Лукас Саша: Готови сме да отидем в Израел и да победим!

Лукас Саша: Готови сме да отидем в Израел и да победим!

Халфът на Лудогорец Лукас Саша, който започна този сезон като десен защитник, тъй като Сисиньо е контузен, даде интервю пред израелското издание „One.co.il". Както е известно, бившият футболист на ЦСКА игра две години в Апоел Тел Авив, преди да парафира с Лудогорец.

-Лукас, как се чувстваш преди завръщането в Израел?

-Това ще ми е първото връщане в Израел, откакто напуснах Апоел Тел Авив преди две години. Много се вълнувам от предстоящите мачове срещу Беер Шева.

-А запознат ли си с нивото на Апоел Беер Шева? Готов ли си за предизвикателството?

-Следя израелския футбол много подробно и знам, че те са силен отбор. Не познавам всички играчи, само някои от тях, но виждам, че като отбор обичат да държат топката и се очертават два тежки мача. За да стигнеш до групите на Шампионската лига, ще трябва да победиш всеки тим, който ти се изпречи на пътя, а точно това планираме да направим. Готови сме да отидем в Израел и да победим.

-Доколко сте запознати със съперника?

-Още не сме ги разучавали. Тъкмо отстранихме Жалгирис и все още не сме играли своя първи мач в първенството (б.р. - снощи срещу ЦСКА-София). Чак след това се заемаме да разучим Беер Шева, както трябва. Знаем само, че те са добър отбор, който създава много положения с владението на топката, което упражнява във всеки мач.

-Кои от играчите на Беер Шева познаваш?

-Запознат съм с чужденците от Нигерия - Джон Огу и Тони Нвакаеме, който просто е изумителен футболист. Разбира се, знам и Матан Охайон, с когото играхме за Апоел Тел Авив. Той е чудесно момче и вече чакам отново да се срещнем.

-Предполагам си наясно с горещата атмосфера, която ви чака на „Търнър Стейдиъм"...

-Знам, че идват много фенове при всяко домакинство и създават добро настроение. Разказах на отбора за красивия стадион. Но преди година играхме пред 51 хиляди фенове на Цървена звезда в Белград и победихме. Така че публиката на Беер Шева няма да им донесе предимство. Стадионът не е фактор за нас.

-Дали фактът, че сте играли в групите на Шампионската лига, ще ви даде преимущество?

-Не, изобщо, нямаме никакво предимство. Миналият сезон вече е в историята. По същото време Беер Шева игра в групите на Лига Европа.

-Как оценяваш баланса на силите преди мачовете помежду ви?

-Ще станат интересни двубои за хората, които обичат да гледат футбол, защото и двата тима ще атакуват. От начина, по които отстрани Хонвед, научихме, че Апоел има качества и стил. Ще станат отворени и атакуващи мачове.

-Уверен ли си, че Лудогорец ще стане постоянен участник в групите на Шампионска лига през следващите години?

-Вярвам, че имаме сили за това и ще го постигнем. Това е отбор, чиято главна цел е да се бори в Шампионската лига, един колектив, който прогресира през последните години. Хората тук са професионалисти, играчи и треньори тук имат всички условия да работят.

-Миналия сезон ти игра редовно в ранните мачовето от кампанията, а после в групите излезе на терена само веднъж. Как си обясняваш тези крайности?

-Нямам обяснение. Треньорът разчиташе на мен в квалификациите, но след това загубих мястото си заради капитана на отбора (б.р. - Светослав Дяков). Той игра добре и трябваше да уважа това решение. Чаках своя шанс на пейката. Бях тъжен и исках да играя, но футболът е игра на инерцията. Имаме добър отбор и всички могат да бъдат титуляри. Знам как да се отнасям уважително към този факт и приятелите си. Ако играя срещу Беер Шева, ще е страхотно, ако не - треньорът ще ми каже. Аз съм готов по всяко време да помогна на всяка една позиция.

-Говори се, че още не сте достигнали формата, която показвахте в Шампионската лига през миналия сезон. Имаш ли обяснение?

-Играхме в Шампионската лига и първенството на България, като атмосферата бе различна. Говоря не само на ниво концентрация, но и по отношение на мотивацията. Преди началото на втория полусезон имахме аванс от 6 точки на върха. Срещу Арсенал, ПСЖ и Базел ти даваш най-доброто, а после в българския шампионат става по-трудно.

-Лудогорец има 9 бразилци в състава си, а това не се вижда често. Как ще опишеш отбора?

-Ние сме талантлив отбор с много сплотена съблекалня. Преди 7 години отборът беше във втора дивизия и купи трима бразилци, за да си осигури промоцията. Това проработи, а бразилците помогнаха доста, така че започнаха да идват още и още, има дори и такива от други държави в Латинска Америка. Така че това си е почерк за Лудогорец. Само през този сезон още не сме купили бразилец.

-Как ще сравниш българския с израелския футбол?

-Те са съвсем различни един от друг. В България в играта има повече агресия. Играя в отбор, който всяка година се бори за титлата, затова нашият стил е по-различен от този на останалите тимове в България. В Израел, точно както в Бразилия, повече се играе с топката. Тук в България стилът е по-европейски.

-Колко различно се живее в България и в Тел Авив? Разград е малък град, само с 35 хиляди жители...

-Няма как да сравня двете неща. Разград наистина е малък град, тук живея само, за да играя футбол. В Израел имах повече възможности за социални контакти, а сега няма какво толкова да се прави извън футбола. Лично за мен, до мига в който не се прибера в Бразилия, си е един вид саможертва, защото живея далеч от семейството и приятелите си. В крайна сметка това очакваш от живота на един професионалист. Сега играя за голям клуб и съм щастлив от този факт. Радвам се от етапа, който стигнах в моята кариера.

-Какво мечтаеш да постигнеш през този сезон? А след него?

-Когато бях млад, правех много планове и никой от тях не стана реалност. Просто искам да се концентрирам върху започналия сезон. Искам да играя повече и отново да стана шампион на България. Не искам да мисля за това къде бих продължил кариерата си. Моята мечта в момента е да взема участие в колкото се може повече срещи.

-Дали завръщане в Апоел Тел Авив не е една от целите ти?

-Да, бих се върнал в Апоел, това е едно от желанията ми и всички го знаят. Имам още две години от договора си с Лудогорец и съм щастлив, но се надявам един ден отново да играя за Апоел. Липсва ми много. Получавам съобщения от феновете и приятелите, които оставих там. Забавно е да знам колко много ме обичат. Невинаги отговарям на тези послания, понеже са много, но те ме карат да искам по-силно да се върна в Апоел.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти