Триумф на пловдивския футбол

Триумф на пловдивския футбол
15 май, 2019 година, ще остане в историята като един от най-големите футболни празници през новия век у нас. Пловдив изживя своя футболен апогей и показа, че и клубовете извън столицата имат своя уникален чар.
Две години по-късно от успеха на Ботев над Лудогорец столицата на културата си има отново Купа. Въпреки че във финал винаги има един победил, то откровено можем да кажем, че не само Локомотив (Пловдив) спечели, а и целият български футбол. Атмосферата на националния стадион "Васил Левски" го доказа. Рекордната посещаемост на мач от родния футбол в неутрален за два тима град е показателен.
Работният ден, високите цени на билетите и дългият път от Пловдив до София и обратно не отказаха хилядите фенове на пловдивския футбол да подкрепят своя отбор. За един ден София погледна към Пловдив. Този Пловдив, който придаде на столицата своя чар, лудост и красота. Близо 21 000 души изгледаха на живо мача на националния стадион "Васил Левски", а още повече подкрепиха тима си пред малкия екран.
Двете агитки, разделени от толкова много различия помежду си, показаха, че футболът е нещо много повече от игра. Минутката аплодисменти в знак на почит към Динко Дерменджиев демонстрира как едно съперничество може да бъде загърбено.
В 8-ата минута на финалния двубой от турнира за Купата на България на таблото на националния стадион “Васил Левски” се появи снимка с лика на Чико, а привържениците се изправиха на крака и аплодираха един от най-добрите футболисти у нас за всички времена. Пловдив показа, че почита легендите. А Чико е нещо повече от легенда.
Да, Локомотив заслужаваше своя успех. Футболистите на Бруно Акрапович изиграха отличен тактически мач и логично се поздравиха с победата. Ботев също спечели сърцата на футболните фенове с похода, който трябваше да извърви, за да стигне до финала. Ще помним винаги онзи луд мач на "Армията", в който 9 "канарчета" играха срещу всички и всичко, но все пак успяха.
Не може да не се запитаме: Какво щеше да бъде, ако финалът се играеше в Пловдив? Ако градът с две от най-темпераментите публики имаше своя собствен стадион, на който феновете да се насладят на Дербито на века... Гаранция! Посещаемостта щеше да бъде още по-висока и само можем да гадаем колко можеше да достигне. Пловдив заслужава своя стадион и това Локомотив и Ботев го показаха за пореден път. Показаха го хилядите фенове. Транспарантът преди първия съдийски сигнал "Всички за Пловдив, всички за стадион" бе ясен призив, че градът под тепетата има дълбока рана, която трябва да бъде излекувана.
Остава ни да си пожелаем това да се случи и идните поколения да имат своето любимо място, на което да водят семействата си, за да се откъснат поне за 90 минути от реалната действителност, в която живеем.

Последвайте каналите ни в:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички