Истории „от кухнята“: как Клоп намери своя шогун

Истории „от кухнята“: как Клоп намери своя шогун

Ако Юрген Клоп нямаше как да скрие по-широката си от обичайното усмивка на тренировката в сряда, това не бе само заради удовлетворението от класирането за елиминационните етапи на Шампионската лига с първо място в своята група. Един по един, водещите фигури сред играчите от състава му се стекоха към него с предложението да обърне по-близко внимание на един конкретен играч, който им беше създал ужасно много проблеми с РБ Залцбург предната вечер и в първия мач на „Анфийлд“.

Мениджърът на Ливърпул, разбира се, знаеше нещо, което хора като капитана Джордан Хендерсън и лидера на защитата Вирджил ван Дайк не знаеха. Обектът на тяхното възхищение – Такуми Минамино – вече бе част от състава му. Поне по принципно споразумение.

Вече от над шест седмици насам спортният директор на клуба Майкъл Едуардс водел приятелски и плавни преговори със своя колега по пост в Залцбург – Кристоф Фройнд. В четвъртък самият Фройнд потвърди пред медиите за това, докато ставаше ясно, че сделката е почти приключена, като остават само медицинските прегледи.

И все пак това е само една част от историята. Разговорите в последните два месеца са просто кулминацията и завършекът на един продължителен процес, спомогнал за това Ливърпул да приюти един от най-вълнуващите играчи в световния футбол… за жълти стотинки.

Едуардс и неговият рекрутиращ щаб, включващ високотехнологичен анализаторски отдел, всъщност следели Минамино още от 2013 г., преди да отиде от японския Серезо Осака (там бе съотборник с Диего Форлан) в Залцбург. По време на този дълъг скаутски процес спортният директор и щабът му поддържали детайлно изследване на японеца – лично на мачове и с широк набор от статистически данни. В последните два сезона те видели огромен скок в неговото развитие в Австрия: и физически, и тактически, и по отношение на показатели. Всъщност повечето клубове от Премиър Лийг смятали играча за по-апетитната хапка в Залцбург от другата звезда на тима – Ерлинг Холанд.

Това се илюстрира чудесно в двата сблъсъка на Минамино с Ливърпул този сезон, особено на „Анфийлд“, където бе играч на мача, както и от представянето му при похода до полуфиналите на Лига Европа през 2018 г. и от това, че селекционерът на националния отбор Хаджиме Мориясу изгради цялата си система около 24-годишния офанзивен талант.

Ключово е и това, че Майкъл Едуардс изгради връзка не само с Кристоф Фройнд в Залцбург, а и с цялата организация около Ред Бул след сложните и все пак дружелюбни преговори с РБ Лайпциг около сделката за Наби Кейта. Това позволи на щаба на Едуардс да открие безценна информация, която съперниците за подписите на трансферната му мишена нямаха – че при упражняването от австрийския клуб на опцията за едностранно подновяване на договора на Минамино до юни 2021 г. (през февруари м.г.) е била поставена клауза с неустойка за прекратяване от едва 7,25 млн. паунда.

Манчестър Юнайтед, Милан и лидерът в Бундеслигата Борусия (Мьонхенгладбах) също бяха активно по следите на японеца, ала нямаха представа за клаузата, поставяща толкова смайващо ниска цена на състезателните му права.

Това е суперизгодна сделка за Ливърпул предвид факта, че футболистът се вписва почти съвършено в търсения от Юрген Клоп профил. Този сезон той пробягва средно по 12 км на мач и има 20 голови участия в 22 мача за РБ Залцбург – все елитни показатели.

Не е никакво съвпадение връзката на спортния директор на „червените“ Майкъл Едуардс с франчайзите на Ред Бул. Клоп изпитва огромна възхита от тяхната работа по откриването на млади нешлифовани диаманти и бляскавото им превръщане в топ играчи. Неслучайно преди японеца по същия път преминаха Садио Мане и Наби Кейта.

Самият Клоп е огромен фен на Такуми Минамино още от самото му пристигане в Австрия и усмивката му, когато футболистът вкара срещу Ливърпул на „Анфийлд“, може би издаде чувствата му повече, отколкото е осъзнавал към онзи момент. Днес германецът вече има на разположение този талант, оценяван на около 30 млн. паунда, за съвсем малка част от тази цена, и то с един голям плюс.

Клоп вижда Минамино като идеално попълнение за своя състав заради способностите му да бъде съзидателен и продуктивен на множество позиции на терена и, според самия мениджър на „червените“, японецът ще играе в доста мачове от Премиър Лийг във втората половина от сезона. Той напълно си е извоювал правото да е на „Анфийлд“ като част от европейския шампион и убедителен лидер в лигата, при това е същински финансов удар, след като дойде за подобни пари като получените от Ливърпул за продажбата на младока Раян Кент и за третина от получените за Доминик Соланке или Дани Ингс.

Има и един финален бонус, ако всичко останало не ви е достатъчно. Такуми Минамино се радва на статута на истински герой в Далечния изток като суперзвездата на Япония. Това ще помогне за завземането на този специфичен пазар, конкретно посочен от клуба след спечелването на шумната съдебна битка за смяната на доставчика на екипировка „Ню Баланс“ с „Найки“.

Никак не е чудно тогава защо такава огромна усмивка бе озарила лицето на Юрген Клоп в сряда. Как иначе, след като след шест дълги години той най-сетне дочака своя шогун.

Дейвид Мадок, „Дейли Мирър“

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти