Гледай на живо

Контролна среща: България (U16) - Вестфалия (U16) 0:1

"От скрина": Крадат КЕШ-а на Астън Вила в пъб

"От скрина": Крадат КЕШ-а на Астън Вила в пъб

"Това е най-големият ден в историята на Астън Вила". Думите са изречени от мениджъра на виланите Антъни "Тони" Бартън на 26 май 1982 година. На стадиона в Ротердам тимът от Бирмингам надвива с 1:0 Байерн (Мюнхен) и печели европейската титла. Безспорен връх в историята на симпатичния клуб от "Вила Парк". Малко след триумфа в Холандия безценната купа изчезва. Нека обаче караме хронологично.

Байерн е абсолютен фаворит във финалния мач, в който пропуска 3-4 добри възможности за гол. "Да загубим финала? Няма начин, това граничи с фантастика", казва смело преди двубоя Волфганг Дремлер. Това обаче е вечерта на резервния вратар на Вила Найджъл Спинк. Титулярът Джими Римър получава разтежение по време на загрявката, но Тони Бартън и екипът му решават да рискуват с включването му в игра. В деветата минута става ясно, че Римър не може да продължи. Така удря звездният час на Спинк. Досега той е твърда резерва на виланите от 1977 година, записал само един мач за отбора.

Пропуски пред вратата на Спинк правят Карл-Хайнц Румениге и Дитер Хьонес, които водят атаката на баварците. От другата страна Манфред Мюлер уж скучае под своята рамка, но в 67-ата минута англичаните сензационно откриват резултата. Крилото Тони Морли осъществява добър пробив отляво, а пасът му намира Питър Уит, който отблизо матира Мюлер. Две години по-рано Астън Вила плаща 500 000 паунда за Уит, с което го превръща в най-скъпото си попълнение. Байерн е на колене, а виланите печелят един от най-интересните финали за КЕШ. Голям мач записва 21-годишният нападател Гари Шоу, който след няколко месеца печели наградата "Браво" за най-добър млад футболист в Европа. Уви, впоследствие кариерата на Шоу не се развива по очаквания начин заради множество контузии.

Връщаме се в Ротердам. Астън Вила е новият европейски клубен шампион. Докато Кале Румениге и колегите му бършат сълзи, момчетата на Тони Бартън пият шампанско от купата. За шеста поредна година тя се връща в Англия, след като от 1977 година победителят в най-престижното клубно състезание на Стария континент неизменно е от Острова. На сребърния трофей обаче му предстои приключение на британска земя.

Малко след звездната нощ на стадион "Фейенорд" халфът Гордън Коуънс и крайният бранител Колин Гибсън решават да се позабавляват. Двамата взимат купата и се забиват в местен пъб, наречен "Лисицата". В онези години няма нито охрана, нито дявол. Посетителите на заведението започват серия от снимки с КЕШ-а, докато двамата играчи на Вила пълнят чашите. Бирата се лее студена и пенлива, а шегите и закачките не спират. По едно време обаче нещата стават сериозни. Коуънс и Гибсън започват да играят дартс и оставят купата с големите уши встрани. След малко става ясно, че скъпоценният трофей е изчезнал. Така 16 години след като световната купа "Жул Риме" е открадната на Албиона, подобна съдба споделя и трофеят от турнира за КЕШ.

Дълги години историята около намирането на купата остава неясна. Близо три десетилетия след това "Би Би Си" разплита случая. Оказва се, че някой си Ейдриън Рийд, тогава 28-годишен, отнася трофея, за да го покаже на приятелите си. Твърди се, че ценният приз е бил изпуснат по стълбите от развеселената и пийнала тайфа, което е наранило едната му страна. Разумът обаче надделява и скоро Рийд паркира пред полицейско управление в Шефилд. В багажника на колата му е купата на Астън Вила. По-късно дежурният офицер Мик Грийноу си спомня: "Едно от нашите момчета влезе в контролната зала и каза, че е дошъл човек, който твърди, че носи купата на шампионите. Казахме му да я донесе и след малко той наистина се появи през люлеещите се врати с купата. Тя беше с лентички с цветовете на Астън Вила".

Друг от полицейските служители – Греъм Раг, звъни моментално в управлението в Уест Мидландс, за да уведоми колегите си за находката. От Бирмингам отговарят без да чуват, че в момента нямат време за нищо, защото се занимават със спешен случай. Раг се досеща какъв е този случай и веднага съобщава: "Спокойно, купата е при нас". От Бирмингам са изпратени няколко коли, които да приберат КЕШ-а на Вила. Естествено, до пристигането им ченгетата в Шефилд се снимат доволно с Ушатата. Именно намирането на тези снимки след години води до разплитане на тайната – как изчезва призът и как е намерен. Не е ясно каква е съдбата на Ейдриън Рийд. Според съквартиранта му от началото на 80-те години - Роджър Грей, той загива в автомобилна катастрофа в по-ново време.

През годините най-ценният трофей в европейския клубен футбол има различна съдба. Tака например през 2003 година Андрий Шевченко носи спечелената от Милан купа при паметника на своя учител Валерий Лобановски в Киев. През 2016 година пък Христо Стоичков взима първата КЕШ на Барселона от музея на "Камп Ноу" и я вдига пред централната трибуна на стадион "Васил Левски" по време на шоуто за 50-годишнината му. Няма обаче друг изчезнал КЕШ освен този на Астън Вила. За щастие на клуба от Бирмингам историята завършва с хепиенд.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook
Последвайте каналите ни в:

Още от От скрина

Виж всички