"От скрина": Испания ни къса кошницата, у нас хвърчат телевизори

"От скрина": Испания ни къса кошницата, у нас хвърчат телевизори

"Уважаеми зрители, завършвам моя коментар от Ланс. Този мач за вас коментира и винаги ще помни Борис Касабов". Това изрича коментаторът на Канал 1 в нощта на 24 юни 1998 година. България току-що е отнесена с 1:6 от Испания, напускаме световното първенство през задния вход. Златното поколение от САЩ'94 слиза от сцената. В тези минути никой у нас не предполага, че дълги години напред няма да помиришем мондиал. За мача с испанците могат да се разкажат интересни неща.

Още преди Франция'98 изглежда, че вечерите от Америка няма да се повторят за "лъвовете", но все пак всички се надяват на достойно представяне. В първите дни на шампионата Христо Стоичков прогнозира смело пред камерата на ZDF, че на финала на "Стад дьо Франс" ще играят България и Германия. Нашите бързо влизат в жълтата хроника, когато се запалва кухнята в хотела им, а френските медии информират за скрити пържоли от конско месо в гаража.

В средата на груповата фаза губим от Нигерия с 0:1 и колкото и селекционерът Христо Бонев да обяснява, че ни е попречил само малшансът, феновете виждат, че нещата здраво скърцат. Веднага след поражението от африканците, френският журналист Венсан Пелегрини излиза по радио "Франс Ентернасионал" с крайно остър коментар за играта на българите. Остава последният мач с Испания, в който трябва да победим и да се надяваме Парагвай да не спечели срещу тима на Нигерия, който вече се е класирал напред. Сензационно в същата ситуация са и испанските звезди на Хавиер Клементе, които са пред отпадане. А преди турнира Пеле посочва "Ла Роха" за главен фаворит за световната титла.

В навечерието на двубоя в Ланс ситуацията в българския лагер излиза тотално извън контрол. На въпрос какво е настроението преди решителния бой с Испания, капитанът Трифон Иванов се прави на ударен: "Какво?! За какво става въпрос?". Тръгват какви ли не слухове. Излиза информация, че Стоичков и Любослав Пенев са глобени, защото не са се явили на видео разбора на Бонев преди мача. "Ройтерс" пък цитира Иван Вуцов, че Камата и "Ел Голеадор" не били спали в хотела. От своя страна Вуцата отрича да е казвал подобно нещо.

И ето го 24 юни 1998-а. Излизаме в нещо като 3-5-2. Атаката ни водят Ицо и Емил Костадинов, а изненадата на Зума е 21-годишното крило на Славия Георги Бачев, който започва в полузащитата. Хубаво, но испанците ни почват рано-рано. Още в петата минута Фернандо Йеро матира Здравко Здравков от дузпа, а скоро след това Луис Енрике прави 2:0. В 28-ата минута на терена влиза Любо Пенев, който сменя външния халф Анатоли Нанков. Това са последните 17 минути, в които легендарното трио Емо - Любо - Ицо е на терена! В края на полувремето Пенев е повален от Андони Субисарета в наказателното поле, но реферът Марио ван дер Енде не отсъжда дузпа. Това носи на холандеца поне милион български псувни. След почивката Борис Касабов дори се извинява на зрителите и ги моли за прошка - с години ги бил заблуждавал, че Ван дер Енде е добър съдия.

Иначе мачът се превръща в злощастна комедия. Фернандо Мориентес, Раул, Кико и останалите испанци атакуват като бик на червено, а головете в нашата врата валят. Емо Костадинов пък бележи единствения български гол на мондиала и някои отбелязват: с изстрел на Коща във Франция започна всичко и с негов изстрел пак във Франция завърши. Това е краят на петгодишната чудна приказка за българските запалянковци. Някои от тях не издържат. В Плевен от балконите летят телевизори - "Сони", "Голдстар", в Добрич пък служител на местното лесничейство е покосен от инфаркт след погрома. Брайън Гленвил от списание "Уърлд Сокър" констатира: "Защитата на България е голям майтап. Бавна, тежка, трагична".

А на игрището, докато испанците бележат и леят горчиви сълзи, нашите приемат мъжки фиаското и даже успокояват съперника. По същото време Парагвай побеждава в много съмнителен мач Нигерия и звездите на Реал Мадрид, Барселона и Атлетико Мадрид стават отпускари като нас. Сред най-словоохотливите е Любо Пенев: "Трябваше ли въобще да излизаме на терена. Нещата са подготвени. Направо да излизат отборите за полуфиналите и финала! Мисля, че онова, което викаше българската агитка - "мафия, мафия", важи напълно за организацията на това световно. Футболистите се предадоха на терена. Стоичков? Той се контузи и не можеше да продължи, не е избягал".

В минутите след това 1:6 в националния ефир е пуснат обширен коментар за провала. Подробно е направен критичен анализ на цялостната обстановка в българския футбол, казана е не една истина. Гръмва обаче скандал! "Манипулираха общественото мнение след мача с Испания. Преди мача са записани два вида коментар - за победа и за загуба", възмущава се проф. Хачо Бояджиев. Така или иначе Мондиал'98 остава зад нас, а зад нас остават и големите триумфи на най-успешното футболно поколение на България.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Последвайте каналите ни в:

Още от От скрина

Виж всички