Мексико разтърси краля Германия (видео + галерия)

Световният шампион Германия загуби с 0:1 от Мексико в първа среща от група F на Световното първенство, играна на московския стадион “Лужники”. Ървинг Лосано отбеляза единствения гол в 35-ата минута. Бундестимът направи поредица от грешки през първото полувреме и можеше да получи и още попадения. След почивката германците заиграха по-силно, но оголиха още повече защитния си вал. В 89-ата минута Юлиан Брант удари греда, а близо до попадения бяха още Марио Гомес и Юлиан Дракслер.
Йоги Льов подреди 4-2-3-1 с централен нападател Тимо Вернер. Месут Йозил се завърна в състава след преодоляна контузия и зае позиция като типичен номер 10. По двете крила започнаха Томас Мюлер и Юлиан Дракслер.
Хуан Карлос Осорио залага в нападение на Хавиер Ернандес, подкрепян от бързоногите Карлос Вела и Ървинг Лосано.
Срещата започна с дръзка атака на мексиканците. Още в първата минута Лосано се измъкна на ръба на засадата и току преди да стреля беше блокиран от Жером Боатенг. При последвалия корнер се създаде суматоха, но Мануел Нойер се справи. В третата Вернер беше изведен в наказателното поле и шутира покрай гредата от малък ъгъл.
Двата отбора се хвърлиха здраво в мача и придадоха динамика на първите минути. В седмата топката стигна до Матс Хумелс на дъгата на северноамериканците. Германският защитник шутира, ала не затрудни вратаря Гийермо Очоа. Минута по-късно Карлос Вела напредна на скорост през центъра, можеше да потърси Лосано вляво, но предпочете индивидуален пробив и беше повален от Хумелс на 23 метра от голлинията.
В десетата Ектор Ерера шутира от дистанция - Нойер улови непоколебимо въпреки тежкия удар. В 14-ата Чичарито зае най-добра позиция при статично положение и отправи точен удар. Нойер отново реагира добре и парира без напрежение. В 15-ата Йошуа Кимих центрира отдясно, а Салседо без малко не си отбеляза автогол. Защитникът се заблуди от летежа на топката и с крак я насочи покрай вратата.
В 18-ата Хавиер Ернандес получи чудесна топка в наказателното поле. Той беше свободен, но се забави и беше заобиколен от защитници. Опасностите пред двете врати продължиха да изникват почти мигновено. В 20-ата Тимо Вернер получи в наказателното поле, остави защитник на земята и побърза да шутира от 14 метра. Очоа улови ниската топката, а по-правилното решение за Вернер беше пас вляво към свободния Дракслер. В 22-ата Тони Кроос нанесе удар от 20 метра, стражът на "ацтеките" се затрудни, но все пак съумя да улови.
Момчетата на Осорио играеха на завидна скорост и намираха огромни празни пространства в полето на съперника. Често зейваше пропаст между халфовата и защитната линия на Маншафта. В 28-ата минута Карлос Вела получи абсолютно сам по левия фланг. Номер 11 обаче се провали при опита си за ниско центриране - Боатенг направи шпагат и пресече топката. Кимих често изоставаше и оголваше позицията си.
В 35-ата поредната грешка в защитата на Маншафта донесе гол за Мексико. Лосано получи от Чичарито в наказателното поле, финтира Йозил и с удар в близкия ъгъл порази Нойер - 1:0 за "ацтеките". Последва светкавичен отговор на германците. Тони Кроос разтресе напречната греда след пряк свободен удар от 20 метра. Преди контакта на топката с гредата вратарят Очоя игра с кълбото и предотврати попадението. В 44-ата Вела можеше да нанесе нов удар по амбициите на германците, ала шутира извън целта.
Световните шампиони владееха продължително през първото полувреме (64%), но сбъркаха над 30 подавания, което даде шанс на мексиканците да атакуват на скорост.
Втората част започна в по-спокойно темпо. Момчетата на Льов предпочетоха по-търпелив подход, след като се опариха от мълниеносните акции на своя опонент. В 54-ата Йозил насочи наляво към Дракслер, който шутира при първо докосване, ала беше блокиран. В 57-ата германците отново оставиха Нойер почти сам. Чичарито и Вела се устремиха срещу един защитник. Бившият нападател на Манчестър Юнайтед не сполучи с подаването и провали страхотното положение.
В 60-ата Льов направи офанзивна смяна: включи Марко Ройс за сметка на Сами Кедира. Мексиканците се прибраха, а световният шампион наложи натиск. В 64-ата Кимих опита атрактивно изпълнение със задна ножица - топката прелетя малко над гредата. В 67-ата Хумелс свали с глава към Вернер, който шутира прекалено високо. Нямаше вдигнат флаг за засада, но при евентуално попадение със сигурност видеоарбитрите щяха да отменят гола.
В 69-ата мексиканците осъществиха нова остра атака. Ернандес се измъкна от засадата, но след това предпочете да падне при схватката с Хумелс. В 71-ата Ройс изрита топката в лицето на Хесус Гаярдо, а секунда по-късно реши да стреля от въздуха - над гредата. В 73-ата в игра се появи Рафа Маркес, който записа участие на пето Световно първенство.
В последния четвърт час Льов пусна и Марио Гомес, вадейки левия си защитник. В 76-ата Дракслер получи на дузпата, но веднага изникна мексикански крак, който отклони топката над гредата. В 78-ата Лаюн изскочи сам срещу Хумелс, но не си изработи достатъчно добра позиция за шут и прати топката над гредата. В 81-ата “ацтеките” пропуснаха нова страхотна възможност. Трима мексикански футболисти излязоха срещу двама бранители, но атаката се провали след грешно подаване. Минута по-късно Лаюн стреля от 18 метра - заложи на силата и прати кълбото покрай далечния горен ъгъл.
В 87-ата Кимих качи топката на главата на Марио Гомес. Централният нападател не я уцели добре от брилянтна позиция. Кълбото премина покрай гредата. В 89-ата резервата Юлиан Брант можеше да отбележи фамозен гол след бомбастичен шут от 20 метра. Топката се отклони от дясната греда на Очоа и излезе в аут.
В крайна сметка Германия стартира с поражение на Мондиал за първи път от 1982 година насам. В следващите си мачове Маншафтът ще трябва да се справи с отборите на Швеция и Южна Корея. С успеха Мексико се превръща в сериозен кандидат за първата позиция в групата.
Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички