Григор Димитров се бори 4 часа и половина, но не можа да осъществи първи обрат от 0:2 сета

22 януари 2020 | 10:19
94443
313

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров се присъедини към изненадващо отпадналите поставени играчи във втория кръг на Australian Open. Гришо бе болезнено близо до това да осъществи първия в кариерата си обрат от 0:2 сета, но все пак трябваше да отстъпи пред 22-годишния американски талант Томи Пол след 4 часа и 25 минути битка - 4:6, 6:7(6), 6:3, 7:6(3), 6:7(3).

 

Един слаб сервис-гейм в първия сет доведе до пробив в полза на противника и изоставане 4:6, след което се стигна до тайбрек във втората част. Там Гришо имаше аванс от 4-0, но загуби предимството си в мини пробивите и се озова в беда при 0:2 сета. Той три пъти спечели подаването на противника си в третия сет, за да запази интригата, а след това наложи доминация в тайбрека на четвъртата част.

Два брейка в решителния сет не се оказаха достатъчни, защото пасивното поведение на Димитров, когато сервираше за мача при 5:4, бе наказано с прекомерно рискованите и агресивни удари на 22-годишния американец. Шампионският тайбрек пък бе белязан от непредизвикани грешки на Гришо и той остана на крачка от обрат от 0:2 до 3:2.

 

Тъй като миналата година стигна осминафиналите, Димитров ще загуби 135 точки за световната ранглиста и ще се смъкне с една позиция до 21-ата, а пък Томи Пол оправда предварителните прогнози, че ще блесне в Мелбърн. Следващият му противник ще бъде Мартон Фучович.

Григор направи 21 аса и 8 непредивикани грешки срещу 11-5 съответно за противника му. Процентът му на вкаран първи сервис бе 68% (58% за американеца), като двамата сравнително еднакво успешно взимаха точките след разиграно първо подаване – 66% и 70%, а на второ – 56% срещу 48%. Димитров реализира 67 уинъра срещу 60 на опонента му, като двамата направиха по 63 непредизвикани грешки, а дори българинът е спечелил общо повече точки – 202:199.

 

 

ПЪРВИ СЕТ

Григор започна с хубав кик от втори сервис за 15-0, после заби ас по правата в полето за предимство. Резултатът стана 40-0 след нова директна точна от начален удар по правата в другата страна на корта, а после невърнат сервис по диагонала в дюс полето му осигури перфектен гейм. Гришо направи непредизвикана грешка зад основната линия след продължително разиграване за 15-15, но после също от форхенд опонентът му прати топката в аут - 30-30. Пресилен бекхенд по правата на българина даде предимство на Пол, който с хубав втори сервис по правата в полето за предимство изравни геймовете. 


Григор предизвика грешка от бекхенд на Пол, но американецът отвърна с чудесен форхенд по диагонала за 15-15. Впоследствие негов пресилен удар от предната страна на ракетата направи 30-15, а невърнат първи сервис по диагонала в полето за предимство доведе до 40-15. Димитров атакува мрежата след втори сервис и спечели подаването си за 2:1.

Великолепен бекхенд по обратния диагонал на американеца му помогна да поведе с 15-0, но после Григор пласира два хубави бекхенд-слайса и завърши с форхенд по правата - 15-15. Невърнат сервис по диагонала в полето за равенство направи 30-15, но грешка от бекхенд на Пол отново доведе до 30-30. В следващото разиграване Григор стратегически целеше задната страна на противника, но той се справи отлично и всъщност дочака грешка от бекхенд на българина. След това пък чудесен къс диагонал от форхенд на Григор му осигури предимство в размените и съответно влизане в дюс, но Пол отново пласира чудесен първи сервис. Грешка от бекхенд на Димитров все пак направи резултата 2:2 в гейм, в който американецът предимно играеше зад второто си подаване, но се справи.

Капитанът на България за ATP Cup продължаваше да сервира безкомпромисно и два пъти довърши точките със само един допълнителен форхенд, а с ас и невърнато подаване си осигури нов гейм на нула за 3:2. Агресивен форхенд-ретур и два плоски бекхенда по правите дадоха аванс на Григор от 0-15, а грешка от форхенд на противника му го изведе до 0-30. Хубав бекхенд-ретур за съжаление не донесе успех, защото Пол излезе на мрежата и го контрира с деми-воле, но после пък сбърка воле в близост до филето и трябваше да отразява брейк-бол. Това се случи моментално с първи сервис по правата в полето за предимство, но веднага след това нов остър форхенд-ретур на Димитров провокира неточност от опонента му за нов шанс за пробив. По същия начин с начален удар по правата Пол се спаси втори път, а после още два прекрасни сервиса му спечелиха гейма - 3:3.
Григор пласира три поредни невърнати сервиса по диагоналите за 40-0, но после не можа да осъществи успешна комбинация с излизане на мрежата. Сбъркан негов форхенд позволи на съперника да се "закачи" в гейма, но чудесен втори начален удар по правата в полето за предимство осигури успех - 4:3.

Нов хубав форхенд-ретур на Гришо не му донесе предимство в разиграването, защото Пол намери топката с рамката и с голяма доза късмет я прати точно до мрежата, след което размина българина с бекхенд. Нови две бързи точки в актива му за първи път в двубоя му осигуриха преднина от 40-0, но Димитров откри сметката си в гейма с марковия бекхенд-уинър по правата. Втори пореден такъв постави под напрежение американеца, но чудесен сервис опази Пол от повече неприятности - 4:4.

Григор направи първата си двойна грешка по правата в полето за равенство, а после страхотен форхенд по диагонала от защитна позиция на Пол му позволи за първи път в мача да поведе с 0-30. Грешно бекхенд-воле на мрежата от страна на Димитров го поставиха в неудобно положение да отразява троен брейк-бол, като 22-годишният американец се възползва от първата си възможност, предизвиквайки грешка от форхенд за 4:5.

Пол започна с два безкомпромисни сервиса за две бързи точки, но Димитров контрира с бекхенд-уинър от ретур по обратния диагонал. Ас номер 4 на американеца му осигури два сетбола и той се възползва от първия с нов отличен начален удар в тялото в полето за равенство - 4:6 след 34 минути игра.

Григор вкара 70% от първия си сервис, а съперникът му - 71%, докато уинърите бяха 9-11 в полза на американеца, а непредизвиканите грешки - 5-7.

ВТОРИ СЕТ

Димитров започна със смач след хубав начален удар, но после сбърка непредизвикано форхенд в едно от малкото по-продължителни разигравания до момента. Невърнат сервис по диагонала в полето за предимство направи резултата 30-15, а после същото упражнение в другата страна на корта доведе до 40-15. Григор пресили ненужно форхенд в близост до мрежата и от доминираща позиция допусна да стане 40-30, а после Пол стигна до дюс с уинър по правата от предната страна на ракетата си. Невърнато първо подаване по правата в полето за равенство плюс невърнато второ по диагонала осигуриха аванс от 1:0 на българина.

Грешка от форхенд на Пол направи 15-15, но поредният му хубав кик от втори сервис в тялото му осигури преимущество от 30-15. Григор сбърка бекхенд-слайс по правата след продължително разиграване, а после рано взет бекхенд след хубав ретур изравни резултата на 1:1.

Димитров заби четвъртия си ас - по правата в дясната половина на корта, а после затрудни и провокира грешка на противника с подсечен бекхенд. Ас номер 5 отново по правата доведе до 40-0, а после Григор сбърка бекхенд за 40-15. Нова грешка - от форхенд по обратния диагонал - намали преднината до 40-30, но после чудесен слайс-бекхенд по правата приключи гейма за 2:1.

Григор продължаваше да стои в агресивна позиция за ретур, а първата двойна грешка на Пол направи резултата 30-15. Американецът имаше късмет да хване линията с бекхенд-слайс и после комбинира с мощен форхенд по правата. Димитров пробва "чип енд чардж", но бе разминат с форхенд за 2:2. 

Отличен форхенд-уинър по правата на българина доведе до 15-0, но после с ретур-уинър Пол възстанови паритета. Нов агресивен ретур на американеца провокира грешка от бекхенд на Григор за 15-30, но Димитров доминираше в следващото разиграване и го спечели - 30-30. Три поредни чудесни форхенди на Григор към предната страна на ракетата на противника му осигуриха успех за 40-30, но после се стигна до дюс след грешка на българина от форхенд. Великолепен минаващ удар по правата от бекхенд на Пол го изведе до брейк-бол, но непредизвикана грешка на американеца го неутрализира. Ас по диагонала в полето за равенство бе последван от грешно решение на мрежата на Григор, което доведе до нов минаващ бекхенд по правата на Пол. Сервисът по диагонала от дясната страна на корта продължаваше да създава проблеми на 80-ия в света, а след това хубав бекхенд по правата на Димитров приключи гейма успешно - 3:2.

Серия от сечени бекхенди на Григор му осигуриха аванс от 0-15, но петият ас на Пол изравни 15-15. Комбинация сервис-мрежа доведе до 30-15, после пък чудесен форхенд по диагонала в движение матира американеца - 30-30. Невърнато подаване в полето за равенство бе компенсирано от Григор с още по-впечатляващ минаващ форхенд по диагонала (също в движение) за дюс. Грешка от сечен бекхенд на българина свали напрежението от плещите на Пол, но след това 18-ият поставен го "почерпи" с пореден уинър от правата от задната страна на ракетата. Комбинация сервис-форхенд даде предимство на американеца, само че бекхенд-слайсовете на Димитров отново му създадоха проблеми за ново равенство. Григор се защити от смач и дори взе предимство в следващото разиграване, но страхотна къса топка по диагонала на Пол му заслужи нов адвантидж. Упражнение сервис-форхенд изравни резултата на 3:3.

Поредният уинър от бекхенд по правата на Димитров го изведе до 30-0, после невърнат втори сервис в полето за равенство осигури нова лесна точка. В крайна сметка след излизане на мрежата Гришо спечели бързо гейма за 4:3.

С хубав ретур българинът влезе в красиво разиграване, което приключи в негова полза след грешка от форхенд по обратния диагонал на Пол - 0-15. Григор водеше и следващите размени от бекхенд, само че изумително изпълнение тип форхенд-слайс в последния момент възнагради 22-годишния американец. Въпреки това Димитров поведе с 15-30, провокирайки нова грешка, само че дори вторият сервис на Пол беше забележителен и му донесе успех за 30-30. Пресилен форхенд по диагонала от българина наклони везните в полза на съперника му, но пак минаващ удар от предната страна на ракетата на Гришо зарадва публиката - дюс. Нов ас и още един фантастичен сервис на Пол направиха резултата 4:4.

Томи Пол също показа, че умее минаващите форхенди за 15-15, после Григор сбърка непредизвикано бекхенд за 15-30. Последва нова грешка от задната страна на ракетата и Димитров трябваше да защитава две точки за пробив, като първата бе заличена с ас по правата в полето за равенство. Още един хубав сервис по правата в другата страна на корта бе довършен с форхенд-уинър по обратния диагонал и вторият брейк-бол се изпари. Невероятно разиграване с прекрасни изпълнения от двамата отиде на сметката на Гришо след негово излизане на мрежата и провокирана грешка от бекхенд на Пол. Шедьовър на Димитров с минаващ форхенд почти покрай мрежата от сложна позиция донесе нова порция аплодисменти и резултат 5:4.

С два невърнати сервиса започна американеца, но после направи втората си двойна грешка за 30-15. Сбъркан форхенд по обратния диагонал на Пол изравни цифровото изражение на 30-30, но пък той компенсира с ас номер 7 (по равно) за 40-30. Кик-сервис по диагонала бе подплатен с излизане на мрежата и успешно воле за 5:5.

Невърнат първи сервис и коварен втори такъв в тялото изведоха Григор до 30-0, а после той с два форхенда матира опонента си за 40-0. Ас номер 8 осигури на българина поне тайбрек - 6:5. Пол отпусна ръката си и също заслужи бърз гейм, за да изравни на 6:6.

Два поредни агресивни форхенда на Григор му спечелиха първата точка в тайбрека, а непредизвикана грешка от бекхенд на американеца доведе до първи мини пробив за 2-0. Хубав ретур от форхенд провокира нов сбъркан бекхенд на Пол за 3-0 и Димитров се постара да остане доминиращ на корта с комбинация сервис-форхенд за 4-0. Грешка от предната страна на ракетата на българина все пак запази интригата при 4-1, а противникът му заби бомба от начален удар за 4-2. Нова така намали разликата до 4-3, а Григор поведе с 5-3 с помощта и на мрежата след подсечен бекхенд по правата. Двойна грешка обаче възстанови паритета по отношение на мини пробивите при 5-4, а американецът цели три пъти нацели линията и дочака неточност от Димитров (от бекхенд) за 5-5. Невърнат втори сервис постави Гришо в ситуация да отразява сетбол, но това се случи с дълбок първи начален удар в тялото от лявата страна на корта. Димитров избра грешно решение да търси къса топка след серия от форхенди по обратния диагонал и изостана с мини пробив в критичен момент, а грешка от бекхенд доведе до загуба на втория сет - 4:6, 6:7(6) за 1 час и 39 минути игра.

ТРЕТИ СЕТ

Хубав ретур от форхенд на Григор доведе до 0-15, а после Пол пак намери линията от защитна позиция и се добра до 15-15. Излизане на мрежата на Димитров доведе до красиво стоп воле с максимално разтягане за 15-30, но два поредни остри бекхенда на американеца му позволиха да стигне до 30-30. Невърнат сервис по диагонала на Пол бе последван от непредизвикана грешка от форхенд за дюс. Григор излезе на мрежата след дълбок форхенд и си заслужи първи шанс за пробив от първия сет насам, като го материализира с прекрасен подсечен бекхенд-ретур и неуспешно воле на американеца - 1:0.

Две непредизвикани грешки на Григор обаче го поставиха в неудобно положение при 0-40, но той неутрализира и трите шанса за пробив, забивайки и деветия си ас по правата в полето за предимство. Рисков втори сервис по правата и дълбок форхенд-уинър обърнаха резултата в полза на българина, но Пол отново имаше късмет с рамката на ракетата си да хване линията и да направи топката неудобна за съперника - нов дюс. Американецът беше истинска стена в следващото разиграване, а Григор не прецени добре предпоследния му удар, който щеше да излезе в аут, а в същото време не можа да направи завършващо воле. С двойна грешка Димитров предаде гейма и пробива си аванс - 1:1.

С разнообразни и дълбоки сервиси Пол без особени трудности спечели подаването си за 1:2. Григор също започна с две бързи точки след невърнати начални удари, а и добави десетия си ас по правата в полето за равенство. 11-ата директна точка по диагонала доведе набъро до 2:2. Пол направи седми ас, но после и непредизвикана от форхенд за 15-15. Американецът се избавяше от опасности със сигурна защита, а вариациите в началния му удар отново наклониха везните в негова полза.

Комбинации сервис-форхенд и сервис-мрежа донесоха бързи точки на Григор, след което петата двойна грешка доведе до 30-15. Дълбок ретур на Пол провокира сбъркан бекхенд от българина за 30-30, но той компенсира с 12-ия ас по правата от дясната страна на корта. Пресилен форхенд на 18-ия поставен вкара гейма в дюс, а после неуспешно деми воле обезсмисли излизането на мрежата. Гришо трябваше да отразява нов шанс за пробив и го направи блестящо с 13-и ас по правата в полето за предимство. Грешка от бекхенд-слайс на Димитров доведе до нов брейк-бол, но той пак се опази от неприятности с невърнато подаване. Ас номер 14 по диагонала и още един неотразен сервис спечелиха гейма за Григор - 3:3.

Две непредизвикани грешки от форхенд на Пол направиха 0-30, след което чудесен ретур на Димитров провокира още един сбъркан удар от предната страна на ракетата на американеца - два брейк-бола. Първият бе отразен с невърнат сервис по правата, но Григор го матира с минаващ бекхенд по диагонала и поведе отново с пробив за 4:3.

Късметлийски ретур с рамката на ракетата на Пол прати топката точно пред мрежата и Григор нямаше как да я отиграе успешно - 0-15. Непредизвикана грешка от форхенд по правата обаче доведе до 0-30, но той компенсира с комбинация сервис-форхенд за 15-30. Сбъркан бекхенд на Пол свалиха напрежението от българина, който пласира перфектен форхенд-уинър по обратния диагонал за 40-30. Странно разиграване с много слайс и от двамата бе завършено с поредна неутрализирана къса топка от американеца. Невърнат сервис в тялото наклони везните в полза на Гришо, а сбъркан форхенд на Пол доведе до затвърждаване на пробива - 5:3.

Страхотен ретур и дълбок форхенд по обратния диагонал на Димитров направиха 15-15 в следващия гейм, а непредизвикана грешка от предната страна на ракетата на американеца доведе до 15-30. Хубава размяна на трудни удари завърши със стоп воле на Пол за 30-30, а чудесен сервис по диагонала му осигури аванс. Супер контрапие на Григор вкара гейма в дюс, а дълбок ретур в краката на подаващия означаваше сетбол. Грешка от бекхенд по правата в търсене на уинър отложи затварянето на сета, но още в следващото разиграване се стигна до нов шанс за това. Сбъркан форхенд по обратния диагонал донесе втори пробив и спечелване на третата част - 4:6, 6:7(6), 6:3 за 143 минути игра.

ЧЕТВЪРТИ СЕТ

Григор започна със само 50% вкаран първи сервис и нито едно спечелено от трите разигравания зад втори начален удар. В комбинация с двойна грешка се стигна до ранен пробив в полза на Пол, но реакцията на българина бе забележителна - светкавичен рибрейк на нула с прекрасни изпълнения от дъното на корта за 1:1.

Следващото подаване на Димитров бе доста по-безпроблемно (с нови топки) и с доста по-бързи точки в негова полза, включително чудесен форхенд-уинър по правата в движение - 2:1. С изключение на красив ретур-уинър на Гришо, Пол нямаше проблем да вземе сервис-гейма си с кратки разигравания за 2:2.

Две бързи точки за Димитров направиха резултата 30-0, а после американецът бе раздвижен няколко пъти по широчината на корта, за да сбърка бекхенд - 40-0. Двойна грешка доведе до 40-15, но тя нямаше значение, защото невърнат сервис по диагонала от полето за предимство осигури гейма за българина - 3:2.

Хубав форхенд-уинър по обратния диагонал можеше да бъде последван от точка за пробив за Григор, но той сбърка драйв-воле, след като вече бе изградил чудесно разиграването. Така Пол оцеля и спечели подаването си за 3:3.

Три аса (общо 17 вече) и невърнат начален удар осигуриха светкавичен гейм за Димитров - 4:3. Американецът почна с ас и невърнат сервис, но после направи двойна грешка и след това сбърка непредизвикано форхенд за 30-30. Излизане на мрежата му донесе успех с воле за 40-30, а Григор пресили бекхенд и не можа да стигне до равенство - 4:4.

Непредизвикана грешка от форхенд по обратния диагонал на Димитров доведе до 0-15, а първият му сервис не влизаше и Пол успяваше с дълбоки ретури да му създаде проблеми - 0-30. Той обаче остана солиден от основната линия и водеше следващото разиграване, като дочака грешка от ракетата на съперника. Комбинация втори сервис-форхенд осигури изравняване 30-30, а после първото подаване по диагонала влезе за 40-30. Изненадващо дълбок ретур на Пол му заслужи изравняване, след което пък грешка от бекхенд на Григор го постави под напрежение - точка за пробив. Димитров инициира размени от форхенд и завърши с успешен обратен диагонал за нов дюс. Чудесен ретур на Пол бе подкрепен с пределно агресивен удар от предната страна на ракетата за още един брейк-бол. Американецът този път не сполучи с търсенето на линията и пресили форхенда си за 40-40, но Григор пак му даде шанс за пробив с грешка от форхенд. Димитров спаси и тази критична ситуация с чудесно разиграване и агресивен форхенд по обратния диагонал, а после комбинира отлично първи сервис с удар от предната страна на ракетата. Същото упражнение завърши с уинър и българинът поведе с 5:4.

Томи Пол показа, че не се е притеснил от пропуснатите шансове за пробив и започна убедително с два уинъра за 30-0, само че Димитров го препарира с магически ретур-уинър от форхенд. Великолепна защита с бекхенд на българина доведе до елементарна грешка при опит за къса на 80-ия в света - 30-30. Хубав ретур на Григор не бе подкрепен с успешен бекхенд, а после две бомби от форхенд на Пол му изплатиха поетия риск - 5:5.

Димитров почна с невърнат сервис по правата от полето за равенство, после спечели разиграването с чудесен дълбок форхенд за 30-0. Двойна грешка номер 8 не се оказа по никакъв начин притеснителна, защото с две бързи точки след хубав начален удар той пак си гарантира участие в тайбрек.

Непредизвикана грешка от форхенд на Пол доведе до 0-15, но после рискован ретур на Димитров не попадна в очертанията на корта за 15-15. Нова грешка от предната страна на ракетата на американеца направи резултата 15-30, след което продължително разиграване завърши с успех за Пол при грешка от бекхенд на противника. 18-ият поставен провокира неточност от форхенд и си заслужи сетбол, но американецът контрира с форхенд по правата. Пореден солиден начален удар измъкнаха 80-ия в света от още неприятности, но Григор контрира с изумителен форхенд-уинър по диагонала в движение. Различните начални удари вършеха работа за Пол, но българинът отново блесна с бекхенд-уинър по правата. Американецът намери два пъти подред линията, а после бомбардира с форхенд и вкара сета в тайбрек.

Димитров започна с невърнат кик сервис по диагонала в полето за равенство, а после направи майсторски бекхенд по правата срещу излизащия на мрежата противник и си заслужи мини пробив. Грешка от форхенд на Пол осигури още един брейк за 3-0, а комбинация сервис-форхенд-уинър отново доведе до аванс от 4-0, както беше във втория сет. Американецът заслужи връщане на един от двата мини пробива със серия подсечени бекхенди и форхенди, а после намали до 4-2. Приликите с предишния тайбрек спряха дотук, защото непредизвикана грешка от задната страна на ракетата на Пол доведе до 5-2 в полза на Гришо и два негови сервиса. Той спечели размяна на форхенди чрез къс диагонал и си осигури четири сетбола, но първият бе отразен с много рисков и късметлийски форхенд на съперника. При втория опит след хубав ретур Григор дирижираше отлично разиграването и с предната страна на ракетата матира Пол за спечелване на сета - 4:6, 6:7(6), 6:3, 7:6(3) след 3 часа и 19 минути игра.


ПЕТИ СЕТ

Пол започна със загубена размяна на бекхенди, но след това си издейства два невърнати сервиса и съответно бързи точки, за да поведе с 0:1. Григор беше безкомпромисен с бързо спечелено подаване, включващо 18-ия му ас за 1:1. Американецът направи непредизвикана грешка, после изпълни форхенд-уинър, а след това доста неубедително воле, при което мрежата му помогна да прехвърли в противниковото поле. Четвъртата му двойна грешка направи резултата 30-30, а после Григор успя да го задмине с невероятна скорост и пъргавина за 40-40. Непредизвикано сбъркан форхенд осигури шанс за пробив на българина, но след това Пол се опази от опасността със сервис-мрежа. Още една двойна грешка бе компенсирана с мощен следващ начален удар, а следващото разиграване бе спечелено от него с много класно изпълнена къса топка. Поредният рисков форхенд по правата на Пол му се отплати за ново предимство, а предизвикана грешка от предната страна на ракетата на Димитров опази паритета в сета - 1:2.

Американецът направи ретур-уинър от бекхенд, който закачи с милиметър линията, после пък спечели чудесно разиграване, в което Григор от седнало положение отигра топката. С хубав бекхенд по правата Димитров спечели важна точка за 30-30, а после с невърнат втори сервис към полето за равенство поведе с 40-30. Чудесен печеливш форхенд след поредица от чудесни придвижвания за ударите си Гришо надделя и изравни на 2:2.

Отлична защита в дълго разиграване на българина отново провокира съперника да сгреши, а нов пресилен форхенд от страна на Пол пък доведе до 0-30. Още една непредизвикана грешка направи съотношението 0-40, а от третия си опит Димитров се възползва да осъществи пробив за 3:2. Два поредни нестандартни бекхенда на Пол го поставиха в печеливша позиция при 0-30 в следващия гейм, но Григор компенсира с 19-ия си ас. Стигна се обаче до двоен шанс за рибрейк след нов невероятен бекхенд на американеца. Грешка от форхенд на Димитров възстанови интригата в петия сет - 3:3.

Димитров пробяга 10 метра, за да спаси къса топка, след което с акробатичен смач заслужи аплодисментите на публиката при 15-15. Сбъркан бекхенд по правата на Пол наклони везните в полза на противника му - 15-30, но той се справи с напрежението чрез много остър и къс диагонал от форхенд. Сервис-мрежа и две волета на американеца му осигуриха предимство, но и Григор на свой ред с воле от бекхенд вкара гейма в дюс. Страхотна серия от подсечени бекхенди на Димитров му дадоха възможност за нов пробив, а магически бекхенд по правата матира излезлия на мрежата Пол за 4:3!

Три поредни подсечени сервиса по диагонала, единият от които превърнал се в ас, осигуриха комфортен аванс от 40-0 за Гришо, като опонентът му регистрира ретур-уинър от форхенд. Още една директна точка от подсечен начален удар по диагонала в полето за равенство затвърди пробива - 5:3.

Пол наниза три поредни бързи точки, преди Григор да направи уинър от бекхенд-ретур по правата, след което да повика опонента си на мрежата и да завърши с воле за 40-30. Великолепен ретур и форхенд по диагонала с много топспин осигуриха дюс на българина. Пол го притисна на свой ред с форхенд по диагонала и стигна до предимство, но после бе матиран с остър бекхенд. Сервис-мрежа на американеца отново го изведе напред в резултата, а грешка от задната страна на ракетата на Димитров все пак задържа още съперника му в мача - 5:4.

Григор беше непоколебим в първите две разигравания от следващия гейм и разхождаше противника си по ширината на корта, за да поведе с 30-0. Страхотен уинър от форхенд по диагонала на Пол заслужи овации от трибуните, а после пресилен форхенд от Димитров дори направи резултата 30-30. Бекхенд по обратния диагонал наказа пасивното поведение на българина и се стигна до точка за пробив, която бе материализирана с още едно разиграване, в което Гришо не пое инициативата - 5:5.

Цели три удара на Пол попаднаха в очертанията с голяма доза късмет, за да поведе той с 15-0, но българинът най-после демонстрира агреисвност и атакува мрежата за 15-15. Невърнат втори сервис по диагонала в полето за равенство направи 30-15, а повторение на упражнението вече съвсем наклони везните в полза на американеца. Поредицата му от отлични начални удари го изведе до 5:6.

Сервис-мрежа на Григор му даде аванс от 15-0, а после ново негово излизане също матира противника за 30-0. Третият пореден апроуч след първи сервис доведе до 40-0, след което българинът сбърка бекхенд. Пол намери линията с прекомерен риск при форхенд по правата и си заслужи намаляване на изоставането до 40-30, но ново излизане и ново успешно воле на Димитров вкара битката в шампионски тайбрек - 6:6.

Форхенд в аут на Гришо позволи на Пол да си вземе първото подаване, а после страхотна защита на 18-ия поставен бе възнаградена с грешка на съперника за 1-1. Пресилен форхенд обаче доведе до мини пробив в полза на американеца - 1-2, след което и Пол направи същото. Невърнат сервис на Григор възстанови равенството при 3-3, но нова грешка от предната страна на ракетата на българина го постави в изоставаща позиция - 3-4. Страхотен първи сервис на 22-годишния тенисист му донесе предимство, а той се възползва от инерцията и впоследствие поведе с 3-6 след нов безпощаден форхенд. Поредна грешка от форхенд на Димитров го постави в критично положение при 3-7, а той дори сбърка воле на мрежата за 3-8. Още една непредизвикана от бекхенд донесе шест мачбола за Пол и той се възползва от първия си шанс, за да затвори мача след 4 часа и 25 минути.
ДАНИЕЛ ЛЮБОМИРОВ Редактор отдел "Спорт"

Добави коментар Коментари (293)

Хейтърски (Гост) 293 отговор
23 януари 2020 | 20:24

Мега скапан дришлив каун от Монако с хаскьойски произход! Дезертьорски ренегат и предателски родоотстъпник! Джендърски келеш с шизоидна лузерна психика! Утрепания сплесканяк Дрисньо Дрисльов от Монте Карло! С една дума - дрисняр с дрисняр! Рейтинг: 7 0

Хейтърски (Гост)
23 януари 2020 | 20:27

И пропуснах - абсолютен безволев буклук! Рейтинг: 7 0

drishlio (Гост) 292 отговор
23 януари 2020 | 14:00

A we too drishlio tenisist li e da e ba I g eq gqu r Рейтинг: 1 0

Григор Димитров (Гост) 291 отговор
23 януари 2020 | 12:00

Съжалявам , но вече всичко решава тото - мафията . Рейтинг: 1 0

... (Гост)
23 януари 2020 | 13:52

Благодаря ти, човече! Три пъти залагам срещу теб и трите пъти печеля, като всеки следващ път залагам все по-големи суми. Рейтинг: 2 0

Димитър Димитров (Гост) 290 отговор
23 януари 2020 | 11:57

Е-е-е-е, най после да се порадват низките душици. Макар и покачили се високо на купчината си от собствената им бездарност, комплекси, злоба, завист и безумие, не виждат по-далеко от носа си. Рейтинг: 1 1

... (Гост)
23 януари 2020 | 13:42

Тичкай бързо да го освободиш от напрежението, знаеш как. Може и да припикнеш от кеф на поредната загуба. Ти си над тези неща, важен е принципа на Кубертен, ако знаеш кой е. Рейтинг: 1 0

kyrcho (Гост) 289 отговор
23 януари 2020 | 01:39

machkat go Drishlo machkat go Drishlo machkat go Srishlo hahaha Рейтинг: 1 1

Respect Grigor Dimitrov (Гост) 288 отговор
23 януари 2020 | 00:46

Хубаво е когато става на въпрос за Национален състезател, който ни представя целогодишно в АТП тура да сме по единни и да го подкрепяме, независимо победите и загубите. Вярно е, че не игра Дейвис къп, но пък други наши национални състезатели имаха възможност за изява да подкрепяме и тях ! Рейтинг: 0 0

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

защо да съм хейтър (Гост) 287 отговор
22 януари 2020 | 21:12

Не мога да разбера тези които ме наричат хейтър защото не харесвам Григор и изказвам мнение. Ето причините които са неоспорими факти ако знаете какво означава думата факт. Много пъти отказа да играе за родината си, няколко пъти отказа да играе на домашният турнир в София за да зарадва българите които със собствените си данъци са му платили до момента над половин милион за подготовка, избрахме го за спортисст на годината а той дори не благоволи да присъства като уж бече зает да плува с делфините, говори на ужасен развален български ези уж бил живял много в чужбина , а българите толкова го обичат и го подкрепят навсякъде по света където и да играе. . Рейтинг: 4 4

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Димитър Димитров (Гост)
23 януари 2020 | 12:06

Вие, много неща още не разбирате господине, но и да ви ги обясня, ще си останете не разбрал и не разбран. Сори! Рейтинг: 0 1

... (Гост)
23 януари 2020 | 13:48

Няма нужда да обяснявате факти, както се е изразил господинът-хейтър. Рейтинг: 0 1

Жоро (Гост) 286 отговор
22 януари 2020 | 20:45

Американеца се правеше на умрела лисица последния сет. Григор игра доста добре за възможностите си. Това че хората в България не го харесват е нормално, след като доста години отказваше да играе за България! Рейтинг: 6 3

Gg (Гост) 285 отговор
22 януари 2020 | 20:44

Гришоо Гришо. Кат гледам Свети Онодий пак те е посетил... тцт ц Рейтинг: 8 2

Аз (Гост) 284 отговор
22 януари 2020 | 20:41

Тоя пе.дал кой го има за тенесист. Мухльо то никога не е бил тенесист, той е манекен Рейтинг: 7 9

... (Гост)
23 януари 2020 | 13:45

Тенесист да не е някой, роден в Тенеси? Рейтинг: 1 0

Изнервен (Гост) 283 отговор
22 януари 2020 | 19:56

Никой не е безгрешен, но професионалист като Григор,който водеше с 5:3 петия сет да се сгромоли и да падне е пълна трагедия. Жалко за надеждите на българите. Този американец връщаше лесните удари на Гришо и спечели с разум и малко късмет. Следващия кръг ще отпадне моментално с 0:3 сета. Рейтинг: 6 3

Този коментар е твърде голям. Ако искате да го прочетете натиснете тук

Тото (Гост) 282 отговор
22 януари 2020 | 19:55

Малко на ТОТО ми мирише работата на Гришо, и то не от скоро. Все обрати, все рухване, все неочаквано.... Рейтинг: 13 5

? (Гост)
22 януари 2020 | 19:57

е как пък все при него, а? Рейтинг: 11 1

kyrcho (Гост) 281 отговор
22 януари 2020 | 19:54

oooooyyyyy kakvi gi ploshtish be samo taka v shtiqt dyh da idrae toez samo da pada to tova si pravi samo a i idva sledvashtiqt tyrnir i sledvashto otpadane samo nivata na Askovo e spasenieto my zbrkal e miqstoto si veche znae Рейтинг: 3 2

прекрасна игра (Гост) 280 отговор
22 януари 2020 | 19:48

игра американеца.Григор се бори мъжки,но за съжаление нямаше и късмет в най-важните отигравания.Нищо,идва следващия турнир...Успех ГРИШО и карай все така борбено-успехите ще дойдат.Стискаме ти палци! Рейтинг: 9 9

kyrcho (Гост) 279 отговор
22 януари 2020 | 19:19

eeeeiiiii taka i taka ne se poiqviha Drishopodrjnicite cel den gi gi trsiq niqma gi be hahahaahha Рейтинг: 2 4

Вижоще

Франция

Нови порция главоболия за Тухел в ПСЖ 25 февруари 2020 | 11:57
Мбапе разказа за най-хубавия си подарък - пътуване до Мадрид и среща със Зидан 27 февруари 2020 | 00:51
Руди Гарсия: Фаворитите невинаги печелят 25 февруари 2020 | 18:30

Водещи новини

Берое 2:0 Локомотив (Пд), "смърфовете" безобразни в защита 28 февруари 2020 | 18:15
ЦСКА-София загуби мегадело във ФИФА, заплашиха България с изхвърляне от всички турнири (документ) 28 февруари 2020 | 12:42
Левски уреди национал от Славия преди дербито с "белите" 28 февруари 2020 | 15:38
Oфициално: Върнан Анита подписа с ЦСКА-София 28 февруари 2020 | 17:06
Ето какво каза ЦСКА-София пред ФИФА в своя защита (документ) 28 февруари 2020 | 14:23
Официално: Отложиха Арда - Лудогорец, мачът на "орлите" с Левски под въпрос 28 февруари 2020 | 16:58
Жребият в Лига Европа отреди: Интер срещу изненадата в Ла Лига, Юнайтед срещу дебютант в елиминациите 28 февруари 2020 | 14:17
Спонсорът на Левски спря да приема депозити на сайта 7777.bg 28 февруари 2020 | 16:31
Ето кога ще е битката между Григор Димитров и Рафа Надал 28 февруари 2020 | 10:59
Клоп: Аз съм ливърпулец наполовина 28 февруари 2020 | 15:57
Ман Сити остана без основен защитник за около месец 28 февруари 2020 | 16:55
Потвърдено: Барса с Пике на "Бернабеу" 28 февруари 2020 | 14:33
Треньорът на Байерн възропта срещу ръководството 28 февруари 2020 | 14:00
Григор Димитров винаги взима сет на Надал на твърди кортове 28 февруари 2020 | 14:53
Погба подновява тренировки следващата седмица 28 февруари 2020 | 14:17

Вашите лични данни

Ние събираме и обработваме Вашите лични данни.

За осигуряване на правата ви по GDPR, молим за Вашето съгласие.

Ще използваме данните за осигуряване на по-доброто Ви преживяване на нашите сайтове.

Ако натиснете бутона Приемам всички, ще дадете съгласието си на нас и на всички трети страни, описани детайлно в Политиката за поверителност и Политиката за бисквитките.

Защо е необходимо моето съгласие?

НАСТРОЙКИ ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ

 • Нормално функциониране на сайтовете
  Не е зададено

  Тези данни са стриктно необходими за нормалната работа на сайтовете и мобилните ни апликации. Чрез тях можем да удостоверим самоличността Ви като логнат потребители, да Ви покажем по-добре съдържанието, да заредим сайта по-бързо, да защитаваме сайтовете и Вас от посегателства.

  Такива данни например са данните от сесията Ви – информация дали сте логнат, кеширано съдържание и други.

  Тук попадат и данните, свързани с идентифицирането Ви във връзка с регистрация за използване на наша услуга.

 • За изпълнение на нашите услуги
  Не е зададено

  Някои от услугите ни, като електронната търговия, изискват да споделите с нас лични данни. Използваме ги за да можем да изпълним договора си с Вас, за продажба и доставка на предлаганите от нас стоки.

  Други предлагани от нас услуги са възможностите да добавяте новина, коментари, снимки или видеа. Използваме личните Ви данни, която ни дава възможност да Ви идентифицираме и при необходимост – да модерираме добавеното от Вас съдържание.

 • За измерване
  Не е зададено

  Събираме информация за Вашето използване на съдържанието и я комбинираме с предишно събрана, за да измерим, разберем и отчетем Вашето използване на услугите ни.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на реклами
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно налична, за да подберем и Ви доставим релевантна реклама и за да можем да измерим доставката и ефективността й. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите предишни интереси към подбрани реклами, обработка на данни за поведението Ви, когато рекламата Ви е била показана, колко често Ви се показват дадени реклами, къде и кога са Ви били показани, дали сте предприели действие свързано с рекламата, включително клик на рекламата и направена покупка.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За подбор, доставка и отчитане на съдържание
  Не е зададено

  Събираме информация и я комбинираме с предишно събрана, за да подберем и Ви доставим релевантно съдържание и да измерим доставката и ефективността му. Това може да включва предварително събрана информация за Вашите интереси към съдържанието, обработка на данни за показаното Ви съдържание, колко често или за колко време е било показано, дали сте предприели действие, свързано със съдържанието, включително клик на съдържанието.

  Тази цел не включва персонализиране и профилиране.

 • За персонализация и профилиране
  Не е зададено

  Събираме и обработваме информация за използването на услугите ни за последващо сервиране на персонализирана реклама и/или съдържание в друг контекст, напр. други сайтове и мобилни апликации, след време.

  Типично, съдържанието и поведението Ви на сайта/мобилната апликации се използва за създаване на заключения за Вашите интереси, чрез които се управлява бъдещият избор на сервирани реклами и/или съдържание.

 • По възложение и за проекти на трети страни
  Не е зададено

  При конкретни проекти по възложение на трети страни събираме Ваши лични данни, които им споделяме за осъществяване целите на проектите им. Детайлна информация за целите може да намерите в Общите условия на всеки конкретен проект, който ще Ви бъдат предоставени за получаване на Вашето съгласие.

  Понякога използваме личните ви данни, за да Ви информираме за игри и промоционални оферти на Спортал и/или на трети страни – Партньори на Спортал.

  За изпълнение на тази цел, събираме Ваши лични данни, за да Ви информираме за наши или на трети страни, наши партньори, инициативи, промоции, игри, оферти и други.

  За всички описани по-горе цели можем да използваме инструменти на трети страни.

 • За Директен маркетинг
  Не е зададено

  За да Ви изпращаме винаги актуална и полезна информация за нашите инициативи, събираме данни като адрес на електронна поща или друг начин за контакт с Вас – Viber, Skype, Messenger профил или такъв в друга комуникационна платформа.