Роби Кийн: Моуриньо ще се справи със ситуацията в Тотнъм

Роби Кийн: Моуриньо ще се справи със ситуацията в Тотнъм

Предаването "Код Спорт" по ТВ+ излъчи поредния звезден подарък на Христо Стоичков за българските зрители – интервю със славния Роби Кийн. Той има 146 мача за Ейре, а в тях е вкарал 68 гола. Блестял е в Интер, в Лийдс, в Тотнъм и в Ливърпул. А когато играеше с Димитър Бербатов на "Уайт Харт Лейн", ги определяха като една от най-смъртоносните нападателни двойки.

 - Здравей, Роби! Много ти благодарим, че ни посрещаш тук, в дома на Тотнъм. Как си? Как се чувстваш в този клуб, който толкова обичаш?
-  Независимо от трудните обстоятелства през последните два месеца, сезонът е наистина фантастичен. Играхме финал в Шампионска лига. Помниш какви мачове направихме в най-авторитетния клубен турнир. Имаме нов стадион – уникално съоръжение. Предполагам си го видял и ще се съгласиш с мен. Преживяхме лека криза, Почетино си тръгна, въпреки че постигна много с Тотнъм. Всички се убедиха, че той направи "шпорите" да не са второстепенен клуб и доказа на футболна Европа с какви великолепни футболисти разполага отборът. Сега мястото му зае Жозе Моуриньо. Познаваш качествата му. Аз вярвам, че Специалния ще се справи със ситуацията. Той е един от най-великите мениджъри на нашето време. Иска съставът, който ръководи, да играе добър футбол, звездите му да спазват тактическа дисциплина. Изобщо вярвам, че тимът отново ще се превърне във фактор във Висшата лига.

- Роби, мислиш ли, че Тотнъм може да се бори за титлата с Ливърпул и с Манчестър Сити?
- По принцип да, но тази година не! Просто преднината на Ливърпул е смазваща. Смятам, че и Манчестър Сити трудно ще защити титлата си от миналата кампания. Къде е мястото на Тотнъм? Моето мнение е, че под ръководството на Жозе съставът ще влезе в първата четворка! Тотнъм притежава изключителни футболисти, които играят вече няколко години. Това е важно, защото има синхрон между тях. Разликата в първите пет-шест отбора не е голяма. Да, Ливърпул се е откъснал и едва ли ще даде възможност на някой от конкурентите да го доближи. Ти си играл футбол толкова време и си бил в топ отбори. Знаеш, че всичко може да се случи. Един спад в играта на даден клуб може да се окаже фатален. Не казвам, че това ще се случи през този сезон, но кой знае. Нещо, което е много важно за успеха на даден тим е здравата психика, както на играчите, така и на треньорите. Моуриньо е голям мотиватор и според мен ще преследва финал в Шампионска лита и класиране до четвърто място в лигата. Любопитен съм да видя какво ще постигне…
 
- Цял живот си бил безупречен нападател, Властелин в наказателното поле. Роби, цял живот си играл с голямото си сърце в наказателно поле, вкарал си безброй голове. Днес Тотнъм има в редиците си голмайстора на световното първенство – Хари Кейн. Какво можеш да разкажеш за него? Ако хората те попитат за него, какво ще им кажеш, за да представиш пред тях звездата Хари Кейн?
- Най-хубавото, което мога да кажа е, че когато аз бях тук в Тотнъм, Хари играеше в юношите ни. Познавахме се и още тогава си личеше неговата решимост и характер да бъде винаги успешен. Тренираше наистина упорито. След като приключваше заниманието, той оставаше да подобрява ударите си с ляв, десен крак и с глава. Никак не е случайно мястото, което заема в световния футбол в момента. Спокойно можем да кажем, че той е сред най-добрите чисти деветки в света. Вкарва и с ляв, и с десен крак, и е много опасен и с глава. Няма разлика дали е в наказателното поле или извън него. Винаги е във форма и е много пълноценен играч. Има всички качества да бъде топ нападател и в момента е наистина такъв. И отново подчертавам - за мен той е един от най-добрите централни нападатели в света днес.
 
- Играл си и в Мейджър Сокър лигата на САЩ. Направи едно сравнение от периода, през който ти беше там и сега? Каква е разликата?

- Доста неща са различни, Христо. Наблюдавам вече пълни стадиони, които по мое време не беше така. Приятно е човек да гледа срещите по телевизията. През последните две години доста се вдигна нивото. По мое време също имаше много качествени играчи, но след това лавина от чуждестранни звезди затрупа шампионата отвъд океана. Наистина сериозни попълнения като Бекъм, Кака, Стивън Джерард, Франк Лампард, Пирло и много други футболисти с наистина великолепни качества. Това поставя високи стандарти, които задължават. Просто трябва да продължат да растат, да растат и да растат и да не спират да привличат такива велики играчи. Така освен, че вдигат нивото на шампионата си, те  помагат на местните футболисти. Съвсем различно е, когато до теб са такива изключителни майстори във футбола. Те им помагат да навлязат по-бързо в най-вълнуващата игра в света. Някой може да каже, че техниката на американците отстъпва от тази на европейските играчи. Съгласен съм с тази оценка, но според мен те са по-решителни и по-борбени. Освен това успяха да наваксат разликата и в момента са много по-технични отпреди десетина години. И знаеш ли защо? Защото имат възможността да се учат от най-добрите. Лигата им ще расте постоянно и ще вдига нивото. Наистина интересно място за игра и съм много щастлив, че бях един от първите дошли да помогнат за израстването на МЛС.

- Преди малко спомена за Шампионска лига и целта, която си е поставил Жозе Моуриньо. Изрази мнение, че отборът може да повтори постижението си от миналия сезон – финал. Кои са препятствията пред лондонския клуб по пътя му към спечелването на купата с „големите уши“?
- Започвам от актуалния европейски шампион - Ливърпул. Юрген Клоп запази състава си, виждаме какво прави във Висшата лига. За мен това е претендент номер 1. На второ място бих поставил Барселона с великия Лео Меси. Смятам, че шефове и играчи са си направили равносметка, след отпаданията от Рома и Ливърпул в последните две години. Следват три отбора, които също имат място на европейския връх - Ювентус с Кристиано Роналдо, Манчестър Сити и Реал. Последният е абониран за Шампионска лига. Малко след тях на сцената излиза ПСЖ. Но те според мен са далеч от изброените по-горе претенденти за трофея. Компанията на Тотнъм изглежда повече от приятна по пътя към финала.
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички