваш. Може би леко неприятен е моментът със свободния жребий, но ако искаш трофея, трябва да печелиш мачовете.

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти