"От скрина": Големият скандал! Дисквалификацията на Марадона

"От скрина": Големият скандал! Дисквалификацията на Марадона

Световното първенство в САЩ през 1994 година е паметно по много причини. Българският бум, четвъртата титла на Бразилия, дузпата на Роберто Баджо и т.н. Отстраняването на Диего Армандо Марадона от шампионата също е сред събитията, белязали ярко американския мондиал. На 24 август 1994 година ФИФА излиза с присъда – гениалният аржентинец е аут от футбола за 15 месеца. Някои веднага прогнозират, че това е краят на кариерата на 34-годишната мегазвезда. Как се стига дотук? Да се върнем в горещите летни дни на 1994-а.

"През цялото време гледах наоколо и не разбирах какво не е наред. После разбрах, липсва Диего". Това са думи на аржентинския нападател Абел Балбо, казани пред журналисти в Лос Анджелис след загубата на "гаучосите" от Румъния. Действително на Мондиал'94 Аржентина е друг отбор без Марадона. В първите две срещи Златното момче и колегите му записват две победи, което в цифри се равнява на шест точки и голова разлика 6:1, преди последния двубой с България. "Те ме изритаха от футбола. Душата ми е разбита! Сгреших като приех противогрипно лекарство, съдържащо ефедрин. Не помня как се казва, но то изглежда като аспирин. Хиляди футболисти взимат такива лекарства против грип, но само на Марадона му се налага да плаща. Аз сгреших, но наказанието можеше да се ограничи в дисквалификация за един или два мача. Никога не съм имал нужда от допинг, за да играя по-добре", изповядва се Марадона.

Случаят е заплетен, дори десетилетия по-късно. Едни казват, че Диего най-после си е получил заслуженото и е бил отстранен закономерно от световното. Припомня се и че по онова време ефедринът не се използва като лекарствен препарат в САЩ, не се продава в американските аптеки. Други пък виждат дългата ръка на заговора: от една страна разчистване на пътя на бразилците към купата, от друга – италианско отмъщение за нощта в Неапол на 3 юли 1990 година. Да отскочим за малко до Апенините.

На 3 юли 1990-а Италия потъва в сълзи, след като "Скуадра адзура" губи с дузпи полуфинала на световното. Нещата са свръх деликатни, защото арена на сблъсъка е неаполитанският стадион "Сан Паоло", а съперник е Аржентина на Марадона. Диегито ликува пред трибуните, за които е нещо като Бог. Преди мача големият ас на "албиселесте" си "играе" с патриотичните чувства на южняците, а накрая цяла Италия вижда радостта му и мъката на "адзурите".

До финала между Аржентина и ФРГ се случват любопитни неща. На базата на южноамериканците в Тригория мистериозно е разкъсано аржентинското знаме. Малко след това е инсцениран побой с участието на Марадона и брат му Раул. Ден преди финала Раул е арестуван по обвинение за шофиране без книжка. На 8 юли целият "Олимпико" в Рим освирква тима на Карлос Билардо, като за капитана "порцията" от силни звуци е най-голяма. Това става и по време на аржентинския химн, а Марадона отговаря с "Кучи синове! Кучи синове" в лицето на камерата, която тъкмо минава пред него.

Много спорна дузпа, реализирана от Андреас Бреме, носи световната титла на германците, а след финала Диего плаче като малко дете. Той не подава ръка на президента на ФИФА Жоао Хавеланж при награждаването и продължава да плаче със сребърния медал на гърди. През есента на 1990 година Марадона отказва да играе в демонстративния мач в Милано по случай 50-годишнината на Пеле. Така стигаме до 17 март 1991-а. Бари приема Наполи в среща от италианския шампионат. Мач като мач, но не само. Допинговата проба на Златното момче се оказва положителна и той изхвърча от футбола. Покрай този скандал в Италия започва кампания против Марадона – летят обвинения срещу него за какво ли не: употреба на наркотици, връзки с мафията и пр. Това е краят на кариерата на славния аржентинец на Ботуша.

Три години по-късно обаче се задават финалите в САЩ. Дон Диего е пропуснал почти цялата квалификационна кампания, но все пак е дал своя принос в баража с Австралия. Преди световното той се подготвя по специална програма, като се твърди, че е свалил почти 10 килограма от теглото си. Мечтата на Аржентина за трета световна титла обаче угасва в Бостън, откъдето гръмва голямата новина – Марадона е хванат с допинг след двубоя на "гаучосите" с Нигерия (2:1). Казват, че преводачът от бостънския пресцентър бил бразилец и получил ценен армаган от аржентинеца. Диего подарил на човека чорапите си от мача с нигерийците, като дори се разписал върху всеки един от тях.

Знае се, че след всеки двубой от САЩ'94 компютър определя по двама играчи от отбор, които да дадат проби. Тръгва слух, че Марадона не е бил сред избраните от компютъра. Тази версия дори влиза в една футболна енциклопедия. На 26 юни 1994 година Комисията по антидопинг съобщава на ръководството на ФИФА, че има футболист с положителна проба. Първоначално името и националността не се казват. Пристъпва се към повторен тест, който да потвърди резултата. Междувременно ФИФА сформира 7-членна комисия по случая, в която влизат Хавеланж, генералният секретар на централата Сеп Блатер и президентът на Организационния комитет на първенството Алън Ротънбърг – същият, който две седмици по-късно ще заяви в прав текст пред медиите, че класирането на България за полуфиналите нанася сериозни финансови загуби на шампионата.

След излизането на окончателните резултати, които показват наличието на забранения медикамент, ФИФА съобщава на президента на аржентинската федерация Хулио Грондона, че хванатият човек е Марадона. Грондона дава пресконференция заедно с говорителя на ФИФА Гуидо Тоньони, на която е разгласена скандалната новина. Дон Диего излиза с отговор, че е използвал лекарството понеже се бил простудил и затова не е уведомил лекаря на тима. Действал по указание на личния му диетолог Даниел Черини. Часове по-късно аржентинците отстраняват своя капитан от отбора.

Следва официално становище на антидопинговата комисия на ФИФА, че Марадона е взел малък коктейл от забранени средства: ефедрин, псевдоефедрин, метирефендрин, фенилпропаноламин и непсевдофедрин. Членът на Изпълкома на ФИФА д-р Мишел Д'Хоог заявява, че тези вещества се вземат за стимулиране на кръвния поток и умствената дейност и са мощен стимулатор. Любопитно обаче той не изключва възможността Диего да е употребил големи количества от тези препарати преди мондиала, за да може бързо да свали килограми.

"ФИФА ме изгони от световното първенство без да ми даде право на защита! Сърцето ме боли от мъка. Това е удар срещу мен, но и срещу аржентинския национален отбор. Кълна се в дъщерите си, че не съм взимал допинг", казва Марадона с насълзени очи. "Отстраняването на Диего Марадона е тъжен факт, но решението е взето в името на честната игра", коментира Жоао Хавеланж.

Един от малцината, застанали смело зад падналата аржентинска звезда е капитанът на Германия Лотар Матеус: "Това е безумие! Това е ужасен удар срещу футбола". Карлос Билардо също излиза с мнение: "Нямам обяснение как се стигна дотук. Диего ми е като дете, знам колко много сили хвърли в подготовката за този мондиал. Не мога да влизам в ролята на съдник и да казвам кое е истина и кое не, но в цялата работа има нещо, което не е в ред".

"Говорил съм с много аржентински колеги – и тогава, и по-късно. Всички са на мнение, че става дума за удар от страна на ФИФА. Естествено, доказателства няма. След това Аржентина загуби от нашия отбор и от румънците и напусна безславно САЩ'94. Трябва да се отчете, че срещу България аржентинците имаха мотив да не спечелят, защото целяха да избегнат Италия на осминафиналите. До този момент италианците играеха слабо, но винаги е за предпочитане да играеш в елиминации срещу силна Румъния, отколкото срещу слаба Италия. Това, разбира се, не омаловажава победата ни над Аржентина в Далас! Това беше победа за историята", споделя Румен Пайташев.

По-късно легендарният аржентински вратар Серхио Гойкоечея разкрива как стресът и хаосът завладяват "гаучосите" преди срещата с България. Според него аржентинците не очаквали да загубят и дори си оставили багажа в Бостън, без въобще да предполагат, че след Далас ще поемат към Западното крайбрежие. Отстраняването на Марадона смутило до неузнаваемост световните вицешампиони, твърди "Ел Гойко". За дисквалификацията на Диегито дълго време съжалява и коментаторът на Канал 1 Петър Василев. Той пропуска уникалната възможност да направи комбинирано интервю с българската звезда Христо Стоичков и митичния аржентински ас. След историческия мач в Далас пред микрофона на Петела застават Камата и Наско Сираков.

Аржентина пък започва дълго лутане из лабиринта, в края на който грее световната купа.

За мнения, препоръки и идеи относно рубриката, моля пишете на: filip.drumchev@sportal.bg или в групата От скрина във Facebook

Последвайте каналите ни в:

Още от От скрина

Виж всички