Kia представи новия ProCeed

Kia представи новия ProCeed

Новият Kia ProCeed демонстрира зашеметяващ дизайн в комбинация от обширно вътрешно пространство. Моделът беше представен непосредствено преди европейския си дебют на автосалона в Париж. Продажбите за Европа ще започнат от началото на 2019 г. Директорът на Kia за Европа Емилио Ерера заяви, че ProCeed ще се предлага с безпрецедентната за марката гаранция от 7 години или 150 000 км.

Наследявайки името си от втората генерация Kia pro_cee’d – купе с три врати, новият модел е проектиран и разработен в Европа от европейските екипи за дизайн във Франкфурт, Германия и ще се произвежда в завода на марката в Жилина, Словакия, заедно с Kia Ceed и Ceed Sportswagon, осъществили своята премиера по-рано тази година.

Следвайки дързък дизайн и инженерни решения, които го правят най-спортния член в семейството на новия Ceed, Kia ProCeed ще се предлага във версия GT Line.

Дизайн

Новият Kia ProCeed представлява алтернатива на традиционния хечбек с три врати и комбинира своите внушителни пропорции с компактен модел. По-нисък и по-дълъг от хечбека с пет врати и от версията Sportswagon, ProCeed съчетава удивителнa визия с функционалност, без аналог в сегмента на семейните автомобили.

Подобно на Ceed предната част на модела следва прецизни издължени форми с инкорпорирани LED дневни светлини във формата на ледени кубчета, които наподобяват версиите GT и GT Line. ProCeed запазва същата широчина от 1 800 мм на хечбека Ceed с пет врати, но се характеризира със специфичен дизайн на предната броня.

Вдъхновена от оформлението на концептуалната разработка, задната част на новия ProCeed е това, което напълно я отличава от останалите модели в гамата на Ceed. Широката задна броня придава на автомобила спортна стойка в комбинация от двойни ауспухови тръби за моделите GT и GT Line, които повишават чувството за динамика и спортно поведение. Името на ProCeed е инкростирано във вратата на багажника, под задните LED светлини, които се простират по цялата широчина на задната врата.

При лансирането си новият ProCeed ще бъде достъпен в десет екстериорни цвята. Клиентите на ProCeed GT Line могат да избират между 17'' или 18'' алуминиеви джанти, докато моделите ProCeed GT стандартно са оборудвани с 18'' джанти.

Интериорен дизайн

Подобно на останалите представители от семейство Ceed, купето на ProCeed притежава ергономичен дизайн.

Редица интериорни промени подчертават по-спортната атмосфера в купето на новия ProCeed. Облицованият в сиво таван при Ceed и Ceed Sportswagon е заменен с черна oбшивка, а праговете на вратите са покрити с метални орнаменти. ProCeed стандартно е оборудван с D-образен волан, а при моделите със скоростна кутия с два съединителя, водачът може да сменя предавките с "пера" на волана от алуминиева сплав.

Платформата на ProCeed e в основата на ефективната структура на автомобила, което осигурява комфортно пространство на всички пътници в автомобила. За пасажерите на задните места по-ниската, в сравнение с моделите Ceed и Sportswagon, hip-точка компенсира ефекта от скосената линия на покрива, като създава повече място за главата и краката.

ProCeed предлага повече място за багаж от конкурентни конвенционални компактни комби модели - и дори за аналогични модели от по-високите класове. С капацитет от 594 литра (по VDA) багажникът на ProCeed е с 50% по-голям от този на хечбека Ceed.

Управление

ProCeed е проектиран и разработен изключително за автомобилните потребители на Стария континент под ръководството на Алберт Бирман, президент на отдела за тестове и high-performance разработки на Kia. Шестте месеца допълнителни изпитания подобряват още повече поведението на автомобила при завиване и неговата стабилност, както и сцеплението и по-бързите реакции на кормилното управление. Това е постигнато с използването на по-твърди предни и задни пружини, за да се увеличи контролът на каросерията и да се подобрят реакциите при команди от волана.

Задвижване

ProCeed GT ще се предлага с избор от три двигателя. Бензиновите модификации включват популярния 1л T-GDi двигател (турбомотор с директно впръскване) със 120 кс и максимален въртящ момент от 172 Нм. Най-мощният двигател на версиите GT Line е новият 1.4л T-GDi двигател, който генерира 140 кс. Турбокомпресорът на двигателя гарантира, че неговият максимален въртящ момент от 242 Нм е наличен в широкия диапазон от 1 500 до 3 200 об/мин, което го прави изключително пъргав при разнообразни условия на шофиране. И двата двигателя са оборудвани с бензинов филтър за твърди частици с цел намаляване на емисиите и са комбинирани стандартно с шестстепенна ръчна трансмисия, а 1.4л T-GDi може да бъде окомплкетован и със седемстепенна скоростна кутия с два съединителя.

Потенциалните клиенти на новия модел могат да заложат и на високоефективен нов 1.6л дизелов Smartstream CRDi двигател. Новата философия на задвижването Smartstream на Kia има за цел да намали консумацията на гориво и да редуцира нивото на вредните емисии. 1.6л дизелов мотор на Ceed и ProCeed е първият и най-екологичен дизелов двигател Smartstream, разработван от корейския производител до сега.

С мощност от 136 кс новият 1.6л двигател Smartstream може да бъде комбиниран с шестстепенна ръчна трансмисия или със седемстепенна с два съединителя. Моторът генерира 280 Нм с ръчната трансмисия и 320 Нм при седемстепенната скоростна кутия с двоен съединител. Проектиран да надхвърля по-строгите изисквания от най-новия стандарт Euro 6d TEMP, двигателят Smartstream използва технологията Selective Catalytic Reduction (SCR), за да редуцира значително емисиите. Така новият мотор отделя по-малко въглероден диоксид, фини прахови частици и NOx в сравнение с по-стари дизелови двигатели на Kia.

ProCeed GT се задвижва и от 1.6л T-GDi двигател, идентичен с този в новия Ceed GT. С 204 кс и 265 Нм този мотор е най-мощният двигател в гамата. При новите ProCeed GT и Ceed GT също за пръв път се въвежда новата седемстепенната скоростна кутия с два съединителя на Kia, която позволява бързо превключване на предавките.

Технологии и безопасност

Инфоразвлекателната система с плаващ дисплей се предлага със 7-инчова аудиосистема с тъчскрийн или 8-инчова навигационна система с тъчскрийн и Kia Connected Services. Системата позволява пълна интеграция на смартфон. Потребителите могат да поръчат и мощна аудиосистема JBL Premium. Стандартното оборудване включва пълна интеграция на Bluetooth смартфони, автоматични светлини и безключов достъп.

Като опция новият Ceed ще предлага и отопляемо предно стъкло. Тази технология се появява за първи път в автомобил на Kia и ефективно елиминира скреж, лед и изпотяване на предното стъкло само с натискането на един бутон. Безжично зарядно устройство за смартфон, отопляеми и вентилирани предни седалки и отопляеми задни седалки също са на разположение на пътниците в новия модел.

В допълнение към шестте стандартни въздушни възглавници на автомобила, усъвършенстваните технологии за подпомагане на водача подобряват защитата на пътниците, използвайки системи за активна безопасност. Стандартните технологии за безопасност включват автоматично управление на дългите светлини, предупреждение за бдителността на водача, асистент за поддържане на траекторията в лентата на движение и асистент за избягване на евентуален челен сблъсък.

ProCeed се предлага със система за предупреждение при неволно напускане на пътната лента (Lane Following Assist), която всъщност вече представлява технология за автономно шофиране от второ ниво. Функцията Lane Following Assist проследява превозните средства, участващи в движението, регистрира подходящи свободни пространства в съседните пътни ленти, в които автомобилът би могъл да премине безопасно. Тя разпознава пътната маркирова, като по този начин поддържа траекторията на Ceed в пътното платно, контролира ускорението, спирането и управлението в зависимост от колоната превозни средства пред автомобила. Системата използва външни сензори, за да поддържа безопасна дистанция спрямо превозното средство отпред и оперира в скоростен диапазон от 0 до 180 км/ч.

Допълнително наличните технологии включват интелигентен круиз контрол (Smart Cruise Control) с асистент за потегляне и спиране, система за предупреждение при наличие на автомобил в мъртвата зона (Blind Spot Collision Warning), функция за сигнализация при пресичащи отзад автомобили (Rear Cross-Traffic Collision Warning), система за автоматично паркиране (Smart Parking Assist) и доловими чрез допир предупредителни сигнали, излъчвани от волана при опасност от челен сблъсък.

Последвайте каналите ни в:

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти