Шефът на Дортмунд: Мане, Салах и Фирмино ни показват как се играе в защита

Шефът на Дортмунд: Мане, Салах и Фирмино ни показват как се играе в защита

Изпълнителният директор на Борусия (Дортмунд) Ханс-Йоахим Ватцке даде интервю за Spox, в което говори за амбициите на отбора през сезона. Във вторник вестфалци излизат срещу Пари Сен Жермен в първи 1/8-финал в Шампионската лига.

Как оценявате сегашна ситуация около тима?
Този полусезон в първенството взехме 12 точки от 15 възможни, което е добре. В същото време обаче отпаднахме от турнира за Купата на Германия. Намираме се в много важен етап от кампанията.


Треньорът Люсиен Фавър вслушва ли се в съвети на други хора?

Наставникът трябва винаги да има своите си виждания, но пък и е неонходимо да се допитва до второ мнение сред своите колеги в щаба или самите футболисти от състава. Според мен той е фокусиран върху това, което прави. Но в професионалния футбол най-важни са резултатите. Независимо отпадането за купата, все още имаме много шансове пред нас. В първенството сме в добра изходна позиция преди финалните кръгове.

Защо Борусия е толкова непостоянен в изявите си?

Не сме толкова непостоянни. Ние сме единственият тим, който все още не е загубил у дома и се представяме добре през пролетния дял. Но пък винаги когато си повярваме, че вече сме се стабилизирали, веднага правим някаква грешка. Това важи особено за гостуванията. Трезвеният анализ показва, че допуснахме много грешки и в Бремен, и в Леверкузен. Но пък и нямахме късмет. В крайна сметка общото при тези две загуби е, че не се защитавахме добре като отбор.

Какъв е големият проблем за това?

За нас може да се каже, че прекалено много искаме да играем красив футбол. Но играта в отбрана не трябва да пада само върху трима-четирима защитници, а е задължение на целия състав. Идеалният пример за това е работата в отбрана на Садио Мане, Мохамед Салах и Роберто Фирмино в Ливърпул. Длъжни сме да бъдем “лакоми” не само за реализирането на попадения, но и за това да не ги допускаме. Това е ключовото.

След идването на Матс Хумелс през лятото Мануел Аканжи напусна отборния съвет на футболистите. Стана ли ясно защо?

Не мога да помогна по никакъв начин на човек, който не е щастлив, че в клуба идва играч като Хумелс, който е световен шампион, който е печелил титли и е направил име. Понякога трябва сам да предизвикваш търкания в тима, защото иначе не би имало никаква конкуренция между състезателите. Даже смятам, че трябва да го правим по-често.

Новото попълнение Емре Джан се оплака, че отборът не играел достатъчно мръсно. Прав ли е?

Със сигурност е прав. Подкрепям го напълно за това.

Досега на тима липсваше ли му футболист като Джан?

Ако сме имали нужда от такъв играч, нямаше през миналия сезон да завършим втори с толкова много точки. Но, разбира се, кампанията е динамично нещо. Тези футболисти, които в един момент са поемали отговорност, понакога изпадат в слаба форма. А когато на пазара излезе национал с манталитет като на Емре Джан, трябва да се замислиш. Той не се продаваше през лятото, но сега вече беше различно. Не търсехме на всяка цена точно такъв тип футболист, но пък вярваме, че като цяло той може да ни бъде от полза.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти