"От скрина": Паметен "бял" шамар за Левски, Гонзо и Иванков леят сълзи

"От скрина": Паметен "бял" шамар за Левски, Гонзо и Иванков леят сълзи

В края на 90-те години Славия нанася култова загуба на Левски. "Белите" възкръсват от пепелта и след поражение в първия мач с 0:2 елиминират "сините" в надпреварата за Купата на България. В историята има от всичко, характерно за първото десетилетие след идването на демокрацията - закани, скандали, куриоз, сълзи, ритници, треньорска хитрост и др. Разказ за ценители.

На 28-и ноември 1998 година Левски приема Славия в първи 1/8-финален двубой за Купата на България. От "Герена" се точат за гръмка победа - цели 49 години "сините" не са елиминирали "белите" в турнира (бел. авт. - не се смята полуфиналът между Левски и ЖСК Славия от 1970-а). Преди първия мач наставникът Вячеслав Грозни изолира левскарите в станцията на БЗНС в Банкя. И докато футболистите тренират покрай минералните извори, в центъра на София гръмва скандал. Не е ясно кой ще ръководи срещата - Петър Янински или Антон Генов. Босът на Левски Томас Лафчис излиза пред медиите и обявява, че колегата му от "Овча купел" Венцеслав Стефанов се е намесил и е "сменил рефера". В крайна сметка за съдия е определен Генов, а Лафчис сипе обидни думи по адрес на Янински пред журналистите.

Няколко дни преди първата среща над столицата се изсипват тонове сняг, заради което "сините" докарват няколко камиона със затворници и пожарникари, които да ринат преспите - 40 души от каторгата в Казичене и 40 момчета от пожарната в "Сухата река". На първа страница в един от спортните вестници дори излиза снимка на един от затворниците - мургав мъж на терена на стадион "Васил Левски", с лопата в ръка и значка на Левски на шубата си. Преди двубоя с "белите" Левски продава звездата си Дончо Донев. По това време "Сина на вятъра" от Димитровград се намира в чудесна форма, като силните игри на 31-годишното крило дори му носят повиквателна за европейската квалификация с Полша през септември 1998-а. В края на ноември Донев поема към турския Дарданелспор. Междувременно репликите между началниците на Левски и Славия не спират: "Най-големият трансфер на славистите е Венци Стефанов", иронизира Лафчис. Станимир Стоилов и левият бек на "белите" Георги Иванов - Геша пък хващат публичен бас - който загуби, реди софра за другия.

"Сините" печелят първия рунд с 2:0. Попаденията са с пловдивска марка: Георги Иванов - Гонзо и Александър Александров. Голът на Кривия пада в самия край, след което става лют скандал, защото "белите" искат засада. Афектиран от поражението, вратарят на славистите Георги Петков изригва пред камерите: "В Левски да не бързат да се радват, не знаят какво ги чака на нашия стадион! Перник ще им се види като разходка в парка". 

В дните до реванша се случва един позабравен куриоз. В началото на декември граничарите на летище "София" задържат трима тунизийци. Африканците са пратени да нощуват в хотела за бежанци до аерогарата, след което са върнати в родината им с директен полет. Оказва се, че това били трима футболисти от Тунис, които трябвало да изкарат пробен период на "Герена". Дежурният граничар обаче не ги пуснал, а във Външно министерство е подадена информация, че момчетата са депортирани от Африка. "Провалиха им пробите! Този граничар сигурно е бил цесекар", беснее Томас Лафчис. Нападателят на Славия Георги Бачев пък е силно спряган за трансфер в Левски. Венци Стефанов обаче е на друго мнение: "Цената на Гошко е 1 милион долара. Не знам как Левски ще плати толкова пари. Нека се знае, че те още ни мотаят с 20 000 долара за Фугата". От "Герена" веднага обявяват: елиминирането на Славия ще донесе по 1500 дойче марки на калпак.

В уикенда преди втория двубой "сините" играят емблематичен мач. Пред 20 000 зрители те губят от Нефтохимик в Бургас. Сблъсъкът буквално е кървав, на терена хвърчат полицаи, псувни, ритници и плюнки. Победата на "шейховете" носи Саид Ибраимов с точен изстрел, но "изстрели" има и след последния съдийски сигнал. Президентът на столичани казва пред медиите, че ще съди боса на Нафтата Христо Порточанов за думите му, че бил ограбил държавата. От своя страна Ичо е лаконичен: "Левскарите са големци! Плюха наши играчи, нападаха съдията, показваха средни пръсти на публиката. Победата ни е напълно заслужена". Бурният скандал не слиза няколко дни от страниците в пресата, а лично вътрешният министър Богомил Бонев разпорежда проверка на случилото се в Бургас.

На 9 декември Славия приема Левски в реванша за Купата на България. На "белите" им трябва чисто 3:0, за да продължат напред. "Сините" са без Гонзо, получил контузия и отпаднал от смеките на Грозни, а от домакините отсъства капитанът им Владко Шаламанов. В минутите преди началото на срещата силен ход извършва старши треньорът на славистите Стоян Коцев. Хитрият спец прави две обиколки на игрището и смигва на домакина. След няколко минути Кано влиза в съблекалнята на "белите" и изсипва 10 стоножки за футбол. "Титулярите, събувайте бутонките и слагайте тези", нарежда наставникът. По-късно бивши играчи на Славия свидетелстват как именно този ход на Коцев е бил от голямо значение, защото през целия мач домакините са много по-приспособени към тежкия терен спрямо левскарите.

Играта на "белите" тръгва още от първата минута. В 18-ата техничарят Симеон Чилибонов опъва мрежата зад Димитър Иванков, а в началото на второто полувреме Румен Панайотов от дузпа прави 2:0. Между другото на трибуните на стадион "Славия" има над девет хиляди привърженици, дошли въпреки кучешкия студ и въпреки резултата от първия мач. Славистите налитат като оси към вратата на гостите, Георги Бачев изпраща страшен шут, който за малко да счупи напречната греда. Третият гол виси на косъм. Този косъм се къса в 88-ата минута, когато Елин Топузаков праща топката в собствената си врата - 3:0 за Славия и силен шок за Левски!

След края на двубоя "сините" са като в кошмар. Във фоайето на стадиона в "Овча купел" Георги Иванов и вратарят Иванков плачат като деца. Контузен и вече в коледна ваканция, Гонзо остава в София, за да гледа мача на колегите си. "Това е дъното", отронва той пред репортерите. С насълзени очи е и Вячеслав Грозни, който казва, че някои от футболистите му са играли симулативно. Гошо Петков пък сияе от щастие: "Да идат и да целуват ръцете на Иванков. Ако не бяха неговите спасявания, щяхме да ги бием с 8:0. Те нямаха положение, а ние ги разбихме".

И след тази среща има скандал. Обсъжда се шумно изгонването на здравеняка Мартин Кушев. На почивката играчът на Славия рита защитника Иван Василев, след което реферът Атанас Узунов му показва червен картон. Това остава скрито за зрителите, които с изненада забелязват, че "белите" започват втората част с човек по-малко. Според домакините обаче Кушев не бил единственият за гонене, защото бил провокиран от Сусето. Думите на Грозни за симулативната игра пък са приети на нож от тарторите на Левски. Капитанът Николай Тодоров и съотборниците му сядат в сладкарница "Лучано" и започват да пишат декларация, която да разпространят чрез БТА. Малко по-късно обаче зарязват начинанието, а в сладкарницата спортният директор Андрей Желязков им съобщава, че напуска своя пост. На другия ден Жужо потвърждава решението си пред Канал 1: "Да, договорът ми с Левски свърши. Тръгвам си, давам път на Наско, Боби и Ники". Така "белите" правят горчива Коледата на "сините" и записват една от най-сладките си победи в най-старото столично дерби.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Последвайте каналите ни в:

Още от От скрина

Виж всички