Ето какво показва докладът на Майкъл Гарсия

Ето какво показва докладът на Майкъл Гарсия

Доказателства за влияние при избора на домакинство на Световните първенства през 2018-а година в Русия и през 2022-а година в Катар няма. Това показва отварянето на доклада на бившия шеф на разследващата комисия във ФИФА Майкъл Гарсия. Въпреки сериозния брой подозрения и информации, че определени ръководители от ФИФА са търгували с влияние, предлагали подкупи или облагодетелстване в други сфери, така чаканият доклад не носи кой знае каква информация за нерегламентирани връзки и отношения, както и корупция и търговия с влияние.

Самият доклад е от 430 страници, а Световната федерация по футбол взе решение да го публикува, след като на страниците на германския вестник Билд се появиха части от него. Изборът на Русия и Катар беше направен през 2010-а година.

В доклада, подписан от Майкъл Гарсия се казва, че Комитетът по приемане на заявките не може да потвърди някакви контакти с членове на изпълкома на ФИФА. Също така не се намерени доказателства, че и въпросният комитет не е получавал натиск от Организационните комитети за Русия 2018 и Катар 2022. Докладът на Майкъл Гарсия реално потвърждава думите на председателя на Комисията по етика Ханс-Йоахим Екерт, че нарушения при изборите на домакините на двата следващи Мондиала няма.

Малко по-късно, Гарсия обяви, че докладът на Екерт не е пълен, има пропуски в събирането на доказателствата, както и грешки при подреждането на фактите. Гарсия подаде жалба до ФИФА по този повод, но Световната централа я отхвърли. Американецът Майкъл Гарсия заяви, че е предал на Екерт 430 страници, които след редакция били съкратени до 42.

През декември 2014-а година самият Гарсия подаде оставка от поста председател на разследващата комисия, която обаче продължи да носи неговото име и продължи работата си. Американският адвокат и прокурор на няколко пъти изрази несъгласие с това как се поднасят фактите, но никой не му обърна внимание. По-късно от ФИФА решиха да не публикуват никакви документи до приключването на работата на прокуратурата на Швейцария, което трябваше да отнеме общо 5 години. Снощи обаче ФИФА взе решение да качи доклада на сайта си.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти