Цифрите доказват: проблемът Салах – Мане още не е разрешен

Цифрите доказват: проблемът Салах – Мане още не е разрешен

Това, че големият им проблем този сезон избуя на повърхността при убедителна победа с 3:0, само служи да демонстрира колко добре вървят нещата за Ливърпул. Яростта на Садио Мане към партньора му в атаката на „червените“ Мохамед Салах обаче нямаше как да бъде скрита, след като последният отказа да му подаде в чиста позиция в гостуването срещу Бърнли.

Това се случи през август, а мърсисайдци съумяха да запазят стопроцентовия си рекорд от победи в Премиър Лийг с влизането в октомврийската пауза за международни мачове. Фактът обаче си остава, че нито Салах, нито Мане са регистрирали асистенция към другия от началото на първенството.

Сенегалският нападател на два пъти опита да намали публично ефекта от своята бясна реакция на „Търф Моор“ – първо през миналия месец, а сега и в последните дни. „Всички искаме да вкарваме повече голове. Все пак ние двамата сме много добри приятели“, коментира той пред медиите.

Никой не отрича последното – съблекалнята на лидера в шампионата е може би най-сплотената в цялата лига, но може ли индивидуалният глад за голове на Салах и Мане да работи в ущърб на цялостното представяне на отбора в атака?

Е, оказва се, че има доста тревожни статистики…

Освен че не са си дали голово подаване от началото на сезона, въпреки че са записали общо 9 точни попадения, е доста притеснително това, че Мо Салах дори не е и създал голово положение за съотборника си. Мане от своя страна е изработил четири голови ситуации за своя партньор, като египтянинът не е успял да реализира в нито един от тези случаи.

ПРЕМИЪР ЛИЙГ – САЛАХ КЪМ МАНЕ

Сезон         Минути заедно  Пасове       Асистенции        Положения

2017/18      1896                    54              1                          8

2018/19      2996                    112            3                          17

2019/20      598                      12              0                          0

ПРЕМИЪР ЛИЙГ – МАНЕ КЪМ САЛАХ

Сезон         Минути заедно  Пасове       Асистенции        Положения

2017/18      1896                    67              6                          20

2018/19      2996                    105            1                          20

2019/20      598                      14              0                          4

Двойката стрелци на „червените“ завърши наравно с по 22 гола в триумвират на върха с Пиер-Емерик Обамеянг от Арсенал в борбата за „Златната обувка“ миналия сезон в Премиър Лийг. Едва ли някой се съмнява, че през настоящия и двамата нападатели на лидера в класирането са хвърлили око на този авторитетен приз само за себе си.

В предишния сезон Мане отново създаде повече голови положения за Салах, отколкото създаде Салах за Мане – 20 срещу 17, ала сенегалецът се възползва в само един от случаите, докато египтянинът – в три. При тези показатели е изненадващо, че до момента в първенството нито единият не е асистирал на другия, а общо са изобретили само четири голови ситуации. Това сочи към тревожен за мениджъра Юрген Клоп и съиграчите им извод: че двамата са възприели по-алчен подход в играта си, особено Салах.

Всичко това не иде да рече, че нещата не вървят по план за Ливърпул, който има историческа преднина на този етап от сезона в Премиър Лийг – цели 8 точки пред 2-рия във временното класиране. Може обаче да обясни защо лидерът е отбелязал с цели осем гола по-малко от основния си конкурент за титлата и действащ шампион Манчестър Сити.

Мане всъщност има по-добър коефициент на реализирани положения в сравнение със Салах и през този сезон – 26,32% срещу 15,38%, и в последните два и нещо след започването на партньорството им – 21,02% срещу 18,89%. Египтянинът обаче очевидно се радва на доста повече удари към противниковата врата в сравнение със своя колега в атаката на мърсисайдци.

Няма все пак големи съмнения относно това, че Салах има повече важност за успехите на Ливърпул в този период. Той е с 41% участие в отбелязаните от отбора голове срещу едва 24% за Мане по този показател. Иронично е, предвид инцидента в Бърнли, че египтянинът има далеч повече асистенции генерално от сенегалеца – 21 срещу 9. Явно просто не асистира много конкретно на своя партньор от другия фланг на нападението на „червените“.

Разстоянието между двамата обаче продължава да се сближава, след като Мане през този сезон е замесен в 30% от отбелязаните голове на отбора срещу 35% за Салах. Ако двамата най-накрая започнат да си подават повече и по-добре, тези цифри само ще нарастват оттук насетне.

Това определено се очертава като интересен втори план в сценария на екшъна, в който Ливърпул се опитва да се задържи на върха при гонитбата със Сити и да донесе най-сетне бленуваната първа шампионска титла на Англия от 30 години насам.

Джо Ридж, „Дейли Мейл“

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти