Harley-Davidson представиха новите Forty-Eight Special и Iron 1200 (снимки и видео)

Harley-Davidson представиха новите Forty-Eight Special и Iron 1200 (снимки и видео)

Късно снощи Harley-Davidson представиха два нови мотоциклета от гамата Sportster: Iron 1200 и Forty-Eight Special. Те са част от поредицата от 100 модела, които компанията планира да представи до 2027 година, и предлагат комбинация от ретро дизайн, модерен на къстъм-байк сцената, и агресивно представяне от двигателя Evolution 1200 V-Twin.

От представянето си през 1957 година Sportser мотоциклетите са били многократно интерпретирани както от Harley-Davidson Motor Company, така и от собственици - Sportster е бил бобър, чопър, скрамблър и кафе-рейсър; бил е герой на пистата, в драг и улични състезания; бил е отправна точка за млади ездачи, които за първи път сядат на мотоциклет.

“От създаването си досега Sportser е предлагал перфектно съчетание от размер, мощност и характер, което го прави много привлекателен за различни ездачи. Sportster е един сравнително лесен за събличане и преправяне мотоциклет. Това, което направихме, създавайки новите Iron 1200 и Forty-Eight Special, е нещо, което собствениците правят с моторите си вече поколения наред”, заяви Брад Ричардс от дизайнерския отдел на Harley-Davidson.

Графиките по резервоара правят новите Iron 1200 и Forty-Eight Special да изпъкват бързо, защото комбинират ярки цветни линии с шрифт, цвят и графични елементи, популярни през 70-те години на миналия век.

“Изкуството върху тези два резервоара е отражение на съвременните тенденции, които виждаме по къстъм байковете и в дизайна като цяло. Това е известно отдалечаване от по-сложното и преминаване към изчистения дизайн. Освен това е важно да отбележим, че тези графики почитат формата на резервоара, а в случая на Sportser тя е класически елемент от дизайна”, обясни Ричардс.
Harley-Davidson Forty Eight Special и Iron 1200@@@
Iron 1200™
Рецептата за новия Iron 1200 започва с мощност. Той разполага с 1202 куб.см. Evolution® 1200 V-Twin двигател, който предлага с 36 процента повече въртящ момент 883 Evolution в Iron 883. Със своите 96 Нм идва напълно готов да се включи в битката на улицата - дава повече мощност, с която да се изстреляте на светофара, и повече сила в средните обороти, за да си пробиете път в трафика. А повече мощност винаги означава повече забавление.

Сатенено-черното Mini Ape кормило е високо и издължено назад, вдъхновено от къстъм чопърите, и веднага придава характер. Черният обтекател на фара, в който се намират инструментите, е в стил West Coast и допълнително подчертава стойката на високото кормило. Освен това отклонява въздушния поток при по-висока скорост и оставя място за още персонализации. Линията на Café Solo седалката се слива с тази на калника и помага на ездача да не нарушава позицията си на седене, когато въртящият момент от Evolution 1200 двигателя се разгърне.

Класическият 12.5-литров резервоар на Sportster е изрисуван с многоцветни линии, които допълнително подчертават красивия му профил. Завършеният в черно двигател също помага на погледа се отклони към резервоара, а цветовете, в които се предлага той, са Vivid Black, Twisted Cherry и Billiard White. Черно има и по капаците на главите, ауспуха и предпазителите на изпускателните тръби. По-светли са единствено хромираните тръби на повдигачите, които подчертават V-образната форма на двигателя. Финалните щрихи са чисто черните джанти с 9 лъча (19-инчови отпред и 16-инчови отзад) и черният предпазител на ремъка.

Новият Iron 1200 разполага с система за подобряване на спирането (ABS) и Harley-Davidson Smart Security System.
Harley-Davidson Forty Eight Special и Iron 1200@@@
Forty-Eight® Special
Широкоплещестият Forty-Eight Special те заплашва още с физиономията си: 130- милиметрова предна гума, разположена между два 49-милиметрови кола на предницата, захванати с масивни тройници от кован алуминий, и завършваща с черно кормило, високо 7.25 инча, тип Tallboy.

“Кормилото Tallboy беше избрано специално заради формата му. То предлага по-малко изтегляне назад в сравнение с Mini-Ape и се вписва много добре в дизайна на предницата и малкия резервоар на Forty-Eight Special модела”, обясни Ричардс.

7.9-литровият резервоар идва изрисуван с ярки хоризонтални линии, ограждащи логото на Harley-Davidson, и се предлага в три цвята: Vivid Black, Wicked Red и Billiard White.

Двигателят Evolution 1200 е завършен в черно и има малко хром в долната част, по капаците на трансмисията. Хромирани са ауспухът и предпазителите на изпускателните тръби, а тръбите на повдигачите контрастират с черните цилиндри, което подчертава формата на V-Twin двигателя. High-performance Michelin Scorcher 31 гумите отпред и отзад обличат черните лети алуминиеви джанти с 9 лъча (16 мм диаметър отпред и отзад).

Новият I Forty-Eight Special разполага с система за подобряване на спирането (ABS) и Harley-Davidson Smart Security System.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти