"От скрина": Парите, славата, върхът и катастрофата

"От скрина": Парите, славата, върхът и катастрофата

На 30 юни 1992 година футболният свят е изумен и донякъде смутен. В този ден става ясно, че Милан чупи трансферния рекорд: клубът на Силвио Берлускони дава умопомрачителните за онова време 25 милиона долара за 23-годишния Джанлуиджи Лентини. Една лъскава история с тъжен край.

Футболното лято на 1992-а e бурно откъм покупко-продажби! Първо "росонерите" договарят френската звезда Жан-Пиер Папен, за когото са платени луди пари на Олимпик Марсилия. С това е подобрен рекорда, поставен от Джани Аниели и Ювентус две години по-рано с привличането на Роберто Баджо. Малко след финала за КЕШ между Барселона и Сампдория е съобщено, че голмайсторът на тима от Генуа Джанлука Виали преминава при Старата госпожа сумата също е рекордна и бие трансфера на Папен. Берлускони обаче не е казал последната си дума.

В последния ден на юни Джанлуиджи Лентини, който е любимец на тифозите на Торино, подписва договор с Милан. Сделката е наречена "Трансферът на века". Грандът на италианския футбол взима крилото срещу 31 милиарда и 652 милиона лирети. От тях "червено-черните" плащат 18,5 милиарда лирети, а разликата от 13 милиарда трябва да изплаща самият Лентини в продължение на четири години. Привържениците на Торо озверяват, а футболна Италия е разтърсена. Бесни тифози се изсипват на площад "Виторио" в Торино, където е клубният офис. Обидите по адрес на президента на "биковете" Джанмауро Борсано не са една или две. Малко по-късно се стига дотам, че сделката между Берлускони и Борсано е разглеждана под лупа от специалисти, но не е открито нищо незаконно. По улиците на Торино не минава без инциденти, в резултат на което феновете Джакомо Васкети и Ивано Джашини са осъдени съответно на осем и шест месеца и половина затвор.

На много места, включително в България, обвиняват боса на Милан във финансово разхищение и липса на каквото и да е чувство за мярка. "Не съм загубил памет и морал. За Джани Аниели се отнася приказката за лисицата и гроздето. Спряхме се на Лентини, защото той струва много по-малко от сумата, изнесена по-рано в пресата 65 милиарда лирети. При това е млад и талантлив играч, който ще ни свърши огромна работа", твърди Силвио Берлускони в национален ефир.

"Публикуваните цифри са фалшиви. Защо се вдига такъв шум, като има хора, похарчили десетки милиарди за един старец като Виали", реагира и вицепрезидентът на Дявола Адриано Галиани. "Парите от продажбата на Джанлуиджи ще послужат за укрепване на тима ни", коментира Джанмауро Борсано. Феновете обаче въобще не му вярват. На площад "Сан Карло" те пеят до полунощ: "Борсано, ти продаде своя син! Борсано, ти продаде своя син".

У нас гръмкият трансфер на крилото на Торо също създава полемика за реалностите във футбола и пътя, по който е поел най-популярният спорт. Достатъчно е да споменем критичното заглавие на вестник "Футбол", включил се в тона на почитателите на отбора от Торино: "Куклата Лентини стана марионетка на Милан".

Джиджи e юноша на "биковете" и до началото на 90-те години наистина се е превърнал в любимец на местните тифози. Торино е хитът в Серия "А" през сезон 1991/1992 година, когато под ръководството на Емилиано Мондонико финишира на трето място в най-силния шампионат в света и достига до финал в турнира за Купата на УЕФА, където губи след две равенства от Аякс. На полуфиналите Торо елиминира не кой да е, а испанския колос Реал Мадрид. До Лентини са още фигури като Лука Маркеджани, защитниците Роберто Краверо и Роберто Муси, испанският национал Мартин Васкес, белгийският техничар Енцо Шифо, Джорджо Вентурин, младият Кристиан Виери, бразилският стрелец Валтер Казагранде и др. Славни времена за Торо!

В Милан Джиджи Лентини, който впрочем е син на зидар, се присъединява към още по-силна селекция, водена от Фабио Капело. Най-скъпият футболист в света става част от атаката на "росонерите" Марко ван Бастен, Жан-Пиер Папен, Марко Симоне, Деян Савичевич, Алдо Серена, Даниеле Масаро и Рууд Гулит. Мястото на последния обаче изстива. Холандецът и Капело спретват шумен скандал в съблекалнята, който се пази в тайна няколко години. Веднъж пък строгият наставник сваля Рууд от клубния автобус "лалето" трябва да върви няколко километра пеша до хотела. Първият сезон на Джиджи с фланелката на миланистите е сравнително успешен: 7 гола (преди кампанията играчът твърди, че ще вкара 10) в 30 шампионатни срещи, макар че всички очакват повече заради 25-те милиона долара, платени през лятото. През 1993 година Фабио Капело вади Гулит от своя състав за финала в Шампионската лига, а Лентини започва като титуляр по лявото крило. Представянето на "златното момче" обаче е посредствено.

В нощта на втори срещу трети август идва голямата беда! Лентини се прибира от Генуа, където е взел участие в турнира за 100-годишнината на Дженоа. На магистралата между Торино и Пиаченца поршето на италианския национал излита от пътя и се превръща в смачкана ламарина. Казват, че звездата на Милан е успял да скочи от луксозния жълт автомобил, което му спасява живота. Джиджи е намерен на пътя в кома от шофьора на камион Джанфранко, който пръв му оказва помощ. Де факто това е краят на кариерата на "Мистър 25 милиона долара". Между другото три месеца по-рано с поршето си катастрофира и вратарят на Сампдория Джанлука Палиука.

Зловещият инцидент праща Лентини за дълго време в болница и го приключва за големия футбол. След като се връща на терена, той става резерва в Милан, а междувременно губи мястото си в "Скуадра адзура" за Мондиал'94. "Мечтая да можех да застана на мястото на Баджо и да изпълня неговата дузпа на финала срещу Бразилия. Много съжалявам, че пропуснах световното в САЩ. Бях много близо", споделя след време Джиджи. Френският здравеняк Марсел Десаи си спомня как крилото бил като своя бледа сянка след катастрофата. "Никога няма да забравя онази сутрин, в която телефонът звънна, вдигнах слушалката и ми съобщиха за Джиджи", казва с тъга Фабио Капело.

За да помогнат на Джанлуиджи да върне формата си, през лятото на 1994 година "росонерите" купуват от Торино Джанлука Сордо, с когото Лентини е близък приятел. Напредък обаче няма. В края на сезона Джиджи влиза в игра в последните минути на финала от Шампионската лига срещу Аякс, но дори не пипа топката. "Бях сигурен, че ще съм титуляр на финала във Виена, но точно преди мача разбрах, че оставам резерва. Капело не ми даде обяснение за решението си и аз бях бесен. Сгреших, че приех нещата така", спомня си някогашният бързак.

През 1996-а бившето "златно момче" напуска "Сан Сиро" в посока Аталанта, където старши треньор е старият му познайник Мондонико и където се засича с набиращия скорост голаджия Филипо Индзаги. След сезона при бергамаските Джиджи се връща в Торино и полека-лека доиграва кариерата си. И до днес за периода на крилото в Милан до катастрофата се разказват легенди: купони, бързи коли, екстравагантни дрехи, връзка с телевизионната журналистка Симона Вентура, любовна афера с бившата съпруга на Салваторе "Тото" Скилачи Рита Бонакорсо и пр. Четвърт век след своя мултимилионен трансфер Джанлуиджи Лентини седи встрани от футбола. Той е управител на една билярдна зала в градчето Карманьола.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Последвайте каналите ни в:

Още от От скрина

Виж всички