MKR Renault Sherpa, най-скъпият експонат на Truck Expo 2017, излезе на пистата

MKR Renault Sherpa, най-скъпият експонат на Truck Expo 2017, излезе на пистата

Състезателният супер камион MKR Renault Sherpa се превърна в сензацията на изложението TRUCK EXPO 2017, което се провежда от 1 до 3 юни на пистата в Лесново. Само преди месец болидът триумфира в едно от най-престижните рали състезания - Morocco Desert Challenge. Той е един от най-успешните в света в момента, като спечели и етапни победи в последното издание на рали "Дакар" и прави още по-сериозна заявка за следващия сезон.

Renault CBH (Sherpa) 2016 Dakar edition е разработен на базата на Renault CBH 4x4 с кабина CBH 871. Зад него стои ситуираният в Чехия екип на MKR Technologies с главен конструктор германецът Марио Крес, който работи в тясно сътрудничество с топ инженерите на Renault Trucks. Двигателят Renault DXI13 търпи редица модификации, има работен обем от 12,8 л, 6 цилиндъра, мощност от 1080 к.с. с въртящ момент 4700 Nm и турбо двустепенна система с максимално налягане от 5,2 бара. Максималната скорост е с ограничение от 140 км/ч. Камионът е оборудван с предна и задна ос AxleTech International и спирачки Meritor. Теглото му е 9,2 тона.

Днес MKR Renault Sherpa показа възможностите на своите 1080 к.с. на пистата в Лесново. Пилот на камиона бе българинът Петър Стойнев, който години наред е бил част от екипа на MKR Technologies. Освен най-мощният, MKR Renault Sherpa е и най-ценният експонат на международното изложение. С всички направени подобрения и тунинг стойността на болида надхвърля 1,5 млн. евро, като само комплектът амортисьори се оценява на 100 хил. евро.

"Знаем, че рали спортът има традиции във вашата страна, познаваме някои от състезателите ви. Радваме се, че заедно с Renault Trucks България успяхме да осъществим тази среща с феновете на пистата в Лесново", сподели Марио Крес.

Сред феновете на рали спорта бяха и заместник-министърът на транспорта Ангел Попов и председателят на парламентарната комисия по транспорт Халил Летифов, които се убедиха лично във възможносите на MKR Renault Sherpa със скоростни обиколки на пистата в Лесново.

Отборът на MKR Technologies залага и на още един модел на Renault Trucks - Renault K520 4x4. Този рали камион също записа топ представяне на Рали Мароко 2017, като завоюва сребърния медал. На щанда на Renault Trucks на изложението в Лесново посетителите могат да видят и серийните камиони от гама К за строителство и транспортни задачи извън пътя, които са в основата на състезателната машина. Те ще могат да тестват и възможностите на Renault T - Камион на годината 2015.

Участия и класирания в състезания на MKR Renault Sherpa

2017

  • Рали Morocco Desert Challenge - 1-во място, MKR Renault Sherpa, пилот Мартин ван ден Бринк

  • Рали Дакар - 2 победи в 2 етапа, MKR Renault Sherpa, пилот Мартин ван ден Бринк

2016

  • Рали Silk Way - 3-то място, 5 етапни победи, MKR Renault Sherpa, пилот Мартин ван ден Бринк

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти