Всички се съмняват в готовността на Солскяер за Юнайтед… без Уудуърд

Всички се съмняват в готовността на Солскяер за Юнайтед… без Уудуърд

Във вторник Манчестър Юнайтед ще излъчва в интернет анализа на завършилата финансова година. Онези, които ще слушат конферентното обаждане за инвеститори и анализатори, ще опитат да усетят дали изпълнителният вицепрезидент на клуба Ед Уудуърд ще даде някакъв знак за оттеглянето на подкрепата си към мениджъра на отбора Оле Гунар Солскяер.

Те вероятно ще останат разочаровани. След деморализиращата загуба от Уест Хам в неделя Уудуърд даде ясно да се разбере, че харесва Солскяер и му вярва, като е готов да понесе болката и от още един труден сезон. Причина за това е, че вижда как „проектът“ в крайна сметка ще даде плод в сезона след това и в сезона след това.

Аргументът е, че този сезон не е важният и че има готовност да се преглътне горчив хап в името на оздравяването на отбора в дългосрочен план.

Дали феновете на Юнайтед ще го приемат и дали, за да бъдем честни, самият Уудуърд ще сдържи нервите си, ако клубът изкара нов тежък сезон и отново не успее да се класира за Шампионската лига, тепърва предстои да се види. Предстои да се види и дали Солскяер е точният човек за работата и има визията за осъществяването на така очевидно нужния ремонт на състава, докато едновременно се запазва конкурентоспособност на терена.

Би било от помощ обаче, ако клубът показваше малко повече на своите привърженици какво има предвид под този „проект“. Особено когато ги призовава към търпение.

Вече са минали сякаш векове от онази мокра вечер в Париж, когато една екзалтирана група фенове на „червените дяволи“ скандира дълго след изключителната победа и отстраняване на Пари Сен Жермен, че „Юнайтед пак е тук“, а Гари Невил пощръкля и обяви, че Солскяер „може да постави своя статуя навсякъде където си поиска извън стадиона“.

За да сме честни, всички от пресата бяхме пощръклели онази вечер след постигнатия с куп хлапаци триумф при гледката на напускащ в сълзи терена Килиан Мбапе и така вбесен Неймар, че после му бе наложено наказание от УЕФА за темпераментните му критики към съдиите.

От онази мартенска вечер, когато стана ясно, че Солскяер неминуемо ще бъде утвърден като постоянен мениджър на отбора, до днес ни делят цели светове. Статуя за Солскяер ли? Ако я има, ще да е просто миниатюра.

Бедственото неделно поражение срещу Уест Хам значи, че неговият рекорд във всички състезания след Париж е 10 загуби, 4 равенства и само 5 победи в общо 19 мача. Извън дома положението е направо плачевно. Всъщност Юнайтед не е печелил като гост от мача с ПСЖ – 6 поражения и равенство (срещу вече изпадналия от Премиър Лийг Хъдърсфийлд) миналия сезон и 2 равенства и 1 загуба през този. В лигата има 16 от 45 възможни точки в 15 двубоя, което е просто потресаващо за клуб с подобни мащаби и амбиции.

Точно този тип форма изкарва уволнението на треньорите. Атмосферата е вече на ръба до нажежаване до червено и ще ескалира при загуба от Арсенал – другия подобно токсичен клуб – у дома идния понеделник. „Скай Спортс“ не заложи на Жозе Моуриньо и Рой Кийн като студийни анализатори в неделя с надеждата те да възхваляват Солскяер и представянето на „червените дяволи“ срещу Уест Хам. Просто от телевизията знаеха, че най-добрите заглавия избуяват след поражение.

Дали норвежецът е подходящ за поста си, би трябвало да бъде поставяно под съмнение. Има куп въпросителни около неговия начин на трениране, сила на менажиране и умение за вземане на решения. Явно например е било негов избор да не бъде купен нов нападател след пускането на Ромелу Лукаку и Алексис Санчес в Интер – иначе правилен ход, който обаче остави състава безумно окастрен в атака. Контузията в слабините на Маркъс Рашфорд в добавка към отсъствието на Антони Марсиал само подчертава още повече това лошо решение. Малцина биха се съгласили с твърденията на важни фигури от „Олд Трафърд“, че там имат множество играчи с Х-фактор.

В клуба оценяват като много добър своя летен трансферен прозорец и наистина имаше видим план в скъпата акция по купуването на Хари Магуайър, Аарън Уан-Бисака и Даниел Джеймс, при все че бе нужна по-радикална чистка на състава. Аргументът на управата ще да е, че би било твърде рязка промяна, ако бе осъществена на един път.

Онова, което не подлежи на съмнение, е нуждата от дълбоко прочистване в Юнайтед. Тезата на Уудуърд е, че то вече се е осъществило извън терена и че той твърдо вярва, че е сложил край на изживелите времето си практики. Остава обаче интересният въпрос защо, след като сам обяви намерение да го стори, още не е назначил технически директор.

Междувременно битува теорията, че клубът е използвал Жозе Моуриньо като краткосрочен лек в търсене на моментален успех, докато всъщност зад гърба му е преустройвал цялата органиграма. Това можеше и да е сработило, ала се появи Джосеп Гуардиола и накрая приключи зле с още повече изгубено време, докато Юнайтед отчаяно се опитва да избегне съдбата на борещия се вече три десетилетия да се върне на трона си Ливърпул.

Може ли манчестърският гранд да чака толкова дълго? Предвид несметните си богатства би трябвало да не му се налага, а и очевидно се прави опит за завръщане към клубната идентичност с наличието на някакъв план за отстраняване на забилите толкова дълбоко корени проблеми. Ясно е обаче, че назначението на Солскяер ще определи в по-голяма степен от тези на Дейвид Мойс, Луис ван Гаал и Моуриньо управлението на Уудуърд.

На „Олд Трафърд“ вярват, че трябва да вярват на Солскяер дори ако залагането на него изглежда все повече въз основата на емоция и надежда, че ще успее, а не на реалистични очаквания. В клуба твърдят, че не гледат краткосрочно, че норвежецът е напълно на висотата на поста си и че са готови да довършат започнатото.

Каквото и да стане обаче, изглежда, че предстои нов сезон на болка. Въпросът е: доколко точно се простира прагът на болката в Юнайтед?

Джейсън Бърт, „Дейли Телеграф“

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти